U bent?
Mijn naam is Liesbeth Boydens, ik ben directeur van het woonzorgcentrum Katharinadal in Hasselt. Wij maken deel uit van de Orelia woonzorggroep.
Hoe lang bent u al directeur?
Ik ben nu sinds anderhalf jaar directeur, een jaar hier in Hasselt, daarvoor binnen dezelfde groep in Oud-Turnhout. Voor die tijd heb ik 10 jaar als zelfstandige gewerkt.
Waarom werkt u in de ouderenzorg?
Bij ons in de familie werkt het grootste deel in de ‘soft sector’ zoals ze zeggen. Ik ben er dus mee grootgebracht. Vooral het sociale aspect trekt mij enorm aan. Samen bouwen aan een warme omgeving voor de mensen die hier wonen, maar ook de mensen die hier werken.
Hoe lang werkt u al in/voor uw woonzorgvoorziening?
Ik werk nu twee-en-een-half jaar voor Orelia.
Omschrijf uw woonzorgvoorziening?
Orelia Katharinadal is eerder een klein huis, met 70 erkenningen. De meeste van onze residenten zijn echte Hasselaren. In die zin is de connectiviteit met de stad en de buurt er altijd. Je hoort hier veel verhalen over de tijd van vroeger in de stad Hasselt. Onze residenten die in Hasselt zijn opgegroeid, zijn fiere Hasselaren.
In een grotere stad is het niet altijd gemakkelijk om contact te onderhouden met de buren, maar hier lukt dat behoorlijk goed. Ieder jaar met “dag van de buren” worden de buren bij ons uitgenodigd om gezellig samen iets te drinken en te eten. Ook hebben we een illustratie op onze gevel hangen, die onderdeel uitmaakt van de illustratieroute van "villa verbeelding" die door Hasselt loopt. Op die manier proberen we ons met de stad te connecteren.
Maandelijks organiseren we wandelingen in en om Hasselt voor onze residenten die we samen met een heleboel vrijwilligers kunnen verwezenlijken. De meest succesvolle activiteiten zijn denk ik de gezellige koffieklets momenten met koffie en taart of een glaasje cava.
Hoe maakt uw woonzorgvoorziening het positieve verschil qua zorg / ondersteuning naar de bewoners toe? Op welke verwezenlijking binnen uw woonzorgvoorziening bent u het meest trots?
Uiteraard streven we dagelijks naar een warme thuis met kwaliteitsvolle zorg voor onze residenten. Een van de belangrijkste aspecten die hiertoe bijdragen zijn overleg en inspraak tussen zorgverlener en resident, zo kunnen onze residenten, binnen hun mate van zelfstandigheid, gezondheidstoestand en mentaal welbevinden, zelf beslissen waarbij ze hulp nodig hebben en wat ze graag zelf doen. Om dit te realiseren werken we met aandachtspersonen; zo heeft iedere resident een eigen aandachtspersoon.
Op welke verwezenlijking binnen uw woonzorgvoorziening bent u het meest trots?
Aangezien ik nog maar net een jaar actief ben binnen Katharinadal, vind ik het moeilijk om al over een verwezenlijking te spreken. Het afgelopen jaar hebben we met verschillende teams aan een aantal zaken gesleuteld om de organisatie beter te laten verlopen; uiteraard is dat een verwezenlijking die aan het hele team moet toegeschreven worden. We betrekken zoveel mogelijk collega’s om mee te denken over de zorgstructuur, de zorgorganisatie, de individuele en persoonsbenadering van de residenten en streven zo naar optimalisaties binnen elke tak van ons huis.
Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u blij?
Zoals ik eerder al aanhaalde, is het dagelijks streven naar kwaliteitsvolle zorg en de benadering van iedere resident als individu iets wat enkel tot stand kan komen door het team dat daar elke dag voor wil gaan. Binnen onze groep zie ik dat ieder huis hier vol voor gaat. De afgelopen twee jaar heeft het team er nog meer dan anders voor moeten gaan, elke dag stonden ze er opnieuw. Door de gebeurtenissen van de afgelopen twee jaar, heeft de zorg wel meer erkenning gekregen. IFIC is hierin alvast een goede aanzet.
Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u kwaad of triest?
Ik vind het heel jammer dat het nog steeds heel moeilijk is om voldoende collega’s te vinden, er blijft een enorm tekort aan zorgmedewerkers. Het is een probleem dat al vele jaren aansleept en steeds meer moeilijkheden met zich meebrengt om een goede zorgorganisatie te blijven garanderen. We willen niets anders dan kwaliteitsvolle zorg aanbieden, want dat is de absolute basis. Met extra handen zouden we nog zo veel meer kunnen bereiken.
Welk idee zou u willen lanceren ter verbetering van de ouderenzorg?
Studenten kunnen jaarlijks 495 uur presteren. Het zou fijn zijn mochten die uren kunnen opgetrokken worden voor studenten die kiezen voor een studentenjob in de zorgsector. Daarnaast zou het concept van de flexi-jobber zoals in de horeca, zeker ook eens het proberen waard zijn binnen de zorg.
Noem één regel/richtlijn die u graag zou willen afschaffen?
Regels zijn er natuurlijk met recht en reden, maar de berg administratie die er de laatste jaren is bijgekomen in de zorg, maakt dat er kostbare tijd verloren gaat die naar onze residenten had kunnen gaan. Afschaffen gaat niet, maar vereenvoudigen misschien wel?
Wat zou u graag extra willen doen voor uw medewerkers?
Onze collega’s vangen meestal zelf de uren van zieke collega’s op. Als ik iets zou wensen dan was het meer ruimte in de planning om iedereen zijn verdiende rust te kunnen geven. Meer ruimte in de planning wil zeggen, meer handen aan het bed. Moesten de vacatures ingevuld geraken, zouden we daar in kunnen slagen, maar laat dat nu net de uitdaging zijn.
Wij danken de zorgondernemer voor dit interview. Wij vinden het interessant om verhalen en getuigenissen van Vlozo-leden te delen met onze community.
De antwoorden en standpunten van de geïnterviewde zijn persoonlijk. Indien u vragen en/of opmerkingen heeft over dit interview, kan u via info@vlozo.be contact opnemen.
Comments