top of page
Search

Zorgonderneming van de week: WZC Prinsenhof uit BeringenBiografie

Mijn naam is Inge Verrycken, ik ben directeur in woonzorgcentrum Prinsenhof gelegen in Beringen (Koersel) in de provincie Limburg. Na Hasselt en Genk, is Beringen de derde grootste gemeente in de provincie Limburg. Het is gelegen is een bosrijke omgeving en er is toegang tot een eigen park met siervijver. Ik werk sinds april 2020 als directeur voor Prinsenhof.Waarom werkt u in de ouderenzorg?

Na mijn studies verpleegkunde ben ik gaan werken in een ziekenhuis, bij de afdeling neuro-revalidatie. In deze afdeling kunnen personen revalideren na een centrale of perifere neurologische aandoening (hersenbloeding, herseninfarct, Parkinson, amyotrofe lateraal sclerose, multiple sclerose, zenuwontstekingen ...). Op deze afdeling waren voornamelijk patiënten met een hogere leeftijd. Gedurende 11 jaar heb ik er graag gewerkt en vertoefd. Je kreeg er veel voldoening en kon met de patiënten een hechte band en vertrouwensrelatie opbouwen. Op de acute afdelingen was dit minder.


De kans die je kreeg om de patiënt en zijn naasten (familie of vrienden) beter te leren kennen heeft voor mij, sterk de interesse voor ouderenzorg aangewakkerd. Ondertussen had ik mijn brugopleiding afgerond en ben ik in een woonzorgcentrum aan de slag gegaan. Het was een andere manier van werken, een andere manier van zorg geven. Tijdens deze jaren heb ik de kans genomen om de opleiding BanaBa Zorgmanagement te volgen. Ik heb daar ook de kans gekregen om door te groeien naar hoofdverpleegkundige.


Wat is de grootste les die u heeft geleerd sinds u begonnen bent met werken in de ouderenzorgsector?

Ik onthoud vooral dat er heel veel dankbaarheid is vanuit de bewoners. Je merkt dit in vele kleine kosteloze dingen. Een glimlach, een knuffel of een kleine 'dank u wel' kan je vleugels geven om er dagelijks te staan voor de bewoners.


Omschrijf uw woonzorgvoorziening?

Prinsenhof is gelegen in een groene omgeving in Koersel in de provincie Limburg. Het woonzorgcentrum telt 94 bedden, waarvan 74 vast verblijven en 20 herstelverblijven. Er zijn vier verschillende afdelingen om huiselijker en kleinschalig te wonen en werken. Ook koppels kunnen bij ons verblijven.


Er zijn verschillende wandelpaden en voldoende plaatsen om in het groen tot rust te komen. Het domein heeft ook een grote vijver. Het centrum is makkelijk bereikbaar zodat een bezoekje aan de markt vlot kan georganiseerd worden. We bevinden ons in de buurt van Beringen, de oude mijnen. Dat maakt dat we in een multiculturele omgeving wonen en werken. Dit weerspiegelt zich ook op de medewerkers. Een multiculturele week wordt hier dus altijd gesmaakt.Het aanbod activiteiten is groot in ons woonzorghuis. Knutselen, kienen, sjoelen, kaarten, wandelen, sporten, … aan ruim aanbod dat ervoor zorgt dat er keuze is voor iedereen. Regelmatig wordt het aanbod onder de loop genomen maar er zijn toch activiteiten die wekelijks of maandelijks op de planning moeten komen. Denk dan maar aan het kienen en de maandelijkse 'high tea'. Wandelingen naar Blueberry Fields, schapenboerderij, … Maar ook participeren aan het seniorenfeest van Beringen bijvoorbeeld.


Familieleden, buren en kennissen zijn hier altijd welkom. Ook op onze grotere activiteiten zien we deze mensen graag langskomen om ook hen te verwennen. Dat kan op de paasbrunch, de kerstmarkt of het kerstdiner.


Hoe maakt uw woonzorgvoorziening het positieve verschil qua zorg naar de bewoners toe?

Iedere bewoner heeft inspraak in de zorg. We proberen zoveel mogelijk rekening te houden met de individuele wensen om zo zorg op maat te geven. Aslan, onze therapiehond is een meerwaarde voor de bewoners. Ze kijken altijd uit naar zijn komst. Wat we telkens als een zeer mooi compliment ervaren is de melding van ons huis warmte uitstraalt. Een huiselijke sfeer.


Welke ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u blij?

De financiële erkenning die er gekomen is door het VIA-6 akkoord en de IFIC voor de

zorgmedewerkers.


De veranderingen in de zorg. Meer op maat van de bewoners. Het individu staat meer

centraal.


Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u kwaad of triest?

Het beeld dat er steeds geschetst wordt in de media. Zelden is er positieve berichtgeving. Het negatieve wordt zeer vaak naar buiten.


Vaak geven nieuwe bewoners aan dat ze met andere verwachtingen binnekomen, en als ze eenmaal gesetteld in hun nieuwe thuis, en dat ze aangenaam verrast zijn van wat wij hen kunnen bieden. Dat betekent met andere woorden dat er nog steeds een 'grote' drempel is die moet overkomen worden door mogelijke bewoners en hun familieleden. Ik zou graag een klein mogelijke drempel willen hebben met ons huis. We willen de buurt zo veel mogelijk naar binnen brengen.


Welk idee zou u willen lanceren ter verbetering van de ouderenzorg?

De ouderenzorg meer sexy maken opdat de tekorten aan medewerkers opgelost geraken. Een woonzorgcentrum heeft vaak nog een negatieve bijklank bij medewerkers of werkzoekenden. Sommige zweren bij werken in een ziekenhuis omdat ze deze wereld onvoldoende of niet kennen.


Noem één regel/richtlijn die u graag zou willen afschaffen?

Administratie is belangrijk en noodzakelijk. Toch is het vaak een extra belasting om al de vereisten niet uit het oog te verliezen en gelijktijdig toch voldoende ruimte te behouden om de kwaliteit in de zorg voldoende hoog te houden.


Wat zou u graag extra willen doen voor uw medewerkers?

Ik wil graag een warme thuis bieden voor de medewerkers. Een thuis waarin ze familie om zich heen hebben, toffe vrienden en collega’s waarmee men lief en leed kan delen.

Vanuit de overheid zou het ook fijn zijn om personeel nog meer dankbaarheid te tonen. Financieel een extraatje geven, extra verlof, … Dit om ook de motivatie te kunnen behouden in toch wel een zwaar beroep wat de zorg kan zijn.Wij danken de zorgondernemer voor dit interview. Wij vinden het interessant om verhalen en getuigenissen van Vlozo-leden te delen met onze community.

De antwoorden en standpunten van de geïnterviewde zijn persoonlijk. Indien u vragen en/of opmerkingen heeft over dit interview, kan u via info@vlozo.be contact opnemen.

98 views0 comments

Comentários


jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page