top of page
Search

Pilootfase Waarderingsplatform officieel van start


Het Waarderingsplatform – een gloednieuwe website waarop gebruikers hun waardering over de zorg en ondersteuning in Vlaanderen kwijt kunnen – is vandaag (22 april 2024) officieel gelanceerd. De pilootfase van het project is gestart voor een periode van twee jaar met een aantal organisaties uit de sectoren ouderenzorg, kinderopvang, jeugdhulp en personen met een handicap.

 

De Vlaamse overheid stelt een platform ter beschikking waarop gebruikers van zorg, ondersteuning of opvang hun waardering kunnen delen met andere gebruikers. Daarvoor heeft de overheid een consortium uit de sectoren van de jeugdhulp, ouderenzorg, kinderopvang en ondersteuning van personen met een handicap (residentiële opvang en dagopvang) aangesteld.

 

De pilootfase is intussen van start gegaan met een beperkt aantal organisaties. Het aantal deelnemende organisaties wordt stelselmatig uitgebreid. De komende twee jaar verzamelt het consortium feedback bij de deelnemende organisaties. Ze evalueren samen hoe ze het platform kunnen optimaliseren en gebruiksvriendelijker maken.


Het initiatief gaat uit van Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits. Zij nodigt organisatoren van (woon)zorg en opvang uit om eraan deel te nemen. Nog niet alle voorzieningen staan erop, er wordt mondjesmaat gestart. 65 organisaties hebben aangegeven te willen deelnemen vanaf het begin, daarvan zijn er nu 45 op het platform aanwezig. Nog eens 150 andere hebben interesse getoond om mee te doen.

 

Reactie vanuit Vlozo

"Uiteraard geven wij dit initiatief een kans, maar we zijn toch wat terughoudend." zegt Johan Staes van Vlozo. "Restaurants kun je met elkaar vergelijken, maar voor zorg in een voorziening heb je als gebruiker vaak geen ijkpunten. Bovendien is de keuze vandaag meestal erg beperkt, omdat de meeste woonzorgcentra vol zijn. De gemiddelde bezettingsgraad is nu 94,4 procent, in Limburg is dat zelfs 96,7 procent. Er zijn overal wachtlijsten en er moeten ­verscheurende keuzes worden gemaakt: wie wel en wie niet opnemen?"


“Veel gebruikers zijn honkvast en laten de nabijheid en ook de kostprijs doorwegen in hun keuze. Ik zou een oudere aanraden om op bezoek te gaan in verschillende woonzorghuizen: kijk hoe het eraan toegaat, praat met bewoners en medewerkers. Leer het huis en zijn bewoners kennen en baseer je keuze daarop.”


 

Interesse of vragen? Aarzel niet om contact op te nemen via mail op  contact@waarderingsplatform.be of neem een kijkje op www.waarderingsplatform.be

55 views0 comments

Comments


jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page