U bent?
Ik ben Barbara De Poorter, directeur van WZC Hardoy in Ardooie en behorend tot de groep Orpea
Hoe lang bent u al directeur?
Ik ben in Hardoy gestart eind januari 2020. Dit was best wel een heftige start eigenlijk want heel snel na mijn opstart trof Covid de wereld. Met heel veel gevolgen voor iedereen op deze planeet, maar met voornamelijk een zware emotionele impact op de bewoners en hun families, de werknemers, de leidinggevenden, de vrijwilligers, de mantelzorgers en iedereen die betrokken is op of in woonzorgcentra.
Hoe voelt u zich vandaag en waarom?
Best wel trots eigenlijk op mijn team van medewerkers die er keihard voor gaan, een passie delen, het verhaal van Hardoy helpen schrijven, en met zoveel veerkracht de warme zorg voor onze bewoners en families borgen.
Tegelijkertijd ben ik ook wel bezorgd omwille van de beperkte middelen die de overheid voorziet voor de ouderenzorg. Het is duidelijk dat er bij de volgende generaties een gestegen verwachtingspatroon voelbaar is en ik vraag me toch af of we dit allemaal zullen kunnen waarmaken als de middelen van vandaag al zeer efficiënt moeten aangewend worden.
Waarom werkt u in de ouderenzorg?
We worden er vroeg of laat allemaal mee geconfronteerd : de zorg voor je ouders of familieleden die om één of andere reden moeilijk wordt of het moment dat ze niet meer thuis kunnen blijven wonen. Vaak is dit een moment van ontreddering, van hoe moet het nu verder, terwijl het zo mooi kan zijn: de zorg overnemen en families ontlasten, en tegelijk een fijne tijd bieden in alle geborgenheid. Wij noemen dat 'zorg met een tikkeltje meer': weloverwogen, waardig en hartelijk.
Hoe lang werkt u al in/voor uw woonzorgvoorziening?
Ik ben een kleine 2 jaar geleden gestart en dit onmiddellijk in de rol van directeur.
Omschrijf uw woonzorgvoorziening.
Ons woonzorgcentrum is heerlijk rustig gelegen, grenzend aan een mooi natuurgebied en op wandelafstand van het dorpscentrum . We zijn een bijzonder woonzorgcentrum want we hebben zowel woonzorgkamers als geïntegreerde assistentiewoningen, kortom een uniek zorgproject waarin bewoners hun woongelegenheid op maat kunnen kiezen en waarbij ze kunnen genieten van alle faciliteiten in een uniek en stijlvol kader.
Onze residentie beschikt eveneens over een aantal woonzorgkamers en bemeubelde gebruikersflats voor tijdelijk verblijf. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn in het kader van post-operatieve revalidatie of zorg voor ouderen tijdens vakantieperiodes. We hebben ook een zwembad dat een extra mogelijkheid biedt tot individuele activatie. Onze trots bij uitstek zijn onze uitstekende bewonersrestaurants waar onze chefs dagelijks paraat staan om de bewoners te verwennen met dagverse gerechten, bereid in eigen keuken.
Is uw woonzorgvoorziening een afgesloten eiland of een wezenlijk onderdeel van de buurt?
Heel wat bewoners zijn afkomstig uit Ardooie en omstreken maar we hebben evenzeer bewoners afkomstig uit de grotere regio, die op zoek zijn naar dat tikkeltje meer. We integreren ons uiteraard graag in de buurt en organiseren bijvoorbeeld een heuse kerstmarkt voor onze bewoners, families en buurtbewoners. We krijgen af en toe de schepenen en de werknemers van de gemeente op bezoek voor een verwenontbijt. Binnenkort gaat hier vlakbij de Cyclo-cross door, een wedstrijd van formaat. Ook onze bewoners zijn dan graag van de partij. Deze zomer waren er de Waterbekfeesten, een muzikaal feest met optredens van o.a. Like Me en vele anderen, waar wij als residentie graag aan meewerkten voor catering en artiestenloges. We hebben bijvoorbeeld ook een samenwerkingsovereenkomst met Natuurpunt Vlaanderen in het kader van een nieuw project. Bedoeling is om de natuur nog meer binnen te brengen in en rond onze residentie. En zo kan ik nog uren doorgaan....
Wat is het favoriete gerecht van de bewoners?
Moeilijke vraag want onze keuken wordt door onze bewoners ten zeerste gesmaakt: onze mosselen met frietjes behoort tot de favorieten, maar ook scampi’s in een currysausje of parelhoen archiduc worden erg gewaardeerd.
Wat is de favoriete activiteit / animatie van de bewoners?
