top of page
Search

Zorgonderneming van de week: WZC De Muze uit MuizenBiografie

Mijn naam is Bo Swolfs. Ik ben de trotse directeur van woonzorgcentrum De Muze uit Muizen, in de regio Mechelen. Ik werk sinds begin september 2017 als zorg coördinator en sinds september 2021 als directeur van dit woonzorgcentrum. Ons woonzorgcentrum maakt deel uit van de woonzorggroep Korian.Waarom werkt u in de ouderenzorg?

De ouderenzorg ligt me nauw aan het hart. Als student deed ik al vakantiewerk binnen een woonzorgcentrum. De ouderen een fijne tijd bezorgen geeft veel voldoening.


Wat is de grootste les die u heeft geleerd sinds u begonnen bent met werken in de ouderenzorgsector?

Dat je moet genieten van elk dag, van elk moment.

Omschrijf uw woonzorgvoorziening

De Muze is een vrij nieuw woonzorgcentrum. Het is een modern huis, gelegen in een mooie, rustige en groene omgeving met een voorziening van ondergrondse parkeergelegenheid. De Muze is een uitgestrekte woonzorgcampus, op wandelafstand van de dorpskern van Muizen. Wij zijn een kleinschalig initiatief. Op deze manier staan we heel dicht bij onze bewoners en familieleden en kunnen we rekening houden met eenieders wensen. Onze deur staat steeds open voor zowel bewoners als familie. Ieder van ons engageert zich om jullie een warm thuisgevoel te bieden. We starten elke ochtend met een lach en een goedendag.

"Een 'thuis' is geen plaats, maar een gevoel."


Onze woonzorgcampus biedt een waaier aan opvangmogelijkheden voor zowel actieve als zorgbehoevende senioren. De verscheidene woon– en zorgvormen kunnen naadloos op elkaar aansluiten en verzekeren u van een zorgeloze oude dag waarin u centraal staat.

Wij beschikken over 96 kamers voor permanent verblijf in ons woonzorgcentrum, waarvan 4 gekoppeld (voor 4 echtparen).


We bieden een grote waaier van activiteiten aan. Dit kan gaan van een bingo tot een uitstap naar zee, dagje Zoo van Planckendael, volksspelen, een kaas- en wijnavond, een zomerse BBQ in de tuin,… De buurt wordt ook steeds uitgenodigd op onze events.


Hoe maakt uw woonzorgvoorziening het positieve verschil qua zorg naar de bewoners toe?

Ik ben enorm trots op wat mijn team elke dag realiseert. Het werken met een meter of peter voor elke bewoner is iets waar ik fier op ben. Elke bewoner heeft een meter of peter, dit is een medewerker, waar ze extra aandacht van krijgen. Dit kan gaan van een wandeling, tot een uitstapje,…. tot samen iets gaan drinken in de cafetaria.Welke ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u blij?

We zijn enorm trots op onze open deur policy. Alle bewoners, familieleden, bezoekers en medewerkers kunnen altijd bij ons terecht. Dit maakt het heel huiselijk, elke dag opnieuw. Op die manier maken we het verschil.


Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u kwaad of triest?

Dat de ouderenzorg vaak een slechte connotatie kent maakt me triest. Doordat zorg in een slecht daglicht wordt gezet, wordt het personeelstekort enkel maar groter. Ik ben ervan overtuigd dat er zoveel mooie initiatieven zijn, zoveel medewerkers die hun hart op juist plaats hebben.


Welk idee zou u willen lanceren ter verbetering van de ouderenzorg?

De zorg meer mensgericht maken zou een ideaal zijn.


Blijven bewegen en blijven sporten draagt bij aan een gezonde leefstijl. Het speelt een belangrijke rol in preventie en valpreventie – het gezond houden van mensen door hun gezondheid te bevorderen en beschermen. Wij proberen dit steeds te stimuleren in onze animatie en met het team.


Noem één regel/richtlijn die u graag zou willen afschaffen?

Dat zorgen bieden enkel kan gebeuren door specifiek zorgkundige. Ik ben van mening dat iedereen in de mogelijkheid is, om iemand te helpen verzorgen. Ik zou meer ruimdenkend willen zijn op dat vlak.


Wat zou u graag extra willen doen voor uw medewerkers?

Ik zou hen graag meer in de bloempjes zetten voor wat ze dagdagelijks voor onze organisatie doen.Wij danken de zorgondernemer voor dit interview. Wij vinden het interessant om verhalen en getuigenissen van Vlozo-leden te delen met onze community.

De antwoorden en standpunten van de geïnterviewde zijn persoonlijk. Indien u vragen en/of opmerkingen heeft over dit interview, kan u via info@vlozo.be contact opnemen.

286 views0 comments

Comments


jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page