Biografie
Mijn naam is Rosita Janssens. Ik ben de trotse directeur van woonzorgcentrum Apfelbaum-Harmonie uit Antwerpen. Ik werk sinds november 2019 als directeur van een woonzorgcentrum. Sinds maart 2022 werk ik bij Apfelbaum-Harmonie. Ons woonzorgcentrum maakt deel uit van de groep Careion.
Waarom werkt u in de ouderenzorg?
Ik heb meer dan 9 jaar een leidinggevende functie gehad in de farmaceutische sector. Na een grote reorganisatie in het farmaceutisch bedrijf waar ik voor werkte, ben ik toevallig in contact gekomen met de ouderenzorg via een jobbeurs. Er werd me een openstaande vacature aangeboden voor de functie van directeur in een woonzorgcentrum. Ik heb daar meer dan twee jaar gewerkt. Ik heb ondertussen vier jaar ervaring als directeur van een woonzorgcentrum.
Ik ben van karakter zorgzaam en empathisch, dat maakt dat ik een groot hart heb voor mensen, en in het bijzonder voor kwetsbaren personen zoals ouderen. De functie is heel gevarieerd en geeft me veel voldoening, samen met de nodige uitdagingen.
Wat is de grootste les die u heeft geleerd sinds u begonnen bent met werken in de ouderenzorgsector?
Ik vind het zeer belangrijk om onze bewoners voldoende aandacht te geven en hen te behandelen met respect. We moeten luisteren naar hun stem want hun mening is belangrijk. We moeten er steeds van uitgaan dat we een thuis creëren voor onze bewoners.
De covidperiode was een heel zware periode en vooral voor de zorgsector. Ik heb daaruit geleerd dat 1+1 = 3 kan zijn, dankzij de ongelooflijke inzet en het onvoorwaardelijk doorzetten van het zorgteam. Er was zeer veel empathie en goede wil vanuit de medewerkers om goed voor onze bewoners te zorgen. Dat is mooi om te zien en absoluut iets om fier over te zijn.
Omschrijf uw woonzorgvoorziening
Woonzorgcentrum Apfelbaum is een klein huis met een zestigtal woongelegenheden waar een huiselijke sfeer heerst. We zijn gelegen in het centrum van Antwerpen, meer bepaald in de Joodse wijk, wat ons huis een uniek karakter geeft. We zitten midden in de bruisende stad maar we kunnen genieten van een prachtige rustige binnentuin. Hier kunnen onze bewoners en familie genieten van de rust en een kleine wandeling maken. Een grote troef voor onze stadsmensen! Bewoners, familie en vrienden kunnen in de namiddag genieten van een drankje in het cafetaria of op het terras.
In Apfelbaum kunnen we spreken van een multicultureel samenleven van Joodse en niet-Joodse bewoners. We hebben respect en brengen begrip op voor andere culturen en religies. Een praktisch voorbeeld van de openheid van ons huis ziet men terug in de keuken. In de joodse cultuur wordt melk en vlees gescheiden, daarom bestaat een joodse keuken structureel steeds uit een melk- en een vleeskeuken. Dit is nodig omdat de ingrediënten bereid moeten worden volgens de Joodse spijswetten die gebaseerd zijn op de regels van de Thora en de Talmoed. Deze wetten bepalen of voedsel wel of niet gegeten mag worden en hoe ze precies bereid moeten worden.
Als voedsel in overeenstemming is met de regels van kasjroet, dan noemt men het kosjer. Er zijn ook bepaalde vleeswaren die niet gegeten worden zoals varken, haas, paling, garnaal en kreeft. Koosjere dieren worden steeds op rituele wijze geslacht om aan de kasjroet te voldoen. Wij proberen hier zo goed mogelijk op in te spelen en rekening mee te houden zodat onze bewoners, ongeacht hun culturele of godsdienstige achtergrond, steeds verzorgd worden en kunnen leven zoals zij het wensen.
Onze bewoners kunnen dagelijks aan een activiteit deelnemen zoals bingo, actua, crea, film. Regelmatig wordt een wandeling georganiseerd in één van de parken in de buurt en komen er kinderen langs om te zingen of om een activiteit te doen met onze bewoners. Het is altijd fijn om jong en oud samen te zien genieten.
