top of page
Search

Zorgonderneming van de week: WZC Ramen & Poel in GentBiografie & Motivatie

Mijn naam is Debby Van hove, ik ben sinds juli 2012 directeur van woonzorgcentrum Ramen & Poel. Dit woonzorghuis behoort tot de woonzorggroep Korian. Werken in de ouderenzorg, en specifiek als directeur van een woonzorgcentrum, biedt mij een unieke combinatie van persoonlijke vervulling, professionele uitdaging en de mogelijkheid om een positieve impact te hebben op de levens van ouderen. Als directeur heb ik de kans om de levenskwaliteit van onze bewoners direct te verbeteren door beleid en programma's te implementeren die hun dagelijkse leven aangenamer maken.


Ik geniet ervan om een team te leiden en creatieve oplossingen te vinden voor de uitdagingen in de ouderenzorg. Het werken met een divers team van zorgprofessionals, vrijwilligers en families creëert een sterk gemeenschapsgevoel. Samenwerken aan gemeenschappelijke doelen is voor mij zeer motiverend en versterkt onze gezamenlijke toewijding aan het welzijn van onze bewoners.


Er is veel ruimte voor professionele groei en ontwikkeling in mijn rol. Ik kan voortdurend leren en mijn vaardigheden verbeteren om betere zorg te bieden. De dankbaarheid van bewoners en hun families is een grote bron van voldoening voor mij. Weten dat ik een verschil maak in de laatste levensfase van mensen geeft mij een diep gevoel van vervulling.


Het werk is vaak zeer gevarieerd, van het managen van dagelijkse operaties en budgetten tot het ontwikkelen van nieuwe programma's en het onderhouden van relaties met externe partners en instanties. Deze diversiteit houdt mijn werk interessant en uitdagend. Al deze aspecten samen maken mijn werk in de ouderenzorg als directeur van een woonzorgcentrum ongelooflijk bevredigend en betekenisvol.


Wat is de grootste les die u heeft geleerd sinds u begonnen bent met werken in de ouderenzorgsector?

De grootste les die ik heb geleerd sinds ik begon te werken in de ouderenzorgsector is het belang van empathie en geduld. Elke bewoner heeft een uniek levensverhaal, en het is cruciaal om naar hen te luisteren en hen met respect en begrip te benaderen. Deze les heeft me geholpen om een dieper begrip te krijgen van hun behoeften en verwachtingen, wat essentieel is voor het bieden van kwalitatieve zorg.


De grootste uitdaging die ik ben tegengekomen als directeur van een woonzorgcentrum was het implementeren van veranderingen in een omgeving waar routines en gewoontes diep geworteld zijn. Veranderingen, zelfs als ze bedoeld zijn om de zorg te verbeteren, kunnen weerstand oproepen bij zowel bewoners als personeel. Deze uitdaging heb ik overwonnen door een transparante en inclusieve benadering, open en duidelijke communicatie, betrokkenheid en geleidelijke implementatie te hanteren.


Wat zijn de belangrijkste trends die u ziet in de ouderenzorgsector en hoe speelt u daar als directeur op in?

De vergrijzing van de bevolking en de toenemende diversiteit onder ouderen vragen om aanpassingen in ons zorgaanbod. Een van de grootste uitdagingen waarmee we in de ouderenzorgsector worden geconfronteerd, is het personeelstekort. Dit tekort beïnvloedt direct de kwaliteit van zorg die we kunnen bieden en vereist strategische oplossingen.


De werkdruk in de ouderenzorg is vaak hoog, wat kan leiden tot burn-out en het vertrek van zorgprofessionals. Om dit aan te pakken, voeren we campagnes om het imago van de ouderenzorg te verbeteren en te laten zien dat het een waardevolle en bevredigende carrière keuze is.


Daarnaast zorgen we voor erkenning en waardering van ons personeel door regelmatig successen en prestaties te vieren. Dit helpt niet alleen om ons team gemotiveerd en betrokken te houden, maar ook om een positieve en ondersteunende werkomgeving te creëren.


Omschrijf uw woonzorgvoorziening

Wij zijn een woonzorgcentrum gelegen in het hart van Gent, dat een breed scala aan woonvormen biedt om aan de diverse behoeften van onze bewoners te voldoen. Ons huis bestaat uit 90 vaste kamers, 18 kamers voor kortverblijf, en 71 assistentiewoningen. Deze verschillende woonvormen stellen ons in staat om de meest gepaste zorg en ondersteuning te bieden aan onze bewoners, afhankelijk van hun individuele wensen en behoeften.


Onze ligging in het centrum van Gent maakt buurtwerking een cruciaal onderdeel van onze aanpak. We streven ernaar om actief betrokken te zijn bij de lokale gemeenschap en genieten van de voordelen van de nabijheid van culturele instellingen, scholen, en samenwerkingen met verschillende verenigingen. Deze samenwerkingen verrijken het leven van onze bewoners en bevorderen een gevoel van verbondenheid met de buurt.


Op slechts 800 meter van ons woonzorgcentrum ligt een stilteklooster waarvan wij de binnentuin mogen gebruiken. Deze serene omgeving biedt onze bewoners een rustige plek voor reflectie en ontspanning, wat bijdraagt aan hun welzijn.


Een van onze meest gewaardeerde samenwerkingen is met een nabijgelegen crèche. Elke drie weken komen kinderen op bezoek, en onze bewoners kijken altijd uit naar deze ontmoetingen. Ze ontfermen zich over de kinderen en ondernemen samen activiteiten. Dit intergenerationele contact is zeer waardevol en draagt bij aan het welzijn van zowel de kinderen als onze bewoners.


