Biografie
Mijn naam is Dina Pavone en sinds juni 2016 ben ik de directeur van woonzorghuis Villa Temporis in Hasselt. Na mijn opleiding tot verpleegkundige startte ik als hoofdverpleegkundige op de afdelingen pediatrie, neonatologie en ambulante zorg in een Europa Ziekenhuis. Daarna heb ik meer dan acht jaar als directeur gewerkt in een ander woonzorgcentrum, en sinds 2016 leid ik Villa Temporis.
Wat was uw motivatie om in de ouderenzorgsector te gaan werken?
Jarenlang heb ik met veel plezier als hoofdverpleegkundige gewerkt op de afdelingen pediatrie, neonatologie en de ambulante dienst pediatrie. Na 26 jaar besloot ik echter een nieuwe richting in te slaan en ben ik gestart in de ouderenzorg. Ook dit werk doe ik met veel passie. Door de zorg voor mijn eigen ouders is mijn liefde voor ouderen enorm gegroeid, en ik zet me dan ook graag in om de bewoners een warm en thuis gevoel te geven.
Als directeur geniet ik van het contact met families en bewoners. Het is voor mij essentieel dat zij betrokken worden bij beslissingen om samen dingen anders en beter te doen. Ons doel is dat dit echt een thuis is voor de bewoners, en dat wij daar werken, niet andersom. Ik doe mijn best om dagelijks een goede ‘people manager’ te zijn voor mijn medewerkers en hen te ondersteunen zodat zij het werk met enthousiasme blijven doen. Het geeft me veel voldoening om klaar te staan voor onze bewoners, families, medewerkers en leveranciers. Als directeur onderschrijf ik volledig de visie van Bruno Rouffaer in zijn boek over leiderschap, Big Bad Boss Era is Over, en ben ik een groot voorstander van out-of-the-box denken.
Wat is de grootste les die u heeft geleerd sinds u begonnen bent met werken in de ouderenzorgsector? Of wat was de grootste uitdaging die u bent tegengekomen? De grootste uitdaging in de ouderenzorg is het vinden van voldoende personeel. Zoals bekend, kampt de zorgsector met tekorten. Dit probleem zou wellicht kunnen worden opgelost door het anders aan te pakken: door nieuwe specialisaties te integreren en de zorgorganisatie te herzien naar een vernieuwd systeem. Maar boven alles blijft onze grootste uitdaging ervoor te zorgen dat elke bewoner zich elke dag gelukkig en goed verzorgt voelt. Dit kan enkel met voldoende en gemotiveerd personeel om hoogwaardige zorg te garanderen.
Wat zijn de belangrijkste trends die u ziet in de ouderenzorgsector en hoe speelt u daar als directeur op in? Bewoners worden actief betrokken bij beslissingen en kunnen hun suggesties doorgeven. Een belangrijke trend is de vergrijzing van de bevolking, terwijl er nog steeds onvoldoende voorzieningen zijn om hierop in te spelen. De ouderenzorg evolueert steeds meer naar een welzijnsorganisatie en wordt minder gezien als een traditioneel 'zorgtehuis'. Toekomstige bewoners hebben een andere kijk op samenwonen, en de sector digitaliseert onder invloed van nieuwe generaties.
Zorg en beleving op maat zou ideaal zijn, maar onze huidige structuur sluit hier nog niet volledig op aan. Wel staat de beleving van de bewoner meer dan ooit centraal, waardoor zij zich steeds meer thuis voelen.
Omschrijf uw woonzorgvoorziening.
Ons woonzorghuis is goed geïntegreerd in een kleine wijk (Alverbergwijk). Het is een wijk met veel jonge gezinnen waardoor kinderen regelmatig kaartjes en tekeningen binnen brengen en soms komen ze even praten met onze bewoners. Het zorgt voor leven in huis. Ook jongeren van de middelbare scholen komen op bezoek om kennis te maken met de zorg. Wij organiseren geregeld evenementen met de buurt zoals de winterwandeling in Hasselt. Ons huis was toen een officieel stoppunt met tenten waar warme verse soep en drank en hapjes werden verdeeld. De lokale radio heeft ook al een namiddag vanuit ons woonzorghuis uitgezonden en onze bewoners en medewerkers mochten tussen de muziekstukjes in, hun verhaal doen.
