Biografie
Mijn naam is Hans Janssoone, ik ben directeur in woonzorgcentrum Tombeekheyde gelegen in Overijse in de provincie Vlaams-Brabant. Ik werk al meer dan 10 jaar voor de woonzorggroep Vulpia als directeur. Ik leid Tombeekheyde sinds de opening van de residentie in 2016.
Waarom werkt u in de ouderenzorg?
Ik ben mijn carrière gestart als sociaal verpleegkundige in de ouderenzorg, met name in de psychogeriatrische zorg. Na een aantal jaren ben ik doorgegroeid en had als directeur de leiding over drie psychiatrische verzorgingstehuizen (PVT). Ongeveer vijf jaar later maakte ik de switch naar Vulpia, om het mooie project van Tombeekheyde gestalte te geven.
Wat is de grootste les die u heeft geleerd sinds u begonnen bent met werken in de ouderenzorgsector?
Het viel me vooral op nog te vaak voorbijgegaan wordt aan de oudere zelf, medewerkers hebben nog te vaak de neiging om eerder de omgeving (familie en vrienden) van de bewoner te bevragen in plaats van de oudere zelf.
Het is belangrijk om de oudere zelf aan het woord te laten. Zoals voor elkeen onder ons geldt: uiteindelijk kunnen we zelf het beste aangeven wat ons aanbelangt (en wat niet).
Omschrijf uw woonzorgvoorziening?
Tombeekheyde heeft 111 rusthuiskamers, 7 kortverblijven, 24 assistentiewoningen, een restaurant en is omringd door parkgebied en een prachtige tuin. Het woonzorghuis is gevestigd in een beschermd gebouw, een voormalig sanatorium. Het sanatorium dat in 1936 gebouwd werd, stond lange tijd leeg. In 1993 werd het sanatorium beschermd als monument en het park als landschap. In 2009 werd het gebouw erkend als bouwkundig werelderfgoed. Om het gebouw te restaureren, uit te breiden en te herbestemmen tot een woonzorgcentrum moesten heel wat waters doorzwommen worden. De gevelstenen moesten vervaardigd worden in Duitsland, wat een echt huzarenstukje was. Maar het resultaat is er en we mogen er best trots op zijn. Geregeld vinden, in samenwerking met de toeristische dienst van de gemeente, begeleide rondleidingen op de site plaats.
Wij hebben een bijzondere aandacht voor het psychosociale. Er komen onder meer kunstenaars schilderen met de bewoners, dit gebeurt in samenwerking met de plaatselijke school, als met kunstenaars uit de regio. Er is ook een samenwerking met cultuurcentrum Den Blank: een aantal culturele activiteiten vinden plaats in het woonzorghuis. En ook de zorgboerderij houdt regelmatig halt in de residentie.
Het voorbije jaar werd een expositie georganiseerd ronde de werken van GAL, de 83-jarige kunstenaar en illustrator Gerard Alsteens genaamd. Vorige week werden de jaarlijkse Druivenfeesten afgetrapt, GAL is een lokale bekendheid. Zijn laatste werk 'Rosine' is te bewonderen in de buurt van het Begijnhof.
Hoe maakt uw woonzorgvoorziening het positieve verschil qua zorg/ ondersteuning naar de bewoners toe? De visie in het woonzorghuis gaat sterk uit van de zorgvraag, we nemen alle tijd om naar de bewoner (en diens omgeving) te luisteren, om te kunnen aanbieden wat hij/zij nodig heeft. Onze twee klinische psychologen hebben hier, samen met de sociaal verpleegkundige, een belangrijke rol. Maar eveneens hoofd-bewonerszorg en hoofdverpleegkundigen waken hierover.
Het moment van gewekt worden wordt besproken, evenals voorkeuren rond de maaltijden, activiteiten,… In Tombeekheyde worden de maaltijden ter plaatse bereid, en kan ook ‘à la carte’ gekookt worden.
Een mobiele winkelkar komt langs op de afdelingen met versnaperingen. In de brasserie kunnen zowel bezoekers als bewoners terecht.
Welke ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u blij?
Ik ben hoopvol met het groeiende besef dat ouderenvoorzieningen de laatste decennia al te veel verwaarloosd werden, dat te weinig middelen werden vrijgemaakt voor de sector. Voor het personeel is invoering van IFIC-schalen een positieve evolutie.
Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u kwaad of triest?
De coronapandemie maakte schrijnend duidelijk dat er makkelijk over het hoofd van de oudere wordt beslist. Het bezoekverbod en achteraf de bezoekbeperking, welke veel te lang aansleepten, is niet bepaald een fijne periode waar we op terug kijken. In ons woonzorgcentrum hebben we, samen met onze psychologen, eens het totale bezoekverbod voorbij was, snel ons oor te luisteren gelegd bij de bewoners om met hen te bekijken hoe zij hier tegenaan keken. Onze bezoekregeling, in de mate van wat wettelijk mogelijk was, werd hier op afgesteld.
Welk idee zou u willen lanceren ter verbetering van de ouderenzorg?
Het tekort aan personeel in de ganse zorgsector noopt, meen ik, nog meer om alternatieve helpende handen gefinancierd te kunnen inschakelen. Naast de zorg gerelateerde taken kan ook het toenemende administratieve luik in de zorg (veelal voor verpleegkundigen) niet onderschat worden.
Wat zou u graag extra willen doen voor uw medewerkers?
De werkdruk neemt steeds toe. Alhoewel we tijd nemen om naar de medewerkers te luisteren, afterwork-momenten aan te bieden, zou het fijn zijn meer helpende handen te kunnen aanbieden. Te vaak lukt dit niet door het te beperkt aantal verpleegkundigen dat in de ouderensector aan het werk kan of wil gaan. Bijkomende handen onder de vorm van bijvoorbeeld interim-contracten vormen geen structurele oplossing.
Wij danken de zorgondernemer voor dit interview. Wij vinden het interessant om verhalen en getuigenissen van Vlozo-leden te delen met onze community.
De antwoorden en standpunten van de geïnterviewde zijn persoonlijk. Indien u vragen en/of opmerkingen heeft over dit interview, kan u via info@vlozo.be contact opnemen.
Commentaires