Daarnaast werken we samen met de muziekschool, kunsthumaniora wat onze bewoners de kans geeft om te genieten van muzikale optredens en workshops. Muziek en kunst heeft een positieve invloed op hun welzijn en mentale gezondheid.


Ons woonzorgcentrum is meer dan alleen een plek om te wonen; het is een levendige gemeenschap waar bewoners zich thuis voelen en actief kunnen deelnemen aan het leven in de buurt. Door onze strategische locatie en sterke samenwerkingen met lokale organisaties, kunnen we een breed scala aan activiteiten en diensten aanbieden die bijdragen aan het welzijn en de levenskwaliteit van onze bewoners.


Hoe maakt uw woonzorgvoorziening het positieve verschil naar de bewoners toe?

Onze woonzorgvoorziening maakt een positief verschil in de zorg en ondersteuning die we aan onze bewoners bieden door een breed scala aan diensten en samenwerkingen die hun welzijn bevorderen. Een van de manieren waarop we dit doen, is door een sterk focus te leggen op persoonsgerichte zorg. We hebben verschillende werkgroepen opgericht zodat we zorgplannen kunnen afstemmen die gericht zijn op de unieke behoeften en wensen van elke bewoner.


Een recente verwezenlijking waar we bijzonder trots op zijn, is onze samenwerking met een nabijgelegen ziekenhuis. Deze samenwerking stelt ons in staat om geriatrische consulten in ons woonzorgcentrum uit te voeren. Hierdoor kunnen onze bewoners toegang krijgen tot gespecialiseerde medische zorg zonder dat ze het comfort en de veiligheid van hun vertrouwde omgeving hoeven te verlaten. Dit verhoogt niet alleen de toegankelijkheid van zorg, maar vermindert ook stress en ongemak voor onze bewoners.


Welke ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u blij?

De toenemende aandacht voor geestelijke gezondheid in de ouderenzorg. Er is nu meer erkenning voor de noodzaak om niet alleen fysieke, maar ook mentale en emotionele welzijn van ouderen te ondersteunen. Door programma's en activiteiten te implementeren die mindfulness, sociale betrokkenheid en creatieve expressie bevorderen, kunnen we bijdragen aan een algehele verbetering van hun levenskwaliteit.


Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u kwaad of triest?

De negatieve beeldvorming en het gebrek aan waardering voor de ouderenzorgsector maken me kwaad. Zorgprofessionals werken hard en doen ongelooflijk waardevol werk, maar worden vaak niet gewaardeerd zoals ze zouden moeten. Dit gebrek aan erkenning en respect kan ontmoedigend zijn en draagt bij aan de problemen met werving en retentie van personeel.


De administratieve lasten die op zorgprofessionals drukken, kunnen frustrerend en triest zijn. Veel tijd die aan papierwerk en bureaucratie wordt besteed, is tijd die niet direct aan de zorg van bewoners kan worden besteed. Dit kan leiden tot gevoelens van machteloosheid en frustratie bij het personeel, die liever meer tijd zouden willen besteden aan directe zorgverlening.


Hoe belangrijk is het om als woonzorgcentrum te innoveren en nieuwe zorgconcepten te introduceren?

Verbeterde zorgkwaliteit: Innovatie stelt woonzorgcentra in staat om nieuwe benaderingen van zorg te ontwikkelen en te implementeren die de kwaliteit van leven van bewoners verbeteren. Dit kan variëren van het gebruik van geavanceerde technologieën voor gezondheidsmonitoring tot het introduceren van innovatieve welzijnsprogramma's die de geestelijke gezondheid bevorderen.


Efficiëntie en effectiviteit: Door te innoveren kunnen woonzorgcentra efficiëntere en effectievere zorg leveren. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door het implementeren van geautomatiseerde processen voor medicatiebeheer, het gebruik van tele-medicine voor consulten op afstand, of het ontwikkelen van geïntegreerde zorgplannen die de samenwerking tussen verschillende zorgverleners verbeteren.


Voldoen aan veranderende behoeften: De behoeften en verwachtingen van ouderen veranderen voortdurend, en innovatie stelt woonzorgcentra in staat om zich aan te passen aan deze veranderingen. Door nieuwe zorgconcepten te introduceren die inspelen op de behoeften van een diverse en vergrijzende bevolking, kunnen woonzorgcentra relevant blijven en concurrentievoordeel behalen.


Attractiviteit voor bewoners en personeel: Innovatie kan woonzorgcentra aantrekkelijker maken voor zowel potentiële bewoners als zorgprofessionals. Bewoners zoeken naar faciliteiten die voorzien in hun behoeften op een eigentijdse en innovatieve manier, terwijl zorgprofessionals graag werken in omgevingen die hen de mogelijkheid bieden om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en te werken met cutting-edge technologieën.


Toekomstbestendigheid: Door te innoveren en nieuwe zorgconcepten te introduceren, kunnen woonzorgcentra zich voorbereiden op de uitdagingen en kansen van de toekomst. Dit kan variëren van het integreren van duurzame praktijken tot het anticiperen op veranderingen in de regelgeving en demografische trends.


Wat zou u graag extra willen doen voor uw medewerkers?

Welzijnsprogramma's: Implementeren van welzijnsprogramma's gericht op de fysieke, mentale en emotionele gezondheid van medewerkers. Dit kan onder meer wellness activiteiten, stressmanagementworkshops en toegang tot counseling of coaching omvatten.


 

Wij danken de zorgondernemer voor dit interview. Wij vinden het interessant om verhalen en getuigenissen van Vlozo-leden te delen met onze community.

De antwoorden en standpunten van de geïnterviewde zijn persoonlijk. Indien u vragen en/of opmerkingen heeft over dit interview, kan u via info@vlozo.be contact opnemen.

52 views0 comments

Comments


jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page