top of page
Search

Zorgonderneming van de week: WZC Prinsenhof uit Brugge

Updated: Jan 10, 2023U bent?

Mijn naam is Chris Vanslembrouck. Ik ben directeur van Residentie Prinsenhof te Brugge. De residentie maakt deel uit van de groep Orpea.


Hoe lang bent u al directeur?

Ik ben eind december 2020 gestart als directeur in Residentie Prinsenhof. Het was een heftige start want enkele dagen na mijn aankomst, werd de residentie getroffen door een Corona-uitbraak. Ik ben nog steeds het volledige team echt dankbaar voor de enorme inzet tijdens deze periode om het voor de residenten, hun families en de collega’s voldoende comfortabel te maken.


Waarom werkt u in de ouderenzorg?

Ik ben licentiaat economische wetenschappen van opleiding. Ik heb een lange carrière in de financiële wereld achter de rug. In deze sector was ik enkele jaren verantwoordelijk voor de “institutionele relaties”. Ik kwam dus dagelijks in contact met directeurs van woonzorgcentra, ziekenhuizen, psychiatrische instellingen, OCMW ’s, …

Door deze contacten werd ik zelf meer en meer geboeid door de wereld van de zorg en voornamelijk de ouderenzorg. Bij Orpea heb ik de kans gekregen om een nieuwe uitdaging in mijn carrière aan te gaan.

Hoe lang werkt u al in/voor uw woonzorgvoorziening?

Ik ben op 14 december 2020 gestart bij Orpea. Na twee weken opleiding bij twee collega’s van een andere residentie, ben ik eind december 2020 gestart in Residentie Prinsenhof te Brugge.


Omschrijf uw woonzorgvoorziening?

Residentie Prinsenhof is gelegen in Brugge St. Pieters, midden in een oase van groen. Wanneer u de residentie binnen stapt, waant u zich in een hotel. Het gebouw was oorspronkelijk ontworpen als hotel en heeft nog alle kenmerken behouden: lounge, salon, restaurant, open keuken, groot terras met zicht op een prachtige tuin. Achteraan de tuin is er ook een vijver en bos.


Rondom de Residentie is een wandelpad waar bewoners, al dan niet onder begeleiding van het animatieteam, hun dagelijkse wandeling kunnen maken. Voor wie nog voldoende mobiel is, kan een uitstap naar stad Brugge gemakkelijk geregeld worden via het openbaar vervoer vanaf de Oostendsesteenweg of via taxi.

Rondom de Residentie is een wandelpad waar onze bewoners dagelijks van kunnen genieten.

Het woonzorgcentrum bevindt zich in de linkervleugel en heeft een erkenning voor 149 bedden. Binnen het woonzorgcentrum hebben we op het gelijkvloers een gesloten afdeling met een apart terras dat uitziet op de binnentuin. De residenten kunnen zich laten verwennen in het kapsalon. Naast het kapsalon bevindt zich de kinézaal.

In de rechtervleugel bevinden zich de assistentiewoningen (70 flats). Er zijn enkele gemeubelde flats beschikbaar voor “proefverblijf”. Deze flats bieden eveneens een ideale oplossing wanneer familieleden die zorgen voor een ouder, er even tussenuit willen voor een vakantie.


Hoe maakt uw woonzorgvoorziening het positieve verschil qua zorg / ondersteuning naar de bewoners toe? Op welke verwezenlijking binnen uw woonzorgvoorziening bent u het meest trots?

Residentie Prinsenhof biedt zorg en service “op maat”. Dit gaat van de resident die nog een eigen fiets en wagen in de ondergrondse garage heeft, tot de resident op de gesloten afdeling die zeer kwetsbaar is.


In Residentie Prinsenhof is er ook voldoende aandacht voor “verschuivingen”. Gaat het even minder om op eigen benen te staan binnen de assistentiewoningen, dan kunnen wij een oplossing bieden via het woonzorgcentrum.


Op 30 maart 2022 was het exact vijf jaar geleden dat de residentie werd ingehuldigd. Best een gebeurtenis om trots op te zijn! Samen met de bewoners en hun familieleden hebben we dit gevierd met een drankje en een hapje. Ondertussen werden we verwend met een prachtig pianoconcert. We waren uiteraard ook zeer vereerd met de aanwezigheid van onze burgemeester die ons mooi heeft toegesproken.Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u blij?

De extra maatregelen om de personeelsschaarste aan te pakken, zijn zeer welkom. Wij waren in Residentie Prinsenhof in oktober 2021 reeds gestart met het inzetten van enkele “logistieke ondersteuners in de zorg”. Enkele weken later werd de financiering goedgekeurd.


Wij hebben deze piste dan ook verder aangegrepen om meer “handjes” in de Care te voorzien. Zo kregen de verpleegkundigen en zorgkundigen ook meer ruimte om zich te concentreren op hun echte taken.

Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u kwaad of triest?

De controles door de zorginspectie gebeuren te veel vanuit ”opgelegde normen”. Er wordt te weinig rekening gehouden met de “ervaring en behoefte” van de resident. Er zou een betere balans tussen beide aspecten moeten gevonden worden.


Welk idee zou u willen lanceren ter verbetering van de ouderenzorg?

Het opstellen van een strategisch plan om structurele problemen zoals bijvoorbeeld de personeelsschaarste aan te pakken. De tijdelijke maatregelen zijn zeker welkom, maar bieden geen fundamentele oplossing op langere termijn.

Er zijn bovendien onvoldoende stimulansen om mensen uit andere sectoren te motiveren om over te stappen naar de ouderenzorg. Men doet het nu vaak uit passie of vrije wil en met een inlevering op financieel vlak.


Noem één regel/richtlijn die u graag zou willen afschaffen?

Ik zou vooral richtlijnen willen verbeteren.


Wat zou u graag extra willen doen voor uw medewerkers?

Ik ben heel tevreden met mijn team maar ik kan hen helaas niet steeds bieden wat ik zou willen: iedere dag starten met een volledige en zo stabiel mogelijke equipe. Maar we zoeken samen keihard naar nieuwe collega’s en ik zou binnenkort graag een feestje organiseren om de inzet van iedereen te belonen.Wij danken de zorgondernemer voor dit interview. Wij vinden het interessant om verhalen en getuigenissen van Vlozo-leden te delen met onze community.

De antwoorden en standpunten van de geïnterviewde zijn persoonlijk. Indien u vragen en/of opmerkingen heeft over dit interview, kan u via info@vlozo.be contact opnemen.

292 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page