top of page
Search

Forse stijging zelfstandige en interim-verpleegkundigen baart zorgen

Updated: Apr 5

De krant De Tijd schreef vanmorgen (04/04/2024) een artikel over het fenomeen dat alsmaar meer verpleegkundigen zelfstandig worden. Dat blijkt uit cijfers van het Departement Zorg die De Tijd opvroeg. Het is de eerste keer dat cijfers voorhanden zijn over het fenomeen.


De groep zorg- en verpleegkundigen die als interimmer of zelfstandige aan de slag zijn in woonzorgcentra groeit fors. Vandaag zijn ze met zo’n 2.290 voltijdsequivalenten (vte’s), goed voor meer dan 7% van de totale groep zorg- en verpleegkundigen. Dat is meer dan een verzesvoudiging in vergelijking met vorig jaar, toen ze nog maar met 345 vte’s waren. U kunt het volledige artikel ook hier lezen.


Tekst De Tijd | Sarah Lamote


Vooral interimarbeid is populair. Door hun diensten aan te ­bieden via een gespecialiseerd ­kantoor werken de zorg- en verpleegkundigen per opdracht en kunnen ze er bijvoorbeeld voor kiezen geen avond- of weekendwerk te doen. Ook de ­extralegale voordelen boven op hun loon, zoals een bedrijfswagen met tankkaart, doen velen overstag gaan.


Ook de groep zelfstandige verpleeg- en zorgkundigen zit in de lift. Zij bieden op uur- of dagbasis hun diensten aan bij een woonzorgcentrum. Sommigen sluiten rechtstreeks een contract af met een zorginstelling, anderen schrijven zich in bij interimkantoren en nemen zo jobs van enkele dagen of weken aan.


Niet zelden neemt een verpleegkundige bij een zorgvoorziening ontslag om kort daarna weer aan de slag te gaan in dezelfde instelling, maar dan via een interimkantoor en onder andere voorwaarden.


Omdat woonzorgcentra door de aanhoudende personeelsschaarste in de zorg hun vacatures niet in­gevuld krijgen - verpleegkundigen staan al jaren hoog in de Vlaamse lijst met knelpuntberoepen - moeten ze almaar vaker een beroep doen op deze tijdelijke profielen. Het voordeel is dat ze op korte termijn kunnen inspringen voor een zieke of afwezige collega, maar daar staan wel meerkosten tegenover. Woonzorghuizen betalen tot twee keer zoveel voor zo’n tijdelijke kracht, meldt Vlozo.


‘Door de hoge kosten van de tijdelijke krachten kunnen we bepaalde investeringen niet meer doen’, zegt Vlozo-topman Johan Staes. ‘Denk aan bewegingsmateriaal zoals duofietsen (waarmee medewerkers en patiënten samen een uitstapje kunnen doen, red.) of investeringen in valdetectiesystemen. Die financiële ruimte smelt weg.’


"Het is de hoogste tijd dat de Vlaamse overheid de woonzorgsector vrijheid geeft om competentiegericht de personeelsnorm zelf in te vullen en we hefbomen krijgen om een meer flexibel en minder baremiek verloningsbeleid uit te werken." Johan Staes


De essentie
  • Vergeleken met vorig jaar is het aantal zelfstandige of interimzorgkundigen aan de slag in de woonzorgcentra, al dan niet aangestuurd door een interimkantoor, maal zes gegaan.

  • Omdat verpleegkundige nog altijd een knelpuntberoep is, zijn losse medewerkers gegeerd.

  • Tijdelijke krachten zijn echter duurder dan vaste, wat op den duur ook de prijs voor de cliënten opdrijft en/of de kwaliteit van de dienstverlening aantast, vreest de sector.

  • Woonzorghuizen willen dat de overheid actie onderneemt. Bevoegd minister Hilde Crevits deelt de bezorgdheid en zegt samen te zitten met de partners.

 

 

🎦 Naar aanleiding hiervan gaf Johan Staes een interview aan VTM nieuws. De reportage in het VTM 13u journaal van donderdagmiddag, op locatie in woonzorghuis Beaux-Arts in Gent, kan u herbekijken via de link, vanaf 08:05 minuten (publicatie 29/03/2024).


📻Ook het interview in ‘De 7' - de dagelijkse ochtend podcast van De Tijd van donderdagmorgen kan u herbeluisteren via de link (publicatie 29/03/2024).

183 views0 comments
jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page