top of page
Search
siegfriedjaecques

Project POOMAH – begeleidingstrajecten opgestart naar een beter medicatieproces in de woonzorg

Honderd Vlaamse woonzorgcentra gaan een concreet engagement aan om de kwaliteit van het medicatieproces in hun voorziening te optimaliseren. Dat doen ze door deelname aan het “POOMAH-project”. POOMAH staat voor “Process Optimization Of the Medicines’ pAthway in nursing Homes”. Er zal onderzocht worden hoe de kwaliteit van het medicatiebeleid in Vlaamse woonzorgcentra er op dit moment voor staat (‘nulmeting’), maar ook wat de impact is van verschillende begeleidingstrajecten om de kwaliteit ervan het verbeteren (‘effectmeting’). Het project wordt gecoördineerd door KU Leuven met steun van het Departement Zorg en de zorgkoepels Vlozo, VVSG en Zorgnet-Icuro. Op dinsdag 7 januari kwamen de projectteams van de honderd betrokken WZC samen in Leuven voor de “kick-off” van de begeleidingstrajecten.

POOMAH is een praktijkgericht project waarvoor meer dan 180 WZC zich hadden aangemeld – bijna een kwart van de sector in Vlaanderen. Die belangstelling toont aan hoe sterk het thema leeft, en hoeveel nood er is aan ondersteuning. Dat laatste blijkt ook uit de steeds weerkerende berichtgeving over medicatiefouten en tekorten die door de Vlaamse zorginspectie worden vastgesteld. De 100 woonzorgcentra die geselecteerd werden voor de interventiestudie krijgen verschillende vormen van ondersteuning.

Zo is er het boek Hier zijn uw pilletjes, dat dinsdag 7/1 werd voorgesteld. Geschreven door het onderzoeksteam Amber Damiaens, Astrid Frisson en Veerle Foulon, is het boek een uitgebreide maar gebruiksvriendelijke inspiratiegids voor medewerkers van woonzorgcentra, artsen en apothekers die betrokken zijn bij de zorg voor bewoners. Het biedt inzicht in de kwaliteitsvolle organisatie van het volledige medicatieproces. Hier zijn uw pilletjes vertrekt vanuit een kwaliteitskader dat ontwikkeld werd aan de KU Leuven uit de bevindingen van eerdere onderzoeksprojecten (‘Come-On” en “RESPECT”). Elk hoofdstuk is opgebouwd rond een specifieke stap in het medicatieproces. De sleutelactiviteiten en goede praktijken uit het kwaliteitskader worden daarbij grondig toegelicht. De vele praktijkvoorbeelden en ondersteuningsmaterialen zetten WZC-medewerkers concreet op weg om het medicatiegebruik van hun bewoners kwaliteitsvol te begeleiden. 

 

Naast het boek krijgen de POOMAH-deelnemers ook toegang tot een uitgebreide online toolbox, en zullen de medewerkers van deelnemende voorzieningen ook met elkaar in dialoog gaan in intervisiegroepen. Een kwart van de woonzorgcentra krijgt extra ondersteuning van een coach, een ander kwart krijgt tijdens het hele projectjaar een Coördinerend en Adviserend Apotheker (CAA) toegewezen. CAA is een nieuwe ‘functie’ die in dit project zal worden geëvalueerd. De KU Leuven werkte een permanente vorming met getuigschrift uit voor deze CAA's, waarvan eind 2024 de derde opleidingscyclus afgerond werd. Dit traject is tot nu toe uniek in Vlaanderen.

 


Meer weten?

Meer informatie over POOMAH op de projectwebsite. Enkele sfeerbeelden van het opstartmoment kan je hier bekijken.

 

12 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page