Publicaties
De zorgsector maakt zich klaar voor nieuwe generatie ouderen: "Babyboomers zijn kritischere klanten"
Op vrijdag 1 december 2023 stelde Katrin Gillis van de Odisee-hogeschool haar studie “Babyboomers, onze toekomstige ouderen” voor in Residentie Stevensveld (woonzorgzone Walfergem) uit Asse. De ouderenzorgsector bereidt zich voor op de toekomst van een nieuwe generatie ouderen. Zij zullen niet alleen met heel veel zijn, maar hebben ook een ander verwachtingspatroon over zorgen en leven.
Bijna twintig procent van de totale Belgische bevolking is ouder dan 65. Het aandeel ouderen zal in de toekomst enkel toenemen. "Er staat een grote generatie babyboomers voor de deur en zij kijken anders naar ouderenzorg dan de generaties die hen voorgingen", aldus Johan Staes van Vlozo. "Om de zorgsector daarop voor te bereiden, deden we met hogeschool Odisee een studie naar de verwachtingen van babyboomers over hun 'oude dag'."
"Babyboomers zijn kritisch, zelfbewust en vaak beter opgeleid dan de generatie die nu onze woonzorgcentra bevolkt", licht Katrin Gillis toe. Als onderzoeker aan Odisee-hogeschool specialiseert ze zich in ouderenzorg. Zij boog zich in samenwerking met het Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk over de toekomst van de ouderenzorg. Volgens Vlozo is het belangrijk om daar nu al mee bezig te zijn, want tegen 2030 zitten onze woonzorgcentra zoals ze nu zijn vol. "Er moest dus dringend nagedacht worden over de wensen van die nieuwe generatie en hoe de sector daarop kan inspelen", vindt Staes.
Meer keuze én dicht bij huis
Eén van de bevindingen: babyboomers vragen niet om meer plaatsen in woonzorgcentra, maar wel om meer keuze aan woon- en leefmogelijkheden. Liefst ook meerdere opties binnen eenzelfde regio. "Zo kunnen ze kiezen welke vorm het beste bij hen past en hoeven ze daarvoor niet per se ver weg van de kinderen te gaan wonen. Die keuzevrijheid vinden ze erg belangrijk", vertelt Gillis. "Daarnaast verlangen ze ook in grotere mate naar privacy, inspraak en - waar mogelijk - autonomie. Kortom: aan zorg die meer voldoet aan hun persoonlijke noden. Een klassiek rusthuis met een algemeen programma dat voor alle bewoners geldt, is niet aan hen besteed."
Voor de babyboomers moet de zorg dus transformeren. "Een goed lokaal sociaal beleid speelt daarin op vele vlakken een belangrijke rol", duidt Gillis nog. "Bijvoorbeeld om zo'n gedifferentieerd woonaanbod in eigen regio te garanderen." In aanloop naar de federale en regionale verkiezingen van 2024 hoopt Vlozo dan ook op engagement vanuit de overheid om de ouderenzorg toekomstbestendig te maken. "Willen we de immense uitdagingen van de komende decennia kunnen opvangen, dan is er nood aan een allesomvattend Masterplan Ouderenzorg", zegt Staes. "Idealiter wordt dat gedragen door de Vlaamse én federale regeringen. Alleen samen maken we onze ouderenzorg 'futureproof'."
Hieronder vindt u de whitepaper in magazinevorm.
We sloten het programma af met een panelgesprek onder leiding van moderator Guy Tegenbos (columnist en gewezen journalist bij De Standaard). De vijf gastsprekers waren: Ann Peuteman (journaliste bij Knack) - Marc Noppen (CEO UZ Brussel) - Mieke Vogels (ere-senator) - Herman Fonck (belangenverdediger bij OKRA) en Karin Van Mossevelde (directeur i-mens). Wij beëindigden de voormiddag met een heerlijk koud & warm buffet in de Bistro van het huis. Het was de ideale manier om het gesprek verder te zetten.
Wij wensen Stephanie Deryckere, Michiel Van Thienen en het hele team van woonzorgzone Walfergem van harte te bedanken voor hun gastvrijheid en het openstellen van hun warme huis voor de voorstelling van deze whitepaper. Het was een zeer leuk en geslaagd event.
Hieronder vindt u enkele sfeerfoto’s van de voorstelling van de whitepaper.
Bent u er de volgende keer ook graag bij, schrijf u in voor onze nieuwsbrief (onderaan rechts van deze webpagina) en mis geen enkel sectornieuws.