top of page
Search

Zorgonderneming van de week: WZC Serrenhof uit Sint-Truiden

Updated: Jan 9, 2023
U bent?

Mijn naam is Ann Roossens, ik ben directeur van het woonzorgcentrum Serrenhof in Sint-Truiden. Wij maken deel uit van de Orelia woonzorggroep.


Hoe lang bent u al directeur?

13 jaar.Waarom werkt u in de ouderenzorg?

Het zorgen voor ouderen heeft me altijd aangesproken. Het WZC of de assistentiewoningen is hun nieuwe thuis waardoor je een lange-termijn-relatie met hen opbouwt. Dit is helemaal anders dan een verblijf in een ziekenhuis waar het verblijf zo kort mogelijk wordt gehouden. Bovenop het relationele en sociale aspect, zijn ouderen ook vaak dankbaar. Zelfs bij het geven van kleine attenties, zijn zij erg erkentelijk en dat geeft mij veel voldoening.

Hoe lang werkt u al in/voor uw woonzorgvoorziening?

Bij Orelia Zorg ben ik nu ruim 4 jaar aan de slag.


Omschrijf uw woonzorgvoorziening?

In Serrenhof gaat je sociale leven gewoon door, je hebt hier alle vrijheid. Serrenhof heeft 68 woongelegenheden en 33 assistentie woningen. We zijn gelegen in een rustige en groene woonwijk.


Misschien heeft u gehoord van het project “Zorgzame Buurten”? We willen graag deel uitmaken van onze buurt en betrokken zijn met de buurtwerking maar ook de buurt laten kennis maken met ons. Zo is iedereen welkom in ons O’Café om te genieten van een lekkere koffie met een stukje taart en mogen buurtbewoners deelnemen aan activiteiten die we bij ons in huis organiseren. Wij hebben een mooie toegankelijke tuin en een schaduw- en zonneterras, ideaal als de kleinkinderen op bezoek komen. Daarnaast bieden wij ook verschillende diensten aan zoals kinesitherapie, ergotherapie, fitness, kapsalon en wassalon.


Terras van het woonzorgcentrum Orelia 'Serrenhof'

Er is een gevarieerd aanbod gaande van muziek en dans tot koken, kaarten, creaclub voor de creatievelingen, enz. Ook een vereniging is welkom om bij ons te vergaderen of lessen te organiseren. Zo heeft de bridgeclub gedurende vier maanden elke woensdag lessen georganiseerd voor hun nieuwe leden.


Hoe maakt uw woonzorgvoorziening het positieve verschil qua zorg / ondersteuning naar de bewoners toe? Op welke verwezenlijking binnen uw woonzorgvoorziening bent u het meest trots?

We hebben bewoners gekend die door onze goede zorgen en begeleiding opnieuw zelfstandig konden functioneren, waardoor een terugkeer naar huis mogelijk was. Eén van onze huidige bewoners was op het moment van opname dermate verzwakt dat er weinig hoop bestond om haar lang in ons midden te kunnen houden. Zij werd reeds gedurende vele maanden gevoed met sondevoeding en was bedlegerig. Intussen gaat zij regelmatig een dagje naar huis en is de sondevoeding volledig afgebouwd waardoor ze weer normaal kan eten. Dat zijn realisaties die een ongelooflijk effect hebben op het welzijn van al onze bewoners en waarop we echt wel trots zijn. Daar doen we het voor.


Twisten en boogy-en op muziek van vroeger en nu tijdens onze dansnamiddag van 7 juni 2022

Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u blij?

Er gaat al iets meer aandacht naar de ouderenzorg waarbij de personeelsnorm opgetrokken wordt. We zijn nog niet waar we moeten zijn maar het is een eerste stap. Ondanks de beperkte personeelsvoorzieningen zijn woonzorgcentra in staat om kwalitatieve zorg te verlenen aan hun bewoners maar het vraagt veel engagement van alle medewerkers. Ik ben blij om te zien hoe groot deze betrokkenheid is bij mijn medewerkers en bij collega's in de zorg. Het is een warme sector met veel goede wil.


Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u kwaad of triest?

In de geschreven pers worden mistoestanden soms dermate uitvergroot zodat de indruk wordt gegeven dat de ouderenzorg in een woonzorgcentrum van slechte kwaliteit is. Ik ervaar dit als een kaakslag voor alle medewerkers die zich elke dag opnieuw inzetten. Het zou prettig zijn om meer aandacht te ervaren voor al het goede dat gebeurt.


Welk idee zou u willen lanceren ter verbetering van de ouderenzorg?

Zorgverlening is meer dan alleen wassen, kleden, medicatie en eten geven. Meer aandacht voor het emotionele en mentale welzijn is noodzakelijk. Het draait vaak om het fysieke aspect (kiné, ergo, enz.) maar het mentale aspecten is minstens even belangrijk.

Sporten en actief blijven in onze fitness ruimte

Noem één regel/richtlijn die u graag zou willen afschaffen?

Werkelijk alle handelingen dienen geregistreerd te worden waarbij we ons wel moeten realiseren dat alle aandacht die naar administratie en registratie gaat, niet meer kan gegeven worden aan onze residenten.


Wat zou u graag extra willen doen voor uw medewerkers?

Extra tijd kunnen nemen om met hen te praten. Dat kan over het werk zijn maar dat hoeft niet noodzakelijk. Zo leer je hen beter kennen waardoor je hen soms verantwoordelijkheden kan geven die aansluiten bij hun sterktes en/of interesses. Het werk wordt hierdoor aantrekkelijker voor hen en ze worden ook beter in hetgeen ze doen. Dit komt zowel hen als onze bewoners ten goede. Eén van onze zorgmedewerkers heeft eens gezegd dat ik een beetje “een mama” voor hen ben. Ik vond dit een heel mooi compliment maar zou het graag wat meer zijn dan tot nu toe het geval is.Wij danken de zorgondernemer voor dit interview. Wij vinden het interessant om verhalen en getuigenissen van Vlozo-leden te delen met onze community.

De antwoorden en standpunten van de geïnterviewde zijn persoonlijk. Indien u vragen en/of opmerkingen heeft over dit interview, kan u via info@vlozo.be contact opnemen.

603 views0 comments

Comentários


jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page