Vier keer per jaar vieren we de jarigen van de voorbije maanden en komt er een artiest optreden die met liedjes uit de tijd heel wat nostalgie opwekt bij de bewoners. Wij vieren onze traditionele feestdagen zoals Pasen en Kerstmis alsook de Joodse feestdagen. Hier wordt ook steeds rekening mee gehouden tijdens de activiteiten georganiseerd door het animatieteam. Ons huis bevat tevens een synagoge waar wekelijks op Shabbat, de wekelijkse rustdag van vrijdagavond tot zaterdagavond, gebedsdiensten voor onze Joodse bewoners plaats vinden.
Hoe maakt uw woonzorgvoorziening het positieve verschil qua zorg naar de bewoners toe?
Het is belangrijk dat onze residenten op het team kunnen rekenen wanneer ze vragen hebben of hulp nodig hebben. Ook keuken- en onderhoudsteam zijn hierbij belangrijk. Ik kan gelukkig rekenen op een heel stabiel personeelsteam waardoor bewoners en personeel elkaar goed kennen en heel vertrouwd met elkaar omgaan. Een samenhangend positief ingesteld team opbouwen én behouden vraagt ieders inzet.
Sommige gebeurtenissen zoals een verhuis van een aantal bewoners, vraagt veel energie zowel van het personeel als van de residenten. Steeds streven naar positiviteit binnen het team en er samen voor gaan is de boodschap! Door samen te werken met scholen hebben we regelmatig stagiaires over de vloer die een extra hulp betekenen voor onze bewoners en medewerkers.
Welke ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u blij?
Er zijn door de overheid inspanningen gedaan om de zorgsector aantrekkelijker te maken door o.a. een betere verloning. Daarnaast zijn subsidies voor studenten in de zomervakantie, en interim krachten een ondersteuning. Ook worden er veel meer mogelijke opleidingen aangereikt die het personeel kunnen helpen een nog betere zorg te verlenen aan onze residenten.
Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u kwaad of triest?
De vele personeelstekorten in de zorg maken dat er in de media vaak aandacht geschonken wordt aan de ouderenzorg. Spijtig dat de pers springt op gebeurtenissen in woonzorgcentra en die dan enkel of meestal negatief belicht. Ik merk dat onze medewerkers hun hart op de juiste plaats hebben en alle dagen het beste van zichzelf geven voor onze bewoners. Dat mag best eens vaker op het nieuws komen.
Frequentie van inspecties in woonzorg wordt sterk opgedreven, veel registraties en procedures die opgevolgd moeten worden. Kortom veel administratie waarbij we de vraag kunnen stellen of we nog wel genoeg aandacht kunnen geven aan het menselijk aspect van de zorg. Er zou veel meer energie en tijd gestoken moeten worden in het behandelen van de oorzaak van de personeelstekorten.
Welk idee zou u willen lanceren ter verbetering van de ouderenzorg?
Flexi job uitbreiden naar zorgfuncties. Alle beetjes kunnen helpen om het personeelstekort aan te pakken.
De functie van directeur is voor een groot deel een administratieve taak. Vaak zou ik minder tijd willen doorbrengen achter de pc maar meer tussen de bewoners willen zijn. Ik zou mij graag meer kunnen focussen op de bewoners, een praatje met hen maken, eens langs gaan bij een activiteit. Het menselijk aspect is voor mij cruciaal.
Wat zou u graag extra willen doen voor uw medewerkers?
Ik probeer mijn appreciatie en mijn waardering naar de medewerkers te tonen door regelmatig iets lekkers te voorzien. Zoals Vlaams schrijver Felix Timmermans zei "Samen eten is olie voor de vriendschap". Ik geloof dat samen genieten de banden versterkt en gelukkig maakt. We hebben net een BBQ georganiseerd voor het personeel. Zo’n moment is belangrijk om op een ontspannen manier eens met de collega’s te kunnen praten over andere zaken dan over het werk. Dit zijn echter kleine zaken. Het team motiveren is heel belangrijk want een gemotiveerd, positief ingesteld personeelslid is goud waard !
Wij danken de zorgondernemer voor dit interview. Wij vinden het interessant om verhalen en getuigenissen van Vlozo-leden te delen met onze community.
De antwoorden en standpunten van de geïnterviewde zijn persoonlijk. Indien u vragen en/of opmerkingen heeft over dit interview, kan u via info@vlozo.be contact opnemen.
Comments