Biografie & Motivatie
Mijn naam is Antoon Huylebroeck, ik ben in 2017 gestart als directeur en bestuurder in woonzorgcentrum Vlaspand en serviceflats Westerloo. Wij zijn een onafhankelijk en familiaal huis.
Waarom werkt u in de ouderenzorg?
De ouderenzorg werd me met de paplepel ingegeven. Het beheren van woonzorgcentra zit in onze familie. Mijn grootmoeder heeft in de jaren 80 twee woonzorgcentra gehad in Brussel, en mijn ouders hebben in 1997 het huidige Vlaspand opgericht. Ik ben dus de derde generatie in dit familieverhaal. Deze achtergrond geeft me een unieke en gunstige positie met een heel ander perspectief op ouderenzorg. Vlaspand bestaat nu al 27 jaar, bijna mijn hele leven lang. Ik kwam hier als kleuter en had al snel 45 extra ‘grootouders’ – de liefde en warmte die ik als kind hier ervaarde, was onvergetelijk. Nu is het mijn beurt om diezelfde liefde en warmte terug te geven aan onze huidige en toekomstige bewoners.
Wat is de grootste les die u heeft geleerd sinds u begonnen bent met werken in de ouderenzorgsector? De coronapandemie was een intense periode die diepe indruk op me heeft gemaakt. Het was zowel emotioneel als organisatorisch een enorme uitdaging, waarbij we de kwetsbaarheid van onze bewoners van dichtbij zagen en alles op alles hebben gezet om hen te beschermen. Dit heeft me geleerd hoe belangrijk het is om als team flexibel en sterk te staan in moeilijke tijden, en hoe essentieel het is om zorgzaamheid en veerkracht te tonen, zowel naar bewoners als collega's toe.
Wat zijn de belangrijkste trends die u ziet in de ouderenzorgsector en hoe speelt u daar als directeur op in? De technologische vooruitgang, vooral op het gebied van dataverwerking en analyse. Als woonzorgcentrum zitten we op enorm veel gegevens die ons kunnen helpen om de zorg voor onze bewoners te optimaliseren. Door deze data slim in te zetten, kunnen we processen verbeteren en nog betere zorg op maat aanbieden. Daarnaast geloof ik sterk in de digitalisering van administratieve processen om meer tijd vrij te maken voor persoonlijke zorg.
Omschrijf uw woonzorgvoorziening?
Wij zijn een kleinschalig en familiaal woonzorgcentrum. We leggen de nadruk op een huiselijke, warme sfeer en een sterke band tussen bewoners en zorgverleners. Onze ruime kamers bieden bewoners de mogelijkheid om hun leefruimte helemaal naar eigen smaak in te richten, waardoor ze zich hier echt thuis kunnen voelen. Het persoonlijke en vertrouwde karakter van onze voorziening maakt ons uniek en zorgt voor een diepe band met zowel de bewoners als hun familie.
Rustoord Vlaspand & Serviceflats in Zoerle-Parwijs (Westerlo) biedt reeds sinds 1997 diverse aangepaste woonoplossingen voor ouderen, op één gezamenlijke locatie midden in een groene omgeving.
Hoe maakt uw woonzorgvoorziening het positieve verschil qua zorg/ ondersteuning naar de bewoners toe? Op welke verwezenlijking binnen uw woonzorgvoorziening bent u het meest trots? Onze kleinschaligheid en toegankelijke aanpak zorgen ervoor dat we de kwaliteit van zorg kunnen waarborgen. Wat me bijzonder trots maakt, is ons team. De collega’s bouwen hier een warme, persoonlijke relatie op met elke bewoner, wat bijdraagt aan hun welzijn en geluksgevoel. Onze inzet om elke bewoner zich thuis te laten voelen, vertaalt zich in de hoge tevredenheid en de nauwe banden binnen onze gemeenschap.
Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u blij?
Ik ben blij als ik zie dat er meer aandacht komt voor de specifieke welzijnsaspecten van bewoners. Het creëren van een echte thuisomgeving worden steeds belangrijker in de zorg, en dat vind ik een mooie evolutie. Het motiveert ons om steeds te blijven verbeteren en het leefplezier van onze bewoners centraal te stellen.
Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u kwaad of triest?
De toenemende administratieve lasten en regelgevingen leggen een zware druk op het (verpleegkundig) personeel. Er wordt te weinig rekening gehouden met de extra tijd en middelen die deze regels vragen, wat uiteindelijk ten koste kan gaan van de directe zorg voor bewoners. Ook de beperkte aandacht (vanuit de overheid) voor de aankomende vergrijzingsgolf baart me zorgen. Er is dringend meer structurele ondersteuning nodig om de ouderenzorg toekomstbestendig te maken.
Welk idee zou u willen lanceren ter verbetering van de ouderenzorg?
Ik zou graag mensen in dienst willen nemen die een hart hebben voor de zorg, ongeacht hun diploma. Vaak moet ik gemotiveerde sollicitanten afwijzen omdat ze niet het juiste diploma hebben, terwijl ik denk dat passie en toewijding minstens zo belangrijk zijn. Een flexibeler instroombeleid zou een groot verschil kunnen maken voor de zorgsector en ons helpen om meer gemotiveerde krachten te vinden.
Hoe belangrijk is het om als woonzorgcentrum te innoveren en nieuwe zorgconcepten te introduceren?
Innovatie is van cruciaal belang. Ik sta open voor alle hulpmiddelen die ons team en onze bewoners kunnen ondersteunen en hun leven verbeteren. Van technologische tools tot vernieuwende zorgconcepten, innovatie geeft ons de mogelijkheid om steeds beter aan de behoeften van bewoners en zorgverleners te voldoen. Bovendien kunnen nieuwe inzichten en methoden ons helpen om efficiënter te werken en de kwaliteit van zorg verder te verhogen.
Wat zou u graag extra willen doen voor uw medewerkers?
Als woonzorgcentrum zijn we natuurlijk 24/7 open, het hele jaar door. Wanneer we uitstapjes organiseren voor het team, moeten er altijd een aantal medewerkers achterblijven om de zorgcontinuïteit te waarborgen. Ik zou heel graag eens met het hele team een paar dagen weggaan, zodat iedereen tegelijk kan genieten van een welverdiende break.
Wilt u graag iets delen met, of vertellen aan, de ouderenzorg community?Â
Ik ben ontzettend trots om deel uit te maken van deze sector. Iedereen die bewust kiest voor ouderenzorg levert, in mijn ogen, een enorme meerwaarde aan onze maatschappij. Samen maken we het verschil voor de voorgaande generaties. Laten we elkaar blijven inspireren en ondersteunen in ons werk om een liefdevolle en kwaliteitsvolle zorgomgeving te bieden.
Wij danken de zorgondernemer voor dit interview. Wij vinden het interessant om verhalen en getuigenissen van Vlozo-leden te delen met onze community.
De antwoorden en standpunten van de geïnterviewde zijn persoonlijk. Indien u vragen en/of opmerkingen heeft over dit interview, kan u via info@vlozo.be contact opnemen.
コメント