top of page
Search

Gedelegeerd bestuurder Kristof D'Exelle reageert op de continuering van de compensatiemaatregelen

Updated: Jan 5, 2023

De krant De Standaard publiceerde (30/03/2021) een artikel over de lege ziekenhuisbedden om het zorgpersoneel te redden. Het volledige artikel door Veerle Beel en Simon Andries kan u ook hier lezen.

Foto van Bret Kavanaugh (bron: Unsplash)

De Vlaamse regering wil vandaag uitpakken met een persconferentie rond de toekomst van de Vlaamse zorgsector. De ambities zijn groot: de nadruk ligt op meer mankracht en meer aandacht voor kwaliteit en beleving in de zorg. Maar door de corona­crisis staat bij veel woonzorgcentra het water juist aan de lippen en dreigt het ontslag van zorgpersoneel, eerder dan aan­wervingen.


‘Het kan niet de bedoeling zijn om eerst personeel te ontslaan om ze daarna weer massaal aan te werven.’ Die boodschap van het kabinet van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) vat de huidige situatie wellicht nog het best samen. De realiteit strookt vandaag niet met de ambities.


Het kabinet-Beke geeft zelf aan dat de coronacrisis geleid heeft ‘tot een zekere leegstand in de wzc’s’. Door de opnamestop, de strenge bezoekersrichtlijnen en de oversterfte bekoelde de interesse voor de woonzorgcentra.


‘We moeten daar niet flauw over doen: het imago van deze sector heeft een flinke klap gekregen. Vergeet niet dat er in januari nog een uitbraak was in zowat honderd wzc’s. Dat is niet zo lang geleden. Veel woonzorgcentra moeten nog op adem komen.’ zegt Kristof D’Exelle van de koepelorganisatie Vlozo

Om hen tegemoet te komen voor de vele lege bedden, besliste de Vlaamse regering om nog eens 80 miljoen euro in compensatiemaatregelen te pompen. De huidige regeling liep af op 31 maart, maar wordt nu verlengd tot 31 december. ‘We geven de sector ademruimte om te bekomen van een loodzware periode met veel covid-19-uitbraken’, stipt Beke aan. Maar strookt dat sterke financierings­beleid wel met de toekomst van de zorg? Daarbij ligt de nadruk steeds meer op de mantelzorgers, zoals oud-politica Mieke Vogels (Groen) anderhalve week geleden nog aangaf (DS 20 maart), in plaats van de grote woonzorgcentra.


66 views0 comments

Comments


jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page