top of page
Search

30 miljoen euro energiesteun is welgekomen maar onvoldoende

Updated: Jan 3, 2023


Op 10/12/2022 verscheen in het VRT Journaal een reportage over de betaalbaarheid van de hoge energieprijzen in zorginstellingen. De energiesteun dekt maar een deel van de factuurcomponenten. De volledige VRT nieuwsuitzending kan u hier bekijken. De reportage in het woonzorgcentrum Overbeke te Wetteren is te bekijken vanaf 10:23. Wij hebben de reportage alvast voor u opgenomen in het videofragment hieronder.



Concreet betekent dit voor de ouderenzorgvoorzieningen het volgende:

  • Voor de woonzorgcentra en centra voor kortverblijf een eerste forfaitaire vergoeding van 364 euro per erkende woon- en verblijfseenheid

  • Voor de centra voor herstelverblijf een eerste forfaitaire vergoeding van 364 euro per erkende verblijfseenheid

  • Voor de centra voor dagverzorging een vergoeding van 728 euro te vermenigvuldigen met de gemiddelde dagbezetting in 2019

  • Voor de centra voor dagopvang een vergoeding van 121 euro te vermenigvuldigen met het gemiddeld aantal gefactureerde uren per dag in 2019

  • Voor ieder lokaal dienstencentrum een forfaitaire vergoeding van 2.500 euro


Vlozo volgt het energiedossier al langer van heel nabij op en is tevreden met de eerste schijf van middelen die de Vlaamse Regering nu vrijmaakt. In 2023 volgt de tweede uitbetaling. De toelage is bovendien in lijn met hetgeen Vlozo aan Vlaams minister Hilde Crevits, bevoegd voor ouderenzorg, gevraagd heeft in september. Vlozo betreurt dat de Vlaamse Regering geen inspanning heeft gedaan voor de 922 erkende groepen van assistentiewoningen.


"Het is een zoveelste voorbeeld van het gebrek aan communicatie tussen de verschillende overheden. De Vlaamse overheid gaat er immers van uit dat de groepen van assistentiewoningen en hun bewoners gedekt worden door de federale energiemaatregelen terwijl in realiteit bijna driekwart van de assistentiewoningen uit de boot vallen omdat zij niet beschikken over een individuele gas- en elektriciteitsaansluiting" zegt CEO Johan Staes van het Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk (Vlozo)

 

Ook Het Laatste Nieuws schreef op 10/12/2022 een artikel over de energiesteun voor de Vlaamse woonzorgcentra en ging daar voor langs bij Residentie Christoff uit Jabbeke. Het is een mooi initiatief van de Vlaamse regering maar het is onvoldoende om de inflatie van de verschillende dagprijscomponenten te overbruggen. Het volledige HLN artikel van Sven Spoormakers kunt u ook hier lezen.


30 miljoen euro energiesteun in 2022 voor woonzorgcentra, maar toch zal dagprijs stijgen: “Personeel, voeding en onderhoud zijn nòg duurder geworden dan gas. We kunnen niet anders”


30 miljoen euro, of omgerekend 1 euro per erkend bed per dag: dat is de energiesteun die de woonzorgcentra dit jaar nog krijgen, besliste de Vlaamse regering. In 2023 komt er nog eens zo’n subsidie. Volgens de sector is dat onvoldoende en zal de kamerprijs van zo'n 60 euro per dag tòch stijgen.


“Voeding is 35% duurder geworden sinds 2020, onderhoud 31% en personeel 25%. Woonzorgcentra kunnen niet anders dan die gestegen prijzen doorrekenen in de dagprijzen van de bewoners, al doen heel veel zorgondernemingen hun best om prijsstijgingen tot een minimum te herleiden.” zegt CEO Johan Staes van het Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk (Vlozo)

Met de dalende temperaturen stijgt de energiefactuur overal, dus ook in de zorginstellingen. Om de hoogste financiële nood te lenigen in woonzorgcentra, woonvoorzieningen voor mensen met een handicap, residentiële woonhulp voor jongeren en kinderopvang komt de Vlaamse regering nu met een forse energiesteun, zo maakte minister Hilde Crevits van Welzijn (CD&V) vandaag bekend. “De energieprijzen braken dit jaar record na record en ook welzijnsvoorzieningen kregen het daarbij steeds lastiger om hun energiefactuur te betalen. Om absoluut te vermijden dat de extra energiekosten nog meer zouden worden doorgerekend aan bijvoorbeeld bewoners van woonzorgcentra of ouders van kinderen in de kinderopvang, maken we nog in 2022 69,2 miljoen euro vrij. Zo verlichten we de energiekosten voor de voorzieningen en besparen we zorgvragers een duurdere dienstverlening”, aldus minister Crevits.


Voeding 35% duurder

De gemiddelde dagprijs in woonzorgcentra is de afgelopen jaren al fors toegenomen. Kostte een kamer in 2016 nog 54,57 euro per dag, is dat volgens de cijfers van het Agentschap Zorg en Gezondheid in 2021 gestegen naar 60,08 euro. Het Agentschap heeft de berekening voor 2022 nog niet gemaakt, maar Vlozo stelde - op basis van een steekproef bij hun 223 aangesloten zorgcentra - vast dat de dagprijs op 30 juni van dit jaar doorgeschoten was naar 64,02 euro - of 1.920 euro per kamer per maand. Maar volgens Vlozo is het te gemakkelijk om enkel naar de energieprijs te wijzen. Uit hun bevraging blijkt immers dat de energie in vergelijking met 2020 volgend jaar amper 9,7% duurder zal zijn gestegen in de kostenposten van de woonzorgcentra. De kosten voor voeding daarentegen zijn 35,2% gestegen. Onderhoud (+31,8%) en niet-gesubsidieerd personeel (+25,3%) zijn ook fors toegenomen sinds 2020.



Lees meer over de betaalbaarheid van de Vlaamse ouderenzorg in onze blogpost "Woonzorgcentra vragen 60 miljoen om de winter door te komen"


192 views0 comments
jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page