top of page
Search

Zorgonderneming van de week: WZC Edelweis uit Begijnendijk

Updated: Jan 10, 2023
U bent?

Mijn naam is Noël Verellen. Ik ben directeur van het woonzorgcentrum Edelweis in Begijnendijk (niet ver van Aarschot). Wij maken deel uit van de Korian groep.


Hoe lang bent u al directeur?

Sinds januari 2010 ben ik directeur in Residentie Edelweis, ondertussen is dat dus al twaalf jaar.
Waarom werkt u in de ouderenzorg?

Behalve enkele stages tijdens mijn studies verpleegkunde en enkele maanden vakantiewerk in een woonzorgcentrum en in een geriatrische afdeling van een ziekenhuis, had ik weinig ervaring in de ouderenzorg. Na een carrière van 18 jaar in een ziekenhuis werd mij gevraagd om in 1999 naar Edelweis te komen als zorgcoördinator. De evolutie in de ouderenzorg sinds het vakantiewerk in de jaren '80 was ongelofelijk! Dit verder uitbouwen was voor mij een grote uitdaging.

Hoe lang werkt u al in/voor uw woonzorgvoorziening?

Ik werk al meer dan 23 jaar in residentie Edelweis, waarvan de laatste 12 jaar als directeur.


Omschrijf uw woonzorgvoorziening?

Edelweis is een woonzorgcentrum dat volgend jaar 30 jaar bestaat. Het woonzorgcentrum is uitgegroeid van 57 bedden naar 126 woongelegenheden. Een mooie uitbreiding. Wij zijn gelegen langs een drukke baan, maar achteraan het gebouw is een mooie grote en groene tuin. Onze bewoners helpen graag om bloemetjes te planten. Vorige maand (eind oktober) hebben wij bloemenplantjes ontvangen van de ‘Oudervereniging De Puzzel Begijnendijk’. Onze bewoners en wijzelf waren hier erg blij mee.

Daarnaast liggen wij op wandelafstand van het centrum van Begijnendijk met zijn winkels, de wekelijkse markt en uitgaansmogelijkheden.


Samen op de bank

Hoe maakt uw woonzorgvoorziening het positieve verschil qua zorg / ondersteuning naar de bewoners toe?

De slogan van onze groep Korian is ‘in caring hands’, wat wij in Edelweis vertalen als 'verzorgd wonen': wonen in een propere, gezellige omgeving met al de zorgen die men zelf niet meer kan uitvoeren. Daarnaast zijn wij trots op onze keuken die gezonde lekkere maaltijden voorziet, aangepast aan de noden van onze bewoners. Vriendelijkheid wordt bij ons hoog in het vaandel gedragen en wij beschikken verder over een professioneel zorgteam, uitgebreid met een logopediste, psychologe, animatoren en ergotherapeuten, kortom alles om onze bewoners met warme zorg te omringen.


Welke ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u blij?

Wij vinden nog steeds, zij het steeds moelijker, nieuwe gemotiveerde medewerkers die met volle goesting aan het werk gaan. Het is dankzij deze nieuwe aanwinsten dat wij ons blijvend kunnen inzetten om de nodige zorg aan onze voornamelijk hulpbehoevende bewoners te geven.


Een van onze kamers

Welke ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u kwaad of triest?

Kwaad: de uitsluitend negatieve berichtgeving over onze sector in de kranten, sociale media, Pano reportages enz. waartegen een woonzorgcentrum zich zelden of niet kan verdedigen. Het meesleuren van de ganse sector indien er ergens een ernstige fout wordt vastgesteld;

Triest: de trage instroom van gemotiveerde medewerkers naar zorgberoepen terwijl dit toch een sector is waar men mooi werk verricht en er ook nog veel doorgroeimogelijkheden zijn.

Kamerdeuren met een eigen karakter voor de herkenbaarheid

Welk idee zou u willen lanceren ter verbetering van de ouderenzorg?

Alhoewel het qua infrastructuur in ons huis moeilijk haalbaar is, vind ik het werken in kleine wooneenheden een van de mooiste projecten voor de toekomst. De nauwe menselijke contacten zorgen er mee voor dat een 'oude dag' nog zeer mooi kan worden ingevuld. Maar natuurlijk zorgen zulke kleine wooneenheden wel voor andere uitdagingen o.a. personeelsinvulling, normen enz.

Noem één regel/richtlijn die u graag zou willen afschaffen?

Het strikte hanteren van alle wettelijke normen zorgt ervoor dat sommige echt gemotiveerde kandidaten uit de boot vallen enkel om aan de norm te voldoen. Ondanks het versoepelen van de aanwervingsmogelijkheden blijft dit soms toch een instrument dat de aanwerving van goed personeel beknot.


Wat zou u graag extra willen doen voor uw medewerkers?

Garanderen dat alle personeelsleden hun job goed kunnen uitoefenen; het blijft een sector waar zware lichamelijke arbeid wordt gevraagd. Met de nodige materialen te voorzien is al een deel opgelost; daarnaast zorgen dat de werk-leven balans goed op mekaar is afgestemd zorgt ervoor dat de job aangenaam is.


Dag van de medewerker

Wij danken de zorgondernemer voor dit interview. Wij vinden het interessant om verhalen en getuigenissen van Vlozo-leden te delen met onze community.

De antwoorden en standpunten van de geïnterviewde zijn persoonlijk. Indien u vragen en/of opmerkingen heeft over dit interview, kan u via info@vlozo.be contact opnemen.

182 views0 comments

Comments


jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page