top of page
Search

Zorgonderneming van de week: WZC Zennehart uit Alsemberg

Updated: Jan 23, 2023




U bent?

Mijn naam is Marijke Delannoo. Ik ben directeur van het woonzorgcentrum Zennehart in Alsemberg. Wij maken deel uit van de Orpea groep.


Hoe lang bent u al directeur?

Sinds een kleine acht jaar ben ik directeur in Residentie Zennehart.




Waarom werkt u in de ouderenzorg?

Als student maatschappelijk assistente was ik vooral overtuigd van het feit dat ik nooit met ouderen zou werken. Ik rolde in een vervangingscontract als verantwoordelijke van de toenmalige serviceflats van het OCMW van Halle en ik was meteen verkocht. De verhalen, de levensvreugde, het verdriet, het leven zoals het is, is wat in mijn spreekwoordelijk been heeft gebeten. Dat én het feit dat het ouder worden ons allemaal te wachten staat.

Hoe lang werkt u al in/voor uw woonzorgvoorziening?

Ik werk al bijna vijf jaar in residentie Zennehart.


Omschrijf uw woonzorgvoorziening?

We zijn een zeer verankerd woonzorgcentrum. Het grootste deel van onze bewoners komt dan ook uit de nabije omgeving en kennen elkaar vanuit hun verleden. Dat schept automatisch een warme, familiale sfeer. Onze hashtag #golocalgozennehart is dus niet uit het niets ontstaan. De samenwerking met andere woonzorgcentra, de gemeente, Okra en een aantal scholen, zorgt ervoor dat we mee deel uitmaken van het gemeenschapsleven.


We halen zowel het leven van buitenaf naar binnen als in omgekeerde richting. Zo waren een aantal van onze activiteiten, vóór het Covid tijdperk, ook toegankelijk voor buurtbewoners en willen we dit nu opnieuw voorzichtig gaan opstarten. Anderzijds is onze ligging vrij ideaal om uitstappen te doen zowel naar het groene gedeelte als naar de rand van het Brusselse.

Samen leven en muziek maken met onze buurtbewoners vinden wij belangrijk.

Hoe maakt uw woonzorgvoorziening het positieve verschil qua zorg / ondersteuning naar de bewoners toe?

Tot op vandaag genieten onze bewoners nog voor het grootste deel van een vaste, stabiele ploeg. Een team dat hun mensen kent en de nodige betrokkenheid heeft. Het is geen rozengeur en maneschijn, ook wij krijgen te maken met (personeel)bewegingen, maar ik denk dat stabiliteit in een (t)huis op dit moment goud waard is voor iedere bewoner, voor elk familielid en voor onze medewerkers zelf.


Welke ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u blij?

De Chartologen, de Teun Toebessen, de insta(gram)grannies… van de wereld. Mensen die durven anders te kijken naar ouderenzorg, die het naar voor brengen, bespreekbaar maken en nieuwe kennis en ervaringen delen.


Rond mij zie of hoor ik (nog) te vaak dat oud worden of oud zijn iets vies is, iets dat we graag verzetten naar later, ... Maar net dan is het te laat.

Willen we ouderenzorg écht veranderen dan moet wij ook de kijk erop veranderen. De kijk en de beeldvorming van ouderenzorg begint bij de mensen die de beslissingen nemen en er vaak net het verst vanaf staan. Dergelijke positieve en opentrekkende ontwikkelingen maken mij blij, ontwikkelingen die de kijk op de dingen binnen ouderenzorg opentrekken.


Kookactiviteiten zijn altijd een succes, net zoals het degusteren achteraf.

Welke ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u kwaad of triest?

Waar zal ik beginnen? Ik denk dat het in het algemeen neerkomt op het feit dat we een beetje met z’n allen in een kramp zijn geschoten. Zowel de organiserende instellingen, van allerlei pluimage, zelf, als de politiek, de administraties en de controlerende instanties. Iedereen staat klaar met een paraplu, niemand wil welke menselijke fout dan ook op zijn geweten. Maar laat ons daar ook eerlijk in zijn, zonder door te slaan, we werken met mensen voor mensen…


Dat en een arbeidsmarkt waarbinnen we onszelf aan het opeten zijn. De moordende concurrentie met gevolgen die we nog lang zullen voelen, maar waardoor er ook een verkeerde mentaliteit bij een aantal zorgmedewerkers groeit.


Een van onze buitenactiviteiten is om samen croquet spelen in de tuin.

Welk idee zou u willen lanceren ter verbetering van de ouderenzorg?

Ik denk dat er geen ‘eureka’ is, wel een combinatie van heel wat verschillende zaken. Niks nieuws dat ik vertel, heel wat collega’s, experten, denken er hetzelfde over. De enige vraag die voor mij rest is, “wanneer kunnen we er aan beginnen?”

Noem één regel/richtlijn die u graag zou willen afschaffen?

De inspecties in hun huidige vorm. Er zijn uiteraard theoretische en wettelijke bepalingen, die moeten worden afgetoetst, maar kwaliteit in een huis meet je vrees ik niet alleen op basis van een koud lijstje met wel en niet conform. Als we de kijk op ouderenzorg en een woonzorgcentrum specifiek, willen wijzigen, moet er denk ik meer oog zijn voor hoe de bewoner zijn "(t)huis" beleeft.


Wat zou u graag extra willen doen voor uw medewerkers?

Dat gaat van opleidingen, prikkelen naar nieuwe kennis, tot het werken met zelfroostering. Of ze dit laatste in eerste instantie, zelf zó leuk gaan vinden, is een andere vraag. Ik ben er echter wel van overtuigd dat het, mits een andere kijk, op termijn, ervoor kan zorgen dat die privé- werk balans er effectief komt. Wanneer medewerkers dat ervaren, zullen de bewoners hier mee van kunnen genieten.

Enkele van onze medewerkers, altijd fit en in topvorm!

Wij danken de zorgondernemer voor dit interview. Wij vinden het interessant om verhalen en getuigenissen van Vlozo-leden te delen met onze community.

De antwoorden en standpunten van de geïnterviewde zijn persoonlijk. Indien u vragen en/of opmerkingen heeft over dit interview, kan u via info@vlozo.be contact opnemen.

265 views0 comments

Comentarios


jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page