top of page
Search

Zorgonderneming van de week: Parkresidentie Wivina uit Groot BijgaardenBiografie

Mijn naam is Bruno Van de Voorde. Ik ben sinds drie jaar directeur van Parkresidentie Wivina uit Groot Bijgaarden. Wij behoren tot de groep Orpea.


Waarom werkt u in de ouderenzorg?

Uit pure passie. Ik adem mijn ganse leven al zorg. Het is een verlengde van mijn werkzaamheden als verpleegkundige. Daarna, 14 jaar geleden, kreeg ik de uitdaging om een prachtige residentie te leiden in het Vlaams-Brabantse Leerbeek. En tot op heden ben ik ook nog actief als seniorencoach in België en Nederland en als docent. “Senioren” zijn mijn leven. Ik zie de bewoners vaak meer dan mijn eigen familie en zo heb ik er plots heel wat bomma’s en bompa’s bij. “Rimpels zijn niet zomaar rimpels maar strepen die iemand heeft verdiend”. Zorg kunnen dragen met een individuele aanpak is het mooiste wat er bestaat. Er is voor mij maar één doel, en dat is onmiddellijk ook een goede waardemeter. De glimlach van een resident. Ik heb al veel gegeven voor de sector, maar ik kreeg ook veel terug. Erkenning bijvoorbeeld, in 2015 zorgwerkgever van het jaar en in 2016 zorgmanager van het jaar. Dit blijf ik uiteraard koesteren.Hoe lang werkt u al in/voor uw woonzorgvoorziening?

In deze prachtige residentie bijna 3 jaar maar ik heb al wat meer residenties binnen mijn huidige groep achter de rug. Steeds met dezelfde insteek. Daarnaast ben ik medeverantwoordelijke voor alle GAWs binnen de groep Orpea.


Omschrijf uw woonzorgvoorziening?

Parkresidentie Wivina, gelegen op een prachtige oude kloostersite, is een pareltje in het grote zorglandschap en, in mijn ogen, dé zorgvoorziening van de toekomst. Het is een zelfstandige woonvorm met een volledig intern dienstenpakket en zorgpakket met behoud van vrijheid van keuze. Onze bewoners ouder dan 65 jaar zijn er thuis met het oog op zelfstandig en omkaderd wonen. Maar meer dan dat, is het ook een voorziening waar andere doelgroepen worden gehuisvest, ook jonger dan de leeftijd van 65 jaar.


Het is fantastisch om te zien hoe onze bewoners samenwonen in hun eigen “appartement”. Onze inzet op sociale re-integratie is een absoute meerwaarde net als het veiligheidsgevoel dat wordt gecreëerd door het aanbod van verschillende diensten. En via onze activiteiten spelen we ook graag zo veel mogelijk in op de persoonlijke wensen van onze bewoners.Hoe maakt uw woonzorgvoorziening het positieve verschil qua zorg/ ondersteuning naar de bewoners toe?

Onze kracht, ons fundament, is vooral ons vast zorgteam dat we kunnen behouden. Tot op vandaag bleven we gespaard van een groot personeelsverloop met een goed geoliede machine als resultaat. Dit geeft rust aan de bewoners en aan het volledige team en bevordert natuurlijk de zorgkwaliteit die hier sowieso al heel hoog is. De individuele zorgplanning per bewoner wordt hier hoog in het vaandel gedragen. Net als het psychosociaal welzijn, naast de dagdagelijkse basiszorg.


Ik ben vandaag vooral trots op wat ons team op zo’n korte tijdspanne verwezenlijkt heeft. Zelf ben ik een idealist en een dromer met een vergaande visie en ik bewonder elke medewerker die mee durft te gaan in die visie. Deze site voelt dan ook aan als een thuis, niet alleen voor onze bewoners, maar zeker ook voor onze medewerkers en mijzelf.

En tenslotte, ook ons restaurant haalt een hoog niveau. Wat concreet betekent dat niet alleen onze bewoners er gebruik van maken, maar ook veel families en vrienden. Zo wordt Parkresidentie Wivina ook een ontmoetingsplaats.


Welke ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u blij?

Ik word er intens gelukkig van dat er heel wat innovatieve ideeën zijn die inspelen op de huidige zorgvraag. Ik heb het dan vooral over nieuwe technologieën. Ik ben ook van oordeel dat BelRAI een meer realistisch beeld kan scheppen over de profielen van de bewoners en de subsidies die ertegenover staan. En zeker ook de samenhorigheid die sterk in de zorgsector aanwezig is post COVID-19 is ongetwijfeld een grote stap vooruit.Welke ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u kwaad of triest?

Heel eerlijk, wat ik zie maakt me bang, triest en kwaad. Ouderenzorg wordt in een zeer negatief daglicht gezet. Nog nooit stonden er zoveel voorzieningen onder verhoogd toezicht. Ook zie en hoor ik dat de brede bevolking het vertrouwen in de zorg aan het verliezen is en dat kinderen en kleinkinderen steeds vaker zeggen dat ze hun ouders of grootouders niet naar het ”rusthuis” gaan brengen. De druk op de zorgmedewerkers, die dit met zich meebrengt, de druk op de werknemers, is ongezien groot. En dan zwijg ik nog over de impact op de instroom van nieuwe, broodnodige zorgmedewerkers. Een instroom die intussen bijna nihil is. Maar vooral mis ik meer en meer een visie over hoe we de uitdagingen van de toekomst zullen aanpakken. Ik pleit vandaag voor een positieve imagocampagne voor ouderenzorg.


Welk idee zou u willen lanceren ter verbetering van de ouderenzorg?

De bevolking heeft een zeer oubollig en onjuist beeld over wat de ouderenzorg vandaag is en hoe het werkt. Een trendy campagne kan dit imago ombuigen en de ouderenzorg in een beter daglicht stellen en misschien zelfs meer sexy maken.


Noem één regel/richtlijn die u graag zou willen afschaffen?

Administratieve vereenvoudiging is een must. Door het tekort aan handen is dit een groot issue bij de huidige medewerkers.Wat zou u graag extra willen doen voor uw medewerkers?

Ze kunnen zeggen dat ze de zorgonderneming van de week zijn, maar dat kan ik nu wel afvinken (lacht).

Maar hun vooral kunnen toevertrouwen dat de toekomst er mooier zal uitzien.Wij danken de zorgondernemer voor dit interview. Wij vinden het interessant om verhalen en getuigenissen van Vlozo-leden te delen met onze community.

De antwoorden en standpunten van de geïnterviewde zijn persoonlijk. Indien u vragen en/of opmerkingen heeft over dit interview, kan u via info@vlozo.be contact opnemen.

212 views0 comments

Comentários


jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page