top of page
Search

Zorgonderneming van de week: WZC Klavertje 4 uit Sint-Job-in-'t-Goor

Updated: Feb 20, 2023



U bent?

Mijn naam is Filip Cooreman. Ik ben directeur van woonzorgcentrum Klavertje Vier uit Sint-Job-in-'t-Goor en Buitenhof uit Brasschaat. Wij maken deel uit van de groep Vivalto Home.


Hoe lang bent u al directeur?

Ik ben sinds oktober 2020 werkzaam als directeur bij Klavertje Vier.



Waarom werkt u in de ouderenzorg?

Na mijn opleiding verpleegkunde ben ik een masteropleiding in de verpleegkunde gaan volgen in Leuven. Tijdens deze master kiemde de interesse voor ouderenzorg doordat ik het aanbod kreeg om een thesis te schrijven over prevalentie van delirium bij bejaarde heupfractuurpatiënten. Na mijn studies ben ik aan de slag gegaan op verschillende diensten: geriatrie, cardiologie en spoedgevallen. Ik heb vervolgens enkele jaren als zelfstandige gewerkt.


Plots was er de goesting en de ambitie om als leidinggevende van een woonzorgcentrum aan de slag te gaan, want daar kan je echt hét verschil maken voor zowel de bewoners als voor de medewerkers. Ik ben vandaag nog steeds erg blij met deze keuze. Het geeft mij veel voldoening om hen te zien genieten, turnen, eten, rusten, verbinding en contact hebben met familie, medewerkers en medebewoners… daar doe je het voor!

Hoe lang werkt u al in/voor uw woonzorgvoorziening?

Ik werk sinds oktober 2020 als directeur in het woonzorgcentrum Klavertje Vier. Begin januari 2021 is woonzorgcentrum Buitenhof te Brasschaat erbij gekomen. Samen hebben deze huizen 110 woongelegenheden. Wat ik fijn vind in mijn huidige functie en verantwoordelijkheden, is dat ik als directie mee de lijnen mag en kan uitstippelen. Je krijgt een grote mate van autonomie om je visie en idealen toe te passen op het woonzorgcentrum waarvoor je werkt. Hierdoor kan en mag elk woonzorgcentrum zijn eigenheid behouden en ontwikkelen.


Omschrijf uw woonzorgvoorziening?

Klavertje Vier is gelegen in een bosrijke residentiële omgeving in het Kempische Sint-Job-in-'t-Goor in de provincie Antwerpen. Het kleinschalige woonzorgcentrum beschikt over 26 kamers, waaronder 12 luxekamers. Koppels zijn ook van harte welkom.

Er is een mooie aangelegde tuin met terras en een omheinde plaats met enkele dieren waar bewoners met hun medebewoners, familie of vrienden gezellig kunnen vertoeven. Een wandeling langs het kanaal op 200 meter afstand biedt een aangename ontspanning. Klavertje Vier bevindt zich op slechts tien minuten wandelen van het centrum van Sint-Job.


Het animatieteam van Klavertje Vier biedt een hele reeks van activiteiten aan: bingo, muziek, volksspelen, reminiscentie, koken, sportactiviteiten, etc. Wekelijks worden turnoefeningen, knutselnamiddagen of gezelschapspelen voorzien. Al deze activiteiten gebeuren geheel volgens eigen kunnen en behoeften. Iedereen is vrij om hieraan deel te nemen (of niet). Uiteraard worden feestdagen of themadagen zoals Valentijn en Pasen niet vergeten. Ook verjaardagen worden gevierd. Elke gelegenheid is goed om een feestje te bouwen.


Zorgen voor lekker eten en beleving staat bovenaan onze prioriteitenlijst. Alle gerechten worden dagvers bereid, waardoor ze bij iedereen in de smaak vallen, uiteraard met aandacht voor allergenen en eventuele aangepaste diëten.


Hoe maakt uw woonzorgvoorziening het positieve verschil qua zorg / ondersteuning naar de bewoners toe?

Hét grote verschil met het doorsnee woonzorgcentrum is ongetwijfeld de kleinschaligheid van deze zorgonderneming. Er heerst een sfeer van huiselijkheid en gezelligheid. Als bewoner sta je als het ware 'aan het roer' van je eigen leven, waardoor je zelf kan bepalen wat voor jou écht belangrijk is. Welke zorg en welke waarden zijn belangrijk voor onze bewoners? Dit komen wij te weten door naar elkaar te luisteren, samen plezier te maken en door samen te leven.


