Search

Win een SilverFit Alois toestel tijdens het Vlozo 30 Jaar event!

In de zorg staan de individuele wensen, behoeftes en interesses van mensen met dementie steeds meer centraal. Doordat er vaak een tekort is aan zorgprofessionals en vrijwilligers kan het lastig zijn om ieder wat wils te bieden. Als mensen met dementie weinig actief zijn, komen ze in een neerwaartse spiraal en verliezen steeds meer capaciteiten. Technologie biedt een heel breed scala aan stimulerende en ontspannende activiteiten voor mensen met dementie.


Naar aanleiding van de Wereld Alzheimer Dag op woensdag 21 september, vragen we extra aandacht voor personen met dementie. Vlozo informeert haar leden regelmatig over het belang om bewoners fysiek, cognitief, sociaal en emotioneel te stimuleren.


Daarom hebben wij een leuke verrassing in petto voor onze leden. Tijdens het 'Vlozo 30 Jaar'- event op woensdag 26 oktober kunnen Vlozo-leden een SilverFit Alois toestel winnen voor hun woonzorgcentrum of zorgonderneming! Wees er dus zeker bij die avond en voor wie nog niet is ingeschreven, best meteen doen!Het SilverFit Alois toestel helpt zorgpersoneel om geluksmomenten voor mensen met dementie te creëren. De Alois bevat interactieve activiteiten die lichaamsbeweging stimuleren, sociaal contact bevorderen, cognitief uitdagen of juist ontspanning bieden. In een studie van Pisica Donose et al. (2018) zijn verschillende SilverFit systemen (waaronder de SilverFit Alois) ingezet in een woonzorgcentrum in de buurt van Parijs. De bewoners met dementie werden voor en na een therapiesessie gevraagd om op een vragenlijst hun gevoel aan te duiden met behulp van smileys. Er was duidelijk een grote verbetering te zien in de gemoedstoestand en stemming van de bewoners na deelname aan de therapiesessies.


De SilverFit Alois is gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke inzichten aangevuld met praktijkervaring. Alle ideeën worden eerst in de praktijk getest met mensen met dementie, mantelzorgers en zorgprofessionals en vervolgens doorontwikkeld.Een relaas van een dagje SilverFit

Mevrouw Lemaire is 93 jaar, heeft dementie en woont in een woonzorgcentrum. We starten onze activiteit met een vrolijke zitdans. De danspasjes hoeven niet precies zoals de animatiedame het voordoet, improvisatie is net zo leuk. Daarna gaat mevrouw Lemaire voor het eerst in haar leven dirigeren. Ze doet geconcentreerd de armbewegingen mee. Dat de dirigent volgens haar een knappe man is helpt wel. Vervolgens kijken we naar een video van een nestje pas geboren puppy’s. “Leuk he, wat zijn ze schattig! En wat hebben ze een mooie haren.” zegt ze vrolijk. We sluiten de activiteit af met enkele historische foto’s van de stad Rotterdam. “De Rotterdamse Diergaarde. Ja, daar moet ik gelopen hebben met vader die mijn handje vasthield. Toen was ik nog een klein kind. Ik denk dat ik negen of tien jaar oud was. Wat herkenbaar allemaal." We sluiten de activiteit af en mevrouw Lemaire is zichtbaar geëmotioneerd van alle mooie animaties die ze heeft gezien en beleefd. Ondertussen is de volgende bewoner is aan de beurt.


De SilverFit Alois wordt nu aangesloten op een actief-passief fiets en meneer Van de Tier gaat enthousiast van start. Hij is aan het revalideren en fietst de virtuele bloesemroute door de Betuwe. Mevrouw Lemaire neemt nog even plaats op een stoel naast hem met haar kopje thee. Ze kijkt lekker mee, want een uitstapje naar de Betuwe, daar heeft ze nog wel zin in.


Meer wetenschappelijke achtergrond en informatie over de SilverFit Alois vindt u op: https://silverfit.com/nl/producten/silverfit-alois-dementie


Bron: Pisica Donose, G., Marinescu, M., Razzolini, O., Bardgett, M., & Wiersinga, J. (2018). Benefits and stress reduction for nursing home residents living with dementia through engaging in physical activities: participation and outcomes of “SilverFit” exergames. Poster presented at congress “Fragilité du Sujet Âgé; Le Vieillissement Santé; Prévention de la Perte d’Autonomie 2018, Paris, France.


72 views0 comments
Nobi_Banner.png