Biografie
Mijn naam is Evelien Van Den Daele. Ik ben de trotse directeur van woonzorgcentrum De Hoef uit Antwerpen. Ik werk sinds oktober 2022 als directeur van een woonzorgcentrum. Hiervoor heb ik meer dan acht haar gewerkt in de thuisverpleging. Ons woonzorgcentrum maakt deel uit van de groep Orpea.
Waarom werkt u in de ouderenzorg?
Ik ben verpleegkundige in hart en nieren en mijn hart ligt bij de ouderenzorg. De residentiële sector sprak me enorm aan omdat het de unieke mogelijkheid geeft om managementtaken te combineren met nauw sociale contact met bewoners en medewerkers.
Dat maakt werken in een woonzorgcentrum zo leuk: het dagelijkse contact met de bewoners, het opbouwen van een hechte vertrouwensrelatie. Je geeft bewoners een nieuwe vorm van ‘thuis’ en komt zo ook elke dag ‘thuis’ wanneer je gaat werken.
Wat is de grootste les die u heeft geleerd sinds u begonnen bent met werken in de ouderenzorgsector?
Aan uitdaging in de zorg ontbreekt het niet. Elke dag probeer je, samen met je team, een evenwicht te zoeken tussen zorg op maat met de middelen en mensen die je hebt om dit te verwezenlijken. Het vraagt creativiteit om dit mogelijk te maken, maar de appreciatie van bewoners en familie is ook onmiddellijk het mooiste cadeau dat je ontvangt.
Wat zijn de belangrijkste trends die u ziet in de ouderenzorgsector en hoe speelt u daar als directeur op in?
Zorg op maat wordt steeds belangrijker. Elk individu is uniek en verdient een persoonlijke benadering. Daarnaast moet ook continuïteit gegarandeerd worden en is structuur nodig om de zorg goed te organiseren.
Ik maak graag gebruik van een 'bottom-up' manier van werken, waarbij beslissingen en initiatieven genomen door de mensen die direct in de zorg of aan dat bepaalde project werken. We proberen steeds, samen met elke actor in het team, na te denken over mogelijkheden om die zorg op maat mogelijk te maken. Ideeën en voorstellen van elk teamlid worden besproken om zo samen te komen tot een voorstel en uitwerking ervan. Zo is het een gedragen beslissing en vergroten we de kans op succesvolle uitrol.
Omschrijf uw woonzorgvoorziening
De hoef ligt in het hart van de Kempen in Hulshout. De site is gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer en ligt in het midden van het centrum.
De zorgcampus De Hoef bestaat bestaat ondertussen vier jaar, het is een nieuwe moderne site. We bieden 67 woongelegenheden aan in ons woonzorgcentrum en er zijn ook enkele assistentiewoningen. De assistentiewoning van residentie De Hoef richten zich op bewoners die inspraak, toegankelijkheid, gelijkheid en comfort belangrijk vinden. De klemtoon van dit concept ligt op zelfstandigheid en keuzevrijheid, waardoor mensen op oudere leeftijd hun vertrouwde levensstijl verder kunnen zetten. Er heerst een huiselijke maar ook familiale sfeer. De resident heeft er de regie van zijn of haar leven echt in eigen handen.
De Hoef is een woonzorgcentrum gelegen in een kleine gemeente vol groen. Onze residentie heeft dan ook zijn eigen vijver wat enorm fijn is voor onze bewoners en de bezoekers. We hebben een goede samenwerking met enkele verenigingen in de gemeente alsook een fijne samenwerking met de scholen. Op die manier betrekken we de buurt in onze residentie maar zijn ook onze bewoners betrokken bij wat gebeurt in de gemeente.
Hoe maakt uw woonzorgvoorziening het positieve verschil qua zorg naar de bewoners toe?
We zijn een hecht team en stellen communicatie voorop. Niet alleen bewoners zijn een essentiële schaken maar ook de familieleden betrekken we graag bij het gebeuren in onze residentie.
Daarnaast hebben we een uniek aanbod omdat we assistentiewoningen en een woonzorgkamers in één gebouw combineren. Op die manier kunnen bewoners die starten in een assistentiewoning doorstromen naar een kamer in het woonzorgcentrum wanneer dit nodig is zonder uit hun vertrouwde omgeving weg te moeten. We maken geen onderscheid tussen bewoners assistentiewoningen en woonzorgcentrum, onze bewoners kunnen samen eten en aan activiteiten deelnemen en kennen elkaar op die manier heel goed.
Welke ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u blij?
De komst van de logistiek assistent in de zorg is een absolute meerwaarde. Het is een mooie aanvulling op het takenpakket van zorgkundigen en maakt het mogelijk nog meer in te zetten op zorg op maat.
Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u kwaad of triest?
De negatieve stempel die op residentiële zorg gezet wordt. Wanneer je er de pers op naleest lijkt het alsof het is de residentiële zorg nooit goed kan zijn, dat is absoluut niet zo. De beperkte residenties waar het moeilijk loopt worden gebruikt om een volledige sector te bestempelen.
Welk idee zou u willen lanceren ter verbetering van de ouderenzorg?
Ik denk dat betaalbare innovatie in de zorg een absolute meerwaarde is. Er zijn veel hoogtechnologische zorg ondersteunende toepassingen en hulpmiddelen maar deze zijn vaak erg duur. Om zorg efficiënter en kwaliteitsvoller uit te voeren zouden technologische ondersteuningsmiddelen betaalbaar en voor iedereen toegankelijk moeten zijn.
Hoe belangrijk is het om als woonzorgcentrum te innoveren en nieuwe zorgconcepten te introduceren?
Enorm belangrijk, hoewel de focus niet mag verschuiven. Het meest belangrijke blijft kwalitatieve nabije zorg op maat. Als innovatie daaraan kan bijdragen is het een absolute meerwaarde en moet het beschikbaar zijn voor elke zorgverlener of zorginstelling.
Wat zou u graag extra willen doen voor uw medewerkers?
Ik zou graag meer financiële mogelijkheden wensen om onze medewerkers extra opleidingen en bijscholing te kunnen laten volgen om zich verder te ontplooien en te specialiseren. Door een opleiding te volgen terwijl je werkt, verbeter je je vaardigheden en krijg je er nieuwe bij. Zo kan je je job beter uitoefenen en aan nieuwe vereisten voldoen, want in ook in de zorgsector komen er veel veranderingen op ons af. Dit kan alleen maar bijdragen aan een nog betere zorg voor onze bewoners.
Wij danken de zorgondernemer voor dit interview. Wij vinden het interessant om verhalen en getuigenissen van Vlozo-leden te delen met onze community.
De antwoorden en standpunten van de geïnterviewde zijn persoonlijk. Indien u vragen en/of opmerkingen heeft over dit interview, kan u via info@vlozo.be contact opnemen.
댓글