Ook dat is moeilijk kiezen: van wekelijkse bingo tot genieten van een pianoconcert op onze vleugelpiano of genieten van een film uit de oude doos of een live rit in de “tour de France” in ons cinema-zaaltje …
Maar ook ook rustig genieten van een kopje koffie met zicht op het natuurpark en de zwanen op de vijver en wandelen rond de residentie of genieten van een heuse modeshow: het kan allemaal en er is voor elk wat wils.
Hoe maakt uw woonzorgvoorziening het positieve verschil qua zorg / ondersteuning naar de bewoners toe?
Onze flexibiliteit in wonen en leven, op dat vlak maken we toch echt wel het verschil: bewoners kiezen de woonvorm die voor hen de beste is en indien gewenst, of noodzakelijk, kan er verschoven worden naar een andere vorm. Telkens op maat en op het ritme van onze bewoners.
Op welke verwezenlijking binnen uw woonzorgvoorziening bent u het meest trots?
Wie ons woonzorgcentrum binnenkomt voelt het onmiddellijk: wij hebben een heel mooi woonzorgcentrum waar écht een hotel-gevoel heerst. Het is er netjes, mooi, licht en we willen onze bewoners in alle stijl laten wonen.
Daarnaast zien we Hardoy ook “groeien.” Dit niet alleen in het aantal bewoners/residenten, maar ook op organisatorisch vlak. We werken graag vanuit de talenten van de medewerker en werken liefst bottom-up. De doelstelling is steeds de best mogelijke zorg te bieden aan onze bewoners: van zij die nog vrij zelfstandig wonen tot de meest kwetsbaren die we graag alle zorg op maat geven in onze afdeling met verhoogd toezicht .
Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u blij? Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u kwaad of triest?
Ik word blij van de ‘herontdekking’ van de residentiële zorg door corona. De maatschappij heeft opnieuw de kwetsbaarheid van de woonzorgcentra en hun bewoners omarmd en beseft dat er extra investeringen nodig zijn om een kwaliteitsvolle zorg te kunnen waarborgen op lange termijn.
Anderzijds is het jammer dat er nog steeds (onterechte) vooroordelen heersen tussen de verschillende initiatiefnemers (commercieel, vzw en publiek) en deze bewust in de verf worden gezet. Van dat soort framing wordt niemand beter en het straalt enkel negatief af op de ganse woonzorgsector.
Onze flexibiliteit in wonen en leven, op dat vlak maken we toch echt wel het verschil: onze bewoners kiezen de woonvorm die voor hen, en volgens hen, het beste is!
Welk idee zou u willen lanceren ter verbetering van de ouderenzorg?
Corona heeft de digitalisering bij iedere burger en organisatie een boost gegeven. Iedereen kent intussen de Covid- safe app, mijngezondheid.be, itsme, enzovoort. Op zich een goeie zaak! Ik wou dat de overheid misschien ook de ontsluiting van zorginformatie tussen hulpverleners onderling zou regisseren.
Op vandaag is de strijd vooral voelbaar in de thuiszorgsector maar de discussie van vandaag in de thuiszorg wordt echter ongetwijfeld de discussie van morgen in de ouderenzorg. Ik meen dat het belangrijk is dat de overheid de regisseursrol opneemt om de transfer van gezondheidsdata kwalitatief te borgen. Het zal immers voor niemand een goeie zaak zijn als deze zal worden uitgebuit door softwareleveranciers en de meest kapitaalkrachtige organisaties.
Noem één regel/richtlijn die u graag zou willen afschaffen?
Het onderscheid in financiering (en bijgevolg personeel) tussen ROB en RVT. Het gaat om dezelfde bewoners in een zelfde zorgsetting. De basis voor het bieden van een kwalitatieve zorg is voldoende personeel. Zo simpel is het.
Wat zou u graag extra willen doen voor uw medewerkers?
Ik zou graag eens een heel groot personeelsfeest organiseren waarbij alle medewerkers aanwezig kunnen zijn. Even iedereen laten ontspannen en genieten, eens uit de bol gaan, na zoveel zware maanden Covid-restricties. Iedereen eens letterlijk in de bloemetjes zetten in een feest met alles erop en eraan.
Willy Sommers of The Rolling Stones?
Doe mij maar The Stones. Want een WZC is meer rock-’n-roll dan mensen beseffen. Ik houd ook wel van de figuur van de recent overleden Charlie Watts. Een stijlvolle, rustige, sympathieke gentleman die via zijn drums de maat dirigeerde voor een rockband. Ik durf ambiëren om met Hardoy eenzelfde bescheiden rol op te nemen in Orpea.
Wij danken de zorgondernemer voor dit interview. Wij vinden het interessant om verhalen en getuigenissen van Vlozo-leden te delen met onze community.
De antwoorden en standpunten van de geïnterviewde zijn persoonlijk. Indien u vragen en/of opmerkingen heeft over dit interview, kan u via info@vlozo.be contact opnemen.
Opmerkingen