top of page
Search

Zorgbehoevende ouderen kwalitatief ondersteunen en verzorgen, hoe zullen we dit financieren?

Updated: Jan 5, 2023

Knack magazine publiceerde (08/07/2021) een artikel over de nood om de toekomst van de ouderenzorg veilig te stellen. Om de toekomst van de ouderenzorg in Vlaanderen veilig te stellen, zal nog ondernemerschap en een langetermijnvisie nodig zijn', schrijven Hans Maertens, Gedelegeerd Bestuurder van Voka en Johan Staes, Gedelegeerd Bestuurder van Vlozo. Het volledige artikel kan u ook hier lezen.

Foto van Javier Allegue Barros (bron: Unsplash)

Verschillende Vlaamse Volksvertegenwoordigers die lid zijn van de Vlaamse meerderheidspartijen, stellen voor om de zorgbedrijven van Vlaamse steden en gemeenten die o.a. publieke woonzorgcentra uitbaten, de mogelijkheid te bieden om gedeeltelijk te privatiseren. Vervellen van overheidsbedrijf naar private onderneming dus. Waarom? Om de toekomst van de ouderenzorg in Vlaanderen veilig te stellen.


De belangrijkste reden is dat 75% van publieke woonzorgcentra in Vlaanderen volgens de meest recente studies verlieslatend zijn. Concreet betekent dit dat deze woonzorgcentra enkel en alleen overleven omdat het lokale bestuur waaraan ze verbonden zijn aan het einde van het jaar de financiële put dempt met belastinggeld.


De vraag is niet pro of contra privatisering. De vraag is wel: hoe willen we als samenleving onze sterk in aantal toenemende zorgbehoevende ouderen kwalitatief ondersteunen en verzorgen, en hoe zullen we dit financieren?


Het initiatief van de parlementsleden om te privatiseren is een belangrijke eerste stap. Het creëren van een gelijk speelveld en het voorzien van extra middelen voor personeel is een knappe tweede. Om de toekomst van de ouderenzorg in Vlaanderen veilig te stellen, zal nog ondernemerschap en een langetermijnvisie nodig zijn. Creativiteit, flexibiliteit en innovatie met andere woorden, gekoppeld aan een duidelijke doelstelling: het welzijn van onze ouderen.


Klik en lees het artikel Knack, 08/07/2021

120 views0 comments

Σχόλια


jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page