top of page
Search

Winnaar SilverFit Alois: WZC Walfergem & directeur Stephanie Deryckere

Updated: Nov 7, 2022


Van links naar rechts: Johan Staes, Karlijn Swartjes, Stephanie Deryckere en Minister Benjamin Dalle

Tijdens het 'Vlozo 30 Jaar'- event van 26 oktober 2022 kon één van de Vlozo-leden een SilverFit Alois toestel winnen. De winnaar van de avond werd Stephanie Deryckere van woonzorgcentrum Walfergem uit Asse.


Vanuit Vlozo wensen wij jullie nogmaals van harte proficiat. Wij hopen dat jullie bewoners en medewerkers veel plezier van het SilverFit Alois toestel zullen hebben. Hieronder een reactie van directeur Stephanie Deryckere.


Wat was uw eerste reactie op het winnen van de SilverFit Alois wedstrijd?

Ik was vooral zeer verrast. Ik had het winnen van dit toestel alleen maar durven hopen. Soms mag je ook eens geluk hebben in het spel en dat was die avond dus duidelijk het geval.


Kende u het SilverFit en het Alois toestel al? Zo ja, van waar ?

Het toeval wil dat een vertegenwoordiger van SilverFit diezelfde ochtend bij ons langsgekomen is om een demonstratie te geven over de Alois. Ik kende het toestel al. De kinesitherapeuten die in onze voorziening werken, wilden heel graag aan de slag gaan met het Alois toestel tijdens de kiné sessies. Het voelde aan alsof het voorbestemd was. Heel leuke verassing!


Hoe bent u van plan om het toestel in te zetten?

Het toestel kreeg (de volgende dag al!) een mooie plaats in onze kinesitherapiezaal en wordt via de verschillende afdelingen ingezet voor al onze bewoners. Zowel de bewoners met dementie als de bewoners die cognitief sterk zijn maken er gebruik van. Het SilverFit toestel ontwikkelt interactieve, digitale systemen met motiverende oefeningen in spelvorm. Het toestel helpt ons om de bewoners fysiek, mentaal en sociaal actief te houden. De bedoeling van het werken met het toestel is om geluksmomenten te kunnen creëren voor de bewoners (al dan niet met dementie).


Wat is de reactie van de bewoners en de kine rond de werking en het gebruik van het toestel?

Het Alois toestel wordt zeer positief onthaald. Het biedt een enorme meerwaarde bij de dagelijkse kiné sessies die worden georganiseerd. Er zijn activiteiten die de lichaamsbeweging stimuleren, sociaal contacten bevorderen, cognitief uitdagen of juist ontspanning bieden. Met deze SilverFit is er altijd iets om over te praten, wat zorgt voor gezellig samenzijn en amusement in het dagelijks leven.

Bedankt aan Vlozo en SilverFit voor de leuke innovatieve attentie. Wij zijn er heel erg blij mee!


 

Win een SilverFit Alois toestel tijdens het Vlozo 30 Jaar event!


Gepubliceerd op 19 september 2022


In de zorg staan de individuele wensen, behoeftes en interesses van mensen met dementie steeds meer centraal. Doordat er vaak een tekort is aan zorgprofessionals en vrijwilligers kan het lastig zijn om ieder wat wils te bieden. Als mensen met dementie weinig actief zijn, komen ze in een neerwaartse spiraal en verliezen steeds meer capaciteiten. Technologie biedt een heel breed scala aan stimulerende en ontspannende activiteiten voor mensen met dementie.


Naar aanleiding van de Wereld Alzheimer Dag op woensdag 21 september, vragen we extra aandacht voor personen met dementie. Vlozo informeert haar leden regelmatig over het belang om bewoners fysiek, cognitief, sociaal en emotioneel te stimuleren.


Daarom hebben wij een leuke verrassing in petto voor onze leden. Tijdens het 'Vlozo 30 Jaar'- event op woensdag 26 oktober kunnen Vlozo-leden een SilverFit Alois toestel winnen voor hun woonzorgcentrum of zorgonderneming! Wees er dus zeker bij die avond en voor wie nog niet is ingeschreven, best meteen doen!Het SilverFit Alois toestel helpt zorgpersoneel om geluksmomenten voor mensen met dementie te creëren. De Alois bevat interactieve activiteiten die lichaamsbeweging stimuleren, sociaal contact bevorderen, cognitief uitdagen of juist ontspanning bieden. In een studie van Pisica Donose et al. (2018) zijn verschillende SilverFit systemen (waaronder de SilverFit Alois) ingezet in een woonzorgcentrum in de buurt van Parijs. De bewoners met dementie werden voor en na een therapiesessie gevraagd om op een vragenlijst hun gevoel aan te duiden met behulp van smileys. Er was duidelijk een grote verbetering te zien in de gemoedstoestand en stemming van de bewoners na deelname aan de therapiesessies.


De SilverFit Alois is gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke inzichten aangevuld met praktijkervaring. Alle ideeën worden eerst in de praktijk getest met mensen met dementie, mantelzorgers en zorgprofessionals en vervolgens doorontwikkeld.Een relaas van een dagje SilverFit

Mevrouw Lemaire is 93 jaar, heeft dementie en woont in een woonzorgcentrum. We starten onze activiteit met een vrolijke zitdans. De danspasjes hoeven niet precies zoals de animatiedame het voordoet, improvisatie is net zo leuk. Daarna gaat mevrouw Lemaire voor het eerst in haar leven dirigeren. Ze doet geconcentreerd de armbewegingen mee. Dat de dirigent volgens haar een knappe man is helpt wel. Vervolgens kijken we naar een video van een nestje pas geboren puppy’s. “Leuk he, wat zijn ze schattig! En wat hebben ze een mooie haren.” zegt ze vrolijk. We sluiten de activiteit af met enkele historische foto’s van de stad Rotterdam. “De Rotterdamse Diergaarde. Ja, daar moet ik gelopen hebben met vader die mijn handje vasthield. Toen was ik nog een klein kind. Ik denk dat ik negen of tien jaar oud was. Wat herkenbaar allemaal." We sluiten de activiteit af en mevrouw Lemaire is zichtbaar geëmotioneerd van alle mooie animaties die ze heeft gezien en beleefd. Ondertussen is de volgende bewoner is aan de beurt.


De SilverFit Alois wordt nu aangesloten op een actief-passief fiets en meneer Van de Tier gaat enthousiast van start. Hij is aan het revalideren en fietst de virtuele bloesemroute door de Betuwe. Mevrouw Lemaire neemt nog even plaats op een stoel naast hem met haar kopje thee. Ze kijkt lekker mee, want een uitstapje naar de Betuwe, daar heeft ze nog wel zin in.


Meer wetenschappelijke achtergrond en informatie over de SilverFit Alois vindt u op: https://silverfit.com/nl/producten/silverfit-alois-dementie


Bron: Pisica Donose, G., Marinescu, M., Razzolini, O., Bardgett, M., & Wiersinga, J. (2018). Benefits and stress reduction for nursing home residents living with dementia through engaging in physical activities: participation and outcomes of “SilverFit” exergames. Poster presented at congress “Fragilité du Sujet Âgé; Le Vieillissement Santé; Prévention de la Perte d’Autonomie 2018, Paris, France.


163 views0 comments

Comments


jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page