Oorspronkelijk was Klavertje Vier een ROB (Rustoorden voor Bejaarden) voorziening zonder bijkomende erkenningen. Dat maakte dat de zorgnoden van de meeste bewoners niet zo hoog was. Het VIA 6 akkoord heeft een groot verschil gemaakt. Hierdoor kregen we plots een financiële boost, onder de vorm van een verhoging van het forfait, waardoor we grotere investeringen konden doen op vlak van infrastructuur en vooral voor medewerkers. De aanwerving van een voltijdse ergotherapeut en hoofdverpleegkundige was een enorme verrijking voor bewoners en collega’s. Zowel naar activiteiten als naar de kwaliteit van zorg toe.


Hierdoor is Klavertje Vier eveneens een aangename werkplek, waar er een heel laag ziekteverzuim is onder collega’s, iedereen voor elkaar in de bres springt en er geen tekorten zijn naar bezetting en verpleegkundigen.


Welke ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u blij?

Uiteraard staat het VIA 6 akkoord en bij uitbreiding het hele IFIC-verhaal op nummer één. Het was de (financiële) waardering die het werken in de zorg dringend nodig had.


De meeste personen in mijn omgeving staan nog wat weigerachtig tegen de invoering van de BelRAI LTCF in de ouderenzorg. Ik denk echter dat dit instrument op termijn een verrijking met zich mee zal brengen. Het interdisciplinaire werken zal nog meer op de voorgrond komen en uiteindelijk ten goede komen in het zorgplan. Een volgende stap waar ik met het VIKZ graag aan zal meewerken is om vanuit de BelRAI LTCF de kwaliteitsindicatoren te koppelen die echt een betekenis en doel gaan hebben.


Welke ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u kwaad of triest?

Niet alleen het globale tekort aan verpleegkundigen op de arbeidsmarkt, maar evenzeer van de verpleegkundigen die de ouderenzorg een warm hart toe dragen en hiervoor bewust kiezen. Het imago dat opgehangen en uitvergroot wordt in de media draagt er zeker niet toe bij dat jongeren spontaan gaan kiezen voor een job in de gezondheidszorg of ouderenzorg.*


Welk idee zou u willen lanceren ter verbetering van de ouderenzorg?

Initiatieven zoals #kiesvoordezorg en project 600 dragen zeker bij tot een instroom van gemotiveerde verpleegkundigen. Wat mij betreft mag er echter ook een uitbreiding en een herwaardering zijn van de taken van een zorgkundige. Verplicht een bijscholing voor alle zorgkundigen om zich om te scholen tot zorgkundige +.


Waarom niet denken aan een uitbreiding van de opleiding zorgkundige tot een zorgkundige specialist ouderenzorg, waarbij hij/zij taken kan aanleren die momenteel behoren tot het basis takenpakket van een verpleegkundige: medicatie klaarzetten, SC inspuitingen, beperkte wondzorgen… Als de wettelijke normeringen hieraan aangepast zouden worden, zou het de druk voor de aanwervingen van verpleegkundigen een pak verlichten.


Noem één regel/richtlijn die u graag zou willen afschaffen?

De huidige financiering van een woonzorgcentrum werkt niet (meer) en zou in zijn geheel moeten herbekeken worden.


Wat zou u graag extra willen doen voor uw medewerkers?

Werken in de zorg is naast een knelpuntberoep eveneens een zwaar beroep. Meer verlofdagen/compensatiedagen voor alle medewerkers zou de druk om alle dagen te presteren verlichten en het absenteïsme naar omlaag kunnen brengen. Daarnaast ben ik voorstander om de eindeloopbaanregeling uit te breiden, waardoor oudere medewerkers langer aan de slag kunnen blijven. Wat ik vooral hoop is om ervoor te kunnen zorgen dat elke dag opnieuw een leuke werkdag mag zijn die onze medewerkers voldoening geeft en zin geeft om er de dag nadien weer voor de volle 100% te staan!



Wij danken de zorgondernemer voor dit interview. Wij vinden het interessant om verhalen en getuigenissen van Vlozo-leden te delen met onze community.

De antwoorden en standpunten van de geïnterviewde zijn persoonlijk. Indien u vragen en/of opmerkingen heeft over dit interview, kan u via info@vlozo.be contact opnemen.

292 views0 comments
jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page