U bent?
Ik ben Erwin Lafosse, sinds juni 2003 directeur van woonzorgcentrum Annadal uit Retie behorende tot de groep Korian België.
Hoe voelt u zich vandaag en waarom?
Hoopvol positief! De sector van de woonzorgcentra heeft er bewogen jaren en maanden opzitten. De sector kreeg in de media niet altijd de aandacht zoals ze het verdiende. Spijtig genoeg dient er een pandemie te gebeuren om dit inzicht te wijzigen. Burgers, omstaanders, overheden, … staan positiever ten opzichte van onze sector dan pakweg 2 jaar geleden. De pandemie heeft echter ook binnen de organisatie deuren geopend en onze aanpak in beleid op korte en lange termijn nog meer opgewaardeerd naar onze bewoners toe.
Waarom werkt u in de ouderenzorg?
Vanuit een ziekenhuisverleden ben ik echter eerder toevallig in de ouderenzorg terecht gekomen. Nu 18 jaar later kan je niet meer van een toeval spreken en besef ik maar al te goed hoe belangrijk het is voor de generatie ouderen te zorgen. Een generatie die binnen de woonzorgcentra bijna uitgestrekt wordt over 2 generaties, waarvan de technische ontwikkeling en verbetering van de levensstandaard een enorme impact heeft gehad.
Vele van onze bewoners dragen een bagage aan levenswijsheid, kennis en ervaring met zich mee, waarbij het enorm belangrijk is hen als ‘die’ persoon te benaderen. Jong leert van oud en omgekeerd, waarbij ik de interactie, de vreugde, soms het verdriet als 1 van de mooiste momenten van mijn werk ervaar.
Hoe lang werkt u al in/voor uw woonzorgvoorziening?
Ik werk in woonzorgcentrum Annadal sinds januari 2018
Omschrijf uw woonzorgvoorziening?
Annadal is een woonzorgcentrum gelegen in Retie, een gemeente in provincie Antwerpen en behorend tot de Antwerpse Kempen. Annadal kan 91 bewoners huisvesten, verdeeld over 3 afdelingen die allemaal een gemengd publiek kennen. Specifiek kiest wzc Annadal om de bewoners met dementie te laten wonen en leven op alle afdelingen. Om dit te verwezelijken zijn al onze afdelingen beschermd, maar tegelijk ook zeer open. De interactie tussen de bewoners wordt als een pluspunt ervaren en geeft een realistisch beeld van onze samenleving.
Annadal is het enige woonzorgcentrum in Retie en is dan ook bewoond door 85% inwoners van de gemeente. Vele van onze bewoners worden in het woonzorgcentrum buren bij hun klasgenoten van weleer. De vele verhalen dat hierbij naar boven komen is niet op 1 hand te tellen.
De verankering in de gemeente toont zich ook binnen het personeel waarbij, 70% van ons voltallig personeel (zorg en niet-zorg) wonen en leven in de gemeente Retie.
Is uw woonzorgvoorziening een afgesloten eiland of een wezenlijk onderdeel van de buurt?
Annadal is weldegelijk een onderdeel van de buurt en de gemeenschap Retie. Gelegen op een zorgsite; met een kleuter - en lagere school, een assistentiewoningencomplex (OCMW Retie) en op nog geen honderd meter van het dorpshart. De bouwkundige verankering wordt nog aangevuld met een sociale verankering, waarbij OKRA, departement Sociale Zaken en de vele vrijwilligers zorgen dat we ons plaatsje opeisen in de Retiese gemeenschap.
Wat is het favoriete gerecht van de bewoners?
Geen specifiek, wel gezonde Vlaamse maaltijden
Wat is de favoriete activiteit / animatie van de bewoners?
Retie was de Kempen niet als kienen niet op 1 stond
Hoe maakt uw woonzorgvoorziening het positieve verschil qua zorg / ondersteuning naar de bewoners toe?
Zoals vele van onze collega’s zorgen wij ook voor warme zorg aan de bewoners. Waar de bewoner en zijn omgeving centraal staan en we streven naar een mooi evenwicht tussen zijn lichamelijk en psychisch welzijn. Om dit nog meer kracht bij te zetten, volgen de begeleider 'wonen en leven' en ik zelf een opleiding ‘masterclass Wonen en Leven’. Met deze onderdompeling in het bad van ‘Wonen en Leven’ willen we al onze medewerkers begeleiden om nog meer het verschil te maken voor onze bewoners.
Op welke verwezenlijking binnen uw woonzorgvoorziening bent u het meest trots?
Er elke dag met een ganse organisatie te staan om onze bewoners weer een fijne dag te bezorgen.
Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u blij? Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u kwaad of triest?
Blij: Het maakt me blij dat we met een goede organisatie en voldoende kwalitatieve handen, we best wel de aandacht, zorg en benadering aan onze bewoners kunnen geven die onszelf gelukkig maakt in onze job.
Triest: De verzuiling! De afgelopen maanden hebben aangetoond dat één ieder in de ouderenzorg alles geeft om voor onze ouderen te zorgen. Ik denk dat samenwerken, samen delen absoluut de uitvoering van onze taak ten goede komt. Eigenheid creëer je zelf met je organisatie, verbondenheid is daarin zeker een pluspunt.
Welk idee zou u willen lanceren ter verbetering van de ouderenzorg?
Afgaand op het laatste jaar, kies ik voor de verplichting van een (neuro)psycholoog binnen de organisatie (eventueel samen met enkele voorzieningen).
Wat zou u graag extra willen doen voor uw medewerkers?
Hen altijd de gezonde balans tussen werk en thuis kunnen geven. Ervaring leert me dat ondanks veel inspanningen ik daar spijtig genoeg niet altijd in slaag. Ik besef maar al te goed dat sommige vragen vanuit de organisatie dit bemoeilijken.
Willy Sommers of The Rolling Stones?
Voor mijn bewoners absoluut Willy Sommers, maar ook daar komt verandering in ;-)
Wij danken de zorgondernemer voor dit interview. Wij vinden het interessant om verhalen en getuigenissen van Vlozo-leden te delen met onze community.
De antwoorden en standpunten van de geïnterviewde zijn persoonlijk. Indien u vragen en/of opmerkingen heeft over dit interview, kan u via info@vlozo.be contact opnemen.
Comments