top of page
Search

Ook woonzorgcentra ontsnappen niet aan inflatie

Updated: Jan 16, 2023


Verschillende kranten schreven over de indexatie van de dagprijzen in Vlaamse woonzorgcentra. De dagprijzen stegen tussen mei 2021 en mei 2022 gemiddeld met bijna 5 procent. Johan Staes, gedelegeerd bestuurder van Vlozo, reageerde op VRT NWS en radiozender Nostalgie.


VRT NWS maakte een reportage in woonzorgcentrum Ter Linden uit Herzele - inclusief interview met directeur Liesbeth Vlaeminck en gedelegeerd bestuurder Johan Staes. De reportage is te bekijken vanaf 8'25"in de nieuwsuitzending van 13u00 van 11/01/2023. Wij hebben de reportage alvast voor u opgenomen in het videofragment hieronder.Zowat 6 op de 10 private woonzorgcentra hebben hun dagprijzen begin deze maand een tweede keer geïndexeerd. Twee keer indexeren mag sinds maart van vorig jaar, om woonzorgcentra niet in de problemen te laten komen door die hoge inflatie.


Volgens Johan Staes is de indexering een logisch gevolg van de hoge inflatie. “De kosten voor voeding zijn het afgelopen jaar met 35 procent gestegen, het onderhoud met 31 procent en energie met 10 procent. Zorgvoorzieningen kunnen niet anders dan hun prijzen aanpassen.”


"Er is nood aan een Vlaams Masterplan Ouderenzorg waarbij we allen samen moeten nadenken hoe we kwaliteitsvolle en betaalbare zorg blijven aanbieden aan onze ouderen."zegt CEO Johan Staes van het Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk (Vlozo)

De zorgsector blijft na moeilijke jaren onder druk staan. “Daarom dat we in 2023 een maatschappelijk debat moeten hebben over de houdbaarheid van onze zorg. Met alle actoren en beleidsmakers moeten we nadenken hoe we met de vergrijzingsgolf die op ons afkomt, onze zorg zullen blijven organiseren.”


ROB-TV bracht een reportage uit het woonzorgcentrum Damiaan uit Tremelo - inclusief interview met directeur Yves Minnoye. Bekijk de reportage hier (publicatie op 12/01/2023)


U kunt hier het nieuwsartikel lezen van VRT NWS (publicatie op 11/01/2023)

U kunt hier het krantenartikel lezen van Pieter Lesaffer in Het Nieuwsblad (publicatie op 11/01/2023)150 views0 comments

Comments


jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page