top of page
Search

Zorgonderneming van de week: Woonzorgcentrum Angelahof uit DiepenbeekBiografie

Mijn naam is Annemie Schroven, ik ben directeur in woonzorgcentrum Angelahof gelegen in Diepenbeek in de provincie Limburg. Sinds oktober 2020 werk ik bij Angelahof na een onderbreking van twee jaar. Daarvoor was ik negen jaar actief bij VZW Foyer De Lork en vervolgens bij Senior Living Group (de huidige woonzorggroep Korian).
Waarom werkt u in de ouderenzorg?

Na mijn studies ben ik meteen aan de slag gegaan als ergotherapeut in een woonzorgcentrum. Jammer genoeg had ik binnen mijn stages nooit het genoegen gehad om de wereld van ouderenzorg te leren kennen. Ik startte dolenthousiast maar toch ook een beetje met een klein hartje aan mijn nieuwe uitdaging. Na een week was het overduidelijk: ik had mijn droom-job en mijn publiek gevonden. Ouderen liggen mij nauw aan het hart, verandering kan ik mij gewoon niet voorstellen. Ik zou graag met ouderen willen blijven werken tot aan mijn pensioen. Ik vind werken en leven met ouderen zeer aangenaam. Het klikte gewoon.


Wat is de grootste les die u heeft geleerd sinds u begonnen bent met werken in de ouderenzorgsector?

Ik heb geleerd dat er nog erg uiteenlopende visies zijn over kwaliteit van zorgen en wonen binnen de ouderenzorg. Elke zorgonderneming heeft zo zijn eigen accenten. Er liggen nog heel wat uitdagingen in het verschiet en dat maakt werken in de ouderenzorg juist boeiend.


Als ik terugkijk naar mijn eerste werkervaringen (ondertussen al 18 jaar geleden) is de grootste les die ik onthoud, dat de bewoner steeds de regie moet bepalen. Alles draait om het geluk en de wensen van de bewoners. Tijdens mijn eerste werkjaren, werkten we in shiften van 6u tot 14u en vervolgens van 14u tot 22u. Dit betekende in de praktijk soms dat de eerste bewoner in de gang om 6u 's ochtends gewekt moest worden… Dat is gelukkig niet meer zo vandaag. Ik ben heel blij dat er met de jaren, nieuwe inzichten zijn gekomen die steeds meer rekening houden met de wensen en noden van de bewoners.Omschrijf uw woonzorgvoorziening?

Woonzorgcampus Angelahof omvat een woonzorgcentrum met 44 kamers, 46 assistentie-woningen, een Grand Café en een ondergrondse parkeergarage. Angelahof ligt centraal verankerd in het centrum van Diepenbeek. De bewoners kunnen via de kloostertuinen naar het marktplein wandelen. De belangrijkste locaties liggen op een boogscheut van onze site: shopping, markt, koffiehuizen, restaurants, banken, apotheken, kledingwinkels en scholen.


Op onze site bevindt zich ook de kinderopvang, de kleuter- en de lagere school. Dit maakt dat er dagelijks heel veel interactie is over de verschillende generaties heen. Medewerkers van de omliggende sites komen hier lunchen, families die kinderen van of naar school brengen en halen komen al eens binnen voor een tas koffie. Onze deuren staan voor iedereen open.


Leuk om te weten is dat het gebouw de voormalige school en klooster van de Zusters Urselinen was. Sedert 1856 hebben de zusters Ursulinen zich ingezet voor kwalitatief onderwijs en kinderopvang in Diepenbeek. Voor velen is de kloostersite dan ook een bekend en vertrouwd zicht van de dorpskern. Het werd omgebouwd tot een nieuwe site met respect voor het verleden. TV Limburg maakte er een leuke videoreportage over die je hier kan herbekijken (publicatie op 29/04/2023 door TV Limburg Wonen - Architectuur).
Hoe maakt uw woonzorgvoorziening het positieve verschil qua zorg/ ondersteuning naar de bewoners toe?

Onze bewoner bepaalt de regie. 'Hoe laat wens ik te ontwaken? Wat wil ik eten? Hoe breng ik mijn dag door? Wanneer ga ik slapen? Wij werken steeds vanuit de vraag en noden van onze bewoners. Uiteindelijk werken wij in hun thuisomgeving, zij leven niet in onze werkomgeving.


In de bovenstaande videoreportage van TV Limburg (meer specifiek in de getuigenis van één van onze bewoners) merk je in slechts enkele minuten wie we zijn en waar we voor staan.

Welke ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u blij?

Doorheen de jaren zag ik de mogelijkheden en het vertrouwen bij artsen toenemen om bewoners in hun laatste fase te begeleiden in hun vertrouwde omgeving. Niet enkel dan, maar ook voor andere behandelingen vertrouwen ze steeds meer op kennis en kunde van onze verpleegkundigen. Dat vind ik een positieve ontwikkeling.


Deze zorgmedewerkers voelen zich erkend in hun functie en onze bewoner kan in zijn vertrouwde omgeving blijven. Er is minder sprake van delier, hospitalisme, … We kunnen bewoner en familie met raad en daad bijstaan in al deze processen. Op alle drie de pilaren wordt geleund en gesteund: klant (bewoner), zijn familie en de medewerkers.Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u kwaad of triest?

De laatste weken komt de ouderenzorg weer relatief negatief in de media. Ik denk hierbij aan het nieuws over een overlijden na het roken van een sigaret, en twee bewoners die onwel waren geworden met wat omschreven wordt als "verdacht". Weeral een beladen term zonder verdere uitleg of kader.


Ik ben overtuigd dat elke medewerker in de zorg hard zijn/haar best doet om kwaliteit en goede zorgen aan te leveren. De verwachtingen zijn echter niet altijd realistisch. Laat staan wanneer er iets voorvalt. Het vinden van medewerkers wordt steeds moeilijker. Die tendens is duidelijk voelbaar. Door zodanig negatief in de media te blijven komen, zullen de tekorten alleen maar toenemen.Wat zou u graag extra willen doen voor uw medewerkers?

Een wachtsysteem en een beloningssysteem.Wij danken de zorgondernemer voor dit interview. Wij vinden het interessant om verhalen en getuigenissen van Vlozo-leden te delen met onze community.

De antwoorden en standpunten van de geïnterviewde zijn persoonlijk. Indien u vragen en/of opmerkingen heeft over dit interview, kan u via info@vlozo.be contact opnemen.

288 views0 comments

Comentarios


jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page