top of page
Search

Onze top vijf prioriteiten voor de Vlaamse ouderenzorg

Updated: Jan 10, 2023


CD&V heeft maandagavond (16/05/2022) de knoop doorgehakt over wie de eer krijgt om minister Wouter Beke op te volgen. Mevrouw Hilde Crevits neemt neemt de bevoegdheid van Welzijn over. Wij wensen haar vanuit Vlozo alvast veel succes!

Foto van Brett Jordan (bron: Unsplash)

We staan voor heel wat uitdagingen in de Vlaamse ouderenzorg. Hierbij onze top vijf prioriteiten waarmee de minister hopelijk snel mee aan de slag gaat:


1. Inzien dat de impact van de vergrijzing vanaf nu tot pakweg 2040 een ongeziene druk zal zetten op de Vlaamse ouderenzorg. De vraag naar standaard en gespecialiseerde ouderenzorg (thuiszorg, assistentiewoningen en woonzorgcentra) zal de komende jaren en decennia alleen maar toenemen. Tegemoet komen aan deze groeiende vraag met de ouderenzorg zoals die vandaag georganiseerd en gefinancierd is, zal hoe langer hoe meer problematisch worden. De uitdagingen die we vandaag al zien (personeelstekort, financiële leefbaarheid van de sector, kwaliteit van de zorg,…) zijn nog maar het begin. ‘Business as usual’ is geen optie meer. Er is nood aan een denkoefening waarin alle stakeholders betrokken worden over hoe de Vlaamse ouderenzorg de uitdagingen van de komende decennia – niet tot aan de volgende verkiezingen – het hoofd zal bieden.


2. Resoluut de kaart trekken van innovatie in al zijn vormen (technologisch, organisatorisch,…). Innovatie in de Vlaamse ouderenzorg moet aangemoedigd worden via proefprojecten, ondersteund door de Vlaamse Overheid en die objectief geëvalueerd worden. Succesverhalen kunnen dan breed uitgerold worden.3. Iedere oudere centraal stellen in het Vlaams beleid rond ouderenzorg. De tevredenheid en welzijn van de oudere over de geleverde ouderenzorg moet steeds het doorslaggevend argument zijn bij evaluatie van de zorgkwaliteit.


4. Kwaliteitsvolle ouderenzorg is onmogelijk zonder gemotiveerd (zorg)personeel. Wij hopen dat de minister snel de nodige stappen onderneemt (flexibilisering personeelsnormen in de ouderenzorg / ook in samenspraak met de federale overheid) om een snellere en grotere stroom van potentiële medewerkers richting de Vlaamse ouderenzorg te organiseren en financieren.


5. Vlozo hoopt dat de minister de neutraliteit van het toekomstig Vlaams beleid rond ouderenzorg bewaakt en de minister is van alle zorginstellingen in Vlaanderen, ongeacht hun rechtspersoonlijkheid. Ook is er nood aan een Vlaamse ouderenzorg waarin ALLE voorzieningen, steeds kunnen rekenen op een ‘level playing field’ zowel in regelgeving, financiering als toezicht.

158 views0 comments

댓글


jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page