De lokale OKRA -beweging, een vereniging van en voor senioren, organiseerde lange tijd hun praatcafé in ons Gran Café, net als de lokale line-dance club. We ontvingen ook een bezoek van de burgemeester van Hasselt, en elk jaar komt prins carnaval met zijn entourage en band langs om samen met onze bewoners een prins en prinses carnaval te kiezen.
Hoe maakt uw woonzorgvoorziening het positieve verschil qua zorg/ ondersteuning naar de bewoners toe? Op welke verwezenlijking binnen uw woonzorgvoorziening bent u het meest trots? Ik ben het meest trots op de collega’s die dag in, dag uit alles van zichzelf geven om de bewoners goed te verzorgen en een fijne beleving te laten verwezenlijken. Elk jaar laten wij een dierenboerderij bij ons komen en simuleren wij een open (dieren)tuin. Dit is jaarlijks een hoogdag voor onze bewoners, inclusief voor de bewoners met dementie.
Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u blij? Wat me echt blij maakt, is de veranderende perceptie van ouderenzorg in de maatschappij. Waar ouderenzorg vroeger vaak geassocieerd werd met een plek waar mensen hun laatste jaren doorbrachten, ligt de nadruk nu steeds meer op welzijn, levenskwaliteit en het bieden van een warme, huiselijke omgeving. We zien een verschuiving van het traditionele 'zorgtehuis' naar een plek waar mensen niet alleen worden verzorgd, maar waar ook hun individuele behoeften, wensen en geluk voorop staan.
Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u kwaad of triest? Dat de regering niet volgt met de vergrijzing en ons ook geen of weinig extra middelen geeft om onze zorg beter te organiseren en het personeel gelijke rechten te geven als in de ziekenhuizen (verlof in het ziekenhuis = 20 wettelijke vakantiedagen + 4 extralegale dagen, in de ouderenvoorziening = 20 wettelijke vakantiedagen en 2 extralegale dagen). Waarom dit verschil in stand houden? Voor het personeel is dit een merkbaar verschil.
*Belangrijke nuance: Financiering voor de ziekenhuizen is een federale materie, voor de ouderenzorg een Vlaamse.
Welk idee zou u willen lanceren ter verbetering van de ouderenzorg? De ouderenzorg helemaal anders organiseren in plaats van het traditioneel model dat wij nu hebben. Dat is zeker de toekomst en daar sta ik voor. Ik merk dat het traditioneel model niet meer van deze tijd is. De mensen evolueren en wij moeten mee evolueren als organisatie en model (think out of the box).
Hoe belangrijk is het om als woonzorgcentrum te innoveren en nieuwe zorgconcepten te introduceren? Innoveren is zeer belangrijk, het kan alleen maar ten goede komen voor zowel de residenten, familie als de medewerkers. Hopelijk kunnen wij met de nieuwe regering budgetten krijgen om in meer personeel, en in andere kwalificaties e.a. te mogen investeren.
Wat zou u graag extra willen doen voor uw medewerkers? Wat ik graag extra zou willen doen voor mijn medewerkers, is meer tijd vrijmaken voor diepgaande gesprekken. Dit zou hen nog meer inspraak geven in ideeën, veranderingen en verbeteringen binnen ons woonzorghuis. Hoewel ik dit al doe via werkgroepen over communicatie, werkdruk, werkorganisatie en psychosociaal welzijn, zoals teambuilding, zou ik graag nog meer betrokkenheid en dialoog stimuleren.
Wij danken de zorgondernemer voor dit interview. Wij vinden het interessant om verhalen en getuigenissen van Vlozo-leden te delen met onze community.
De antwoorden en standpunten van de geïnterviewde zijn persoonlijk. Indien u vragen en/of opmerkingen heeft over dit interview, kan u via info@vlozo.be contact opnemen.
Comments