Vlozo's Info & Inspire Day
Op dinsdag 18 april 2023 organiseerde Vlozo voor haar leden een opleidingsdag over innovatie en transitiemanagement in de ouderenzorg. De ‘Info & Inspire Day’ ging door in de prachtige feestzalen van Salons Van Dijck in hartje Mechelen. ​
Door de vergrijzing zal in Vlaanderen de zorgvraag alleen maar toenemen. Met deze Info & Inspire Day, willen wij zorgondernemers inspireren en aanmoedigen om mee te surfen op innovatieve trends en om hun zorgorganisatie klaar te maken voor de toekomst. Vanuit Vlozo ondersteunen wij innovaties en innovatief denken omdat deze een onlosmakelijk onderdeel zijn voor een futureproof ouderenzorgbeleid.
​
Innovatie is een ander woord voor 'vernieuwend'. Zorgondernemers en hun medewerkers kunnen op allerlei verschillende domeinen innoveren. Van organisatorische structuren, tot een betere dienstverlening en een grotere nadruk op patiënten-participatie. Als je innovatief bent, oriënteer je jezelf op de toekomst en ben je constant bezig jezelf te ontwikkelen. Je vraagt jezelf steeds af: hoe kan dit beter?
Innovatie in de zorgsector wordt nog te vaak als een “extra” beschouwd. Innoveren is echter een noodzaak. Zonder innovatie zullen investeringen in extra handen aan het bed het personeelstekort in de ouderenzorg niet oplossen. Waarom? Omdat de noden veel sneller stijgen dan onze handen kunnen volgen. Ook als we extra handen vinden. Om de noden op te vangen, zullen we nieuwe recepten moeten zoeken. En daar ligt een sleutelrol voor innovatie.
Topsprekers uit binnen- en buitenland deelden hun inzichten, kennis en ervaringen met onze leden, over hoe je innovatie succesvol kan implementeren binnen je eigen zorgorganisatie en waar je rekening mee moet houden.
Prof. dr. Walter Van Dyck van de Vlerick Business School en de KULeuven, het academisch referentiepunt rond innovatie, zette een theoretisch denkkader uit over hoe innovaties tot stand komen en besprak voorbeelden van incrementele, radicale en disruptieve innovaties in de brede zorgsector.
Transitiemanager Dirk Van de Poel helpt organisaties omgaan met verandering. “We leven op dit moment in een geweldig interessante periode waarin onze sociaaleconomische systemen echt worden uitgedaagd.” schrijft hij in het boek ‘Zo kan zorg anders’. Daarin houdt hij zorgorganisaties een spiegel voor en daagt hij hen uit te excelleren op het vlak van innovatie. Dirk is overtuigd dat de bestaande zorgsystemen radicaal moeten veranderen als we de zorg toegankelijk en betaalbaar willen houden.
​
Er is zeer veel potentieel in de Vlaamse zorgsector maar een duidelijk beleidskader rond innovatie en subsidies ontbreekt nog in de sector ouderenzorg. Daar moeten we de komende periode de aandacht van onze beleidsmakers op vestigen.
Na de netwerklunch lieten we de sector zelf aan het woord. ​Wim Van Boghout, Chief Innovation Officer bij Korian, omschrijft zichzelf als enthousiaste innovator die steeds op zoek is naar manieren om betere zorg te bieden aan bewoners en zorgprofessional. Hij heeft ons een beter inzicht gegeven waar je als zorgorganisatie rekening mee moet houden als je een innovatietraject opstart.
Een nieuwe app die niet dezelfde taal spreekt als dat van het huidige softwarepakket van de zorgorganisatie, heeft weinig tot geen toekomst. Nieuwe technologieën en apps moeten een meerwaarde kunnen bieden oftewel door medewerkers te verlichten in hun werk oftewel bewoners een efficiëntere opvolging en meer gemoedsrust te kunnen geven.
​
Een ander praktijkvoorbeeld werd gebracht door het Nederlandse‘Stichting Philadelphia’, een zorgorganisatie die mensen en ouderen met een beperking ondersteunt met het leiden van hun eigen leven. Dat doen ze door zorg te bieden vanuit de kernwaarden liefde, lef en meesterschap waarbij de zorgvrager steeds de hoofdrol heeft. Bas Bodzinga, directeur klantenbelang, illustreerde zorg met robots en introduceerde ‘DigiContact’ een dienstverlening die 24/7 zorg op afstand aanbiedt. Door het analyseren van data kunnen zij een nog betere zorg op maat leveren.
Inge Tency en Robin Decoster vertelden hoe hogescholen zoals Odisee zorgondernemers kunnen begeleiden bij het zoeken naar oplossingen voor problemen waarmee zorgorganisatie te kampen hebben. Van begeleiding en implementatie zorgvisie (consulting) tot het starten van een effectiviteitsonderzoek ‘patient empowerment’ met partners.
​
We sloten het programma af met een panelgesprek en eindigeden de dag met een hapje en een drankje.
Bent u er de volgende keer ook graag bij, schrijf u in voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel sectornieuws.