Biografie
Mijn naam is Joppe Wils, ik ben de trotse directeur van woon-en zorghuis Hof van Schoten uit Schoten. Ik werk sinds september 2022 als directeur van dit woonzorgcentrum. Ons woonzorgcentrum maakt deel uit van de woonzorggroep Vivalto Home. Ik hou erg van sporten, ik doe aan schermsport op degen (ik was 3-voudig Kampioen van België / Provinciaal Kampioen) en ik loop ook regelmatig lange afstand Triathlons. Tuinieren en in de moestuin werken met de kinderen brengen mij tot rust.
Welke dromen zou je graag willen najagen en verwezelijken?
Toen ik werkte als directeur van 'Interne en Heelkunde' in ZNA Stuivenberg/St-Erasmus (tot 2016) groeide bij mij en mijn lieve echtgenote de droom om een eigen woonzorgcentrum uit te baten. Zij met een achtergrond als psychiatrisch verpleegkundige en ik met mijn achtergrond als referentieverpleegkundige gerontologie op het brandwondencentrum.
We droomden ervan van ons huis een thuis te maken voor zovele anderen en onze kindjes erin groot te zien worden. In 2016 zetten we daar al een eerste stap voor toen ik directeur werd bij Seniorenresidentie Beukenhof te Kalmthout. Het waren de eerste stappen in de wondere wereld van de ouderenzorg, die tot rijping kwamen door de overstap te maken naar Hof van Schoten. Nu lopen onze kinderen Boris (8), Josfin (6) en Cosette (1,5) rond in Hof van Schoten en toveren ze een glimlach tevoorschijn bij onze bewoners. Dat is waar Moniek (mijn lieve vrouw) en ik het voor doen. Het creëren van een warme thuis. We zijn goed op weg onze droom waar te maken. Bij Vivalto Home krijgen we de ruimte en het vertrouwen om van Hof van Schoten een familiebedrijf te maken terwijl we toch van de steun van de groep en haar medewerkers kunnen genieten.
Waarom werkt u in de ouderenzorg?
Door puur toeval ben ik leidinggevende geworden. Als verpleegkundige streefde ik ernaar om zo veel mogelijk expertise te verwerven, vandaar dat ik verschillende opleidingen voor referentieverpleegkundige heb gevolgd. Dankzij deze verschillende expertises kwam ik in een positie waarbij ik meer verantwoordelijkheden kreeg. Later kreeg ik de kans als hoofverpleegkundige van het Brandwondencentrum Antwerpen, en vervolgens als hoofdverpleegkundige Oncologie/Hematologie bij Prof. Pierre Zachée. Ik schoot door tot bedrijfsleider maar was de link naar het waarom van onze professie (de patiënt) kwijtgeraakt. De afstand tot de mensen die ik wilde helpen was te groot geworden.
Door de stap te zetten naar directeur in de wereld van de ouderenzorg verkreeg ik de ideale combinatie van beleidsmaker die rechtstreeks contact houden met de mensen voor wie we het doen. De shift van acuut denken naar meer holistisch meeleven werd hiermee ingezet. In de ouderenzorg hebben we het voorrecht de vraag te mogen stellen: “Wat kan ik vandaag voor u betekenen?” De meerwaarde die we creëren kunnen in het leven van onze residenten is de reden dat ik elke dag met grote glimlach mijn huis binnenwandel.
Wat is de grootste les die u heeft geleerd sinds u begonnen bent met werken in de ouderenzorgsector?
Als ziekenhuisverpleegkundige met een achtergrond in 'Intensive Care' had ik een heel “acuut” gedachtengoed als zorgverlener. In sommige situaties heb ik nog erg de drang om te willen “handelen” om levensbedreigende toestanden te neutraliseren. Na al die jaren, heb ik vooral geleerd om meer vanuit de wil en verwachting van de bewoner te handelen, wat enkel mogelijk is door een vertrouwensband te hebben opgebouwd met dat individu. Door langere periode samen “geleefd” te hebben in het woon- en zorghuis leren we onze resident écht kennen, en zijn we in staat, samen met familie en naasten, de juiste keuzes te maken op beslissende momenten in hun leven.
Omschrijf uw woonzorgvoorziening
Hof van Schoten is het resultaat van de droom van Kurt & Sarah Keirsmakers/Steurs, de voormalige eigenaars van het huis. Zij zorgden ervoor dat het huis stevig ingebed is in de omgeving en in gemeente Schoten. Dat bruggenhoofd proberen Moniek en ik vast te houden door de onderneming als inclusieve zorgorganisatie uit te willen baten. We zijn er ons bewust van dat onze bewoners wat meer moeite ervaren om nog actief deel te nemen aan de maatschappij, dus proberen we de maatschappij tot bij hen te brengen. Dit doen we via verschillende samenwerkingsverbanden met Okra, (lokale) scholen of verenigingen, het justitiehuis, maatwerkbedrijven en verschillende vrijwilligersinitiatieven. Onze 80 bewoners worden continue gestimuleerd om contact te blijven houden met de buitenwereld waarin zij nog steeds gehoord en gezien horen te worden.
Hof van Schoten is een luxueus afgewerkt huis. Al van in het begin werd hard ingezet op beleving en service. Het maatwerk dat verricht wordt voor onze residenten, alsook de hoge norm aan kwaliteitsvolle en gevarieerde maaltijden, stelt ons in staat heel individueel gerichte dienstverlening aan te bieden. Voeg daar een team van enorm getalenteerde en gepassioneerde dienst- en zorgverleners bij en de succesformule tot het realiseren van onze droom is verzekerd.
Welke ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u blij?
De laatste maanden worden gekenmerkt door nieuwsberichten over inspecties in de private woonzorgcentra met winstmodellen. Ik ben blij dat de publieke opinie waarde hecht aan een kwaliteitsvolle en betekenisvolle dienstverlening voor onze senioren die wonen en leven in woonzorgcentra. Tegelijkertijd moeten we erover waken niet in dogma’s te verzuilen of om woonzorgcentra te gaan beschimpen op basis van de moeilijkheden waar heel de sector mee te kampen heeft, zijnde de instroom van bekwame verpleeg- en zorgkundigen.
Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u kwaad of triest?
Hoewel ik blij ben met de recente controles op de private uitbating van woonzorgcentra, ben ik van mening dat we als maatschappij voorzichtig moeten zijn met het vellen van een oordeel over de sector. Ondanks de aanwezigheid van zovele gepassioneerde, hardwerkende zorgverleners met enorme geestdrift is de gehele gezondheidszorgsector in Vlaanderen belast met de realiteit van openstaande vacatures en zoektocht naar geschikte en bekwame werknemers. Het is duidelijk dat we als maatschappij de aangekondigde kroniek van personeelstekort in de gezondheidszorg genegeerd hebben. De komende jaren zullen daardoor bijzonder moeilijk worden voor zij die hun weg tot in deze wonderbaarlijke stiel gevonden hebben.
Welk idee zou u willen lanceren ter verbetering van de ouderenzorg?
De herwaardering van verschillende functies in de ouderenzorg zou kunnen zorgen voor een relance van de instroom van nieuwe en gemotiveerde medewerkers ouderenzorg. De verschillen in loon en extralegale mogelijkheden tussen private en lokale besturen, alsook tussen het lokaal ziekenhuis en de private spelers, werkt de segregatie en lage interesse in de arbeidsmarkt van de ouderenzorg in de hand.
Noem één regel/richtlijn die u graag zou willen afschaffen?
Vertrouwen is goed, controle is beter. Ik volg die retoriek, maar soms moeten we pragmatiek aan de dag leggen om de realiteit van de dag onder ogen te zien. In het huidige model is ‘niet afgetekend in het dossier’ gelijk aan ‘niet uitgevoerd, terwijl de bewoner er piekfijn uitziet en gelukkig is. Medewerkers verliezen zeer veel tijd aan onnodige en niet nuttige administratie.
Wat zou u graag extra willen doen voor uw medewerkers?
Onze medewerkers verdienen dezelfde voorwaarden als deze van de lokale besturen. De traditionele discrepantie is surreëel en out-of-date. En toch krijgen de lokale besturen betere arbeidsvoorwaarden voor elkaar. Dit is een vorm van oneerlijke concurrentie en zou geregulariseerd moeten worden.
Wij danken de zorgondernemer voor dit interview. Wij vinden het interessant om verhalen en getuigenissen van Vlozo-leden te delen met onze community.
De antwoorden en standpunten van de geïnterviewde zijn persoonlijk. Indien u vragen en/of opmerkingen heeft over dit interview, kan u via info@vlozo.be contact opnemen.
Comentários