top of page
Search

Minister Crevits wil kijken of ze budget kan vrijmaken om zorginnovaties te ondersteunen

Updated: Jan 10, 2023


Op 30/08/2022 verscheen in het Kanaal Z-journaal een reportage van Ilse De Winne over het gebruik van innovatieve technologieën in woonzorgcentra die de kwaliteit van de zorg voor bewoners doet toenemen.


Tijdens de reportage komen Mathieu De Wulf (Directeur van WZC Gerstjens), Johan Maris (COO van woonzorggroep Care-ion), Johan Staes (Gedelegeerd Bestuurder van Vlozo) en Roeland Pelgrims (CEO van Nobi) aan het woord. De reportage "Zorgtechnologie kan personeelstekorten opvangen, mits budget..." kan u hieronder bekijken of op de website van Kanaal-Z.


Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Hilde Crevits: Medewerkers in onze woonzorgcentra bieden een bijzonder warme zorg aan hun bewoners. Ik heb vandaag een mooi voorbeeld gezien van hoe slimme technologie een ondersteuning kan bieden aan de medewerkers en zo de kwaliteit van zorg versterkt. Technologie in de zorg kan een belangrijke meerwaarde vormen.”

Tijdens het bezoek heeft minister Crevits enkele personeelsleden en bewoners van het woonzorgcentrum ontmoet. Zij heeft ook demonstraties gekregen van de mogelijkheden die verschillende zorgtechnologieën bieden.


Door in te zetten op technologie kan je zorg voorkomen en kan je als zorgprofessional meer liefdevolle zorg geven aan de bewoners van onze woonzorgcentra.” vertelt Johan Staes. Vlozo vraagt aandacht van de beleidsmakers om zorgvoorzieningen die zorgtechnologie willen toepassen, financieel te ondersteunen.

Johan Staes: “Een door Vlaanderen erkend woonzorgcentrum kan voor de zorgtaken rekenen op een basisfinanciering. Alleen maakt de krapte op de arbeidsmarkt het onmogelijk om voldoende zorgprofessionals aan te trekken om die zorgtaken op te nemen. Met de dubbele vergrijzing die op ons afkomt zal de vraag naar gespecialiseerde zorg voor hulpbehoevende personen alleen maar toenemen.

Rekening houdende met deze context en de wetenschap dat preventie vele malen goedkoper is dan curatieve zorg vraagt Vlozo aan de Vlaamse regering om volop in te zetten op innovatie in de zorg en daar ook middelen voor vrij te maken.


Foto van Emilie Willems

Woonzorgcentrum Gerstjens heeft de ambitie om de allerbeste zorg te bieden aan haar bewoners in een huiselijke sfeer. Directeur Mathieu Dewulf: “We gaan actief op zoek naar technologieën en innovaties die het welzijn van onze bewoners bevorderen en die onze zorgprofessionals ontzorgen. Teveel arbeidstijd gaat naar administratieve taken en verplaatsingen binnen terwijl we net veel meer tijd willen doorbrengen met onze bewoners.


Zes maanden geleden rustten WZC Gerstjens als eerste woonzorgcentrum in Vlaanderen een hele afdeling uit met slimme lampen die aan valdetectie doen. De resultaten na zes maanden zijn verbluffend.

Roeland Pelgrims, CEO van Nobi: “We zijn met Nobi bijzonder opgetogen over de resultaten van dit pilootproject. Het toont aan dat onze slimme lampen zorgmedewerkers kunnen ondersteunen op 3 niveaus: door snelle hulp te bieden na een val; door te voorkomen dat mensen vallen en door hulp te bieden in 100% van de gevallen. Ook bij die kleinere voorvallen met verborgen kwetsuren die anders pas maanden later aan het licht zouden zijn gekomen.

Het WZC Gerstjens heeft door de technologie 80% meer valincidenten kunnen detecteren. Ook vallen die anders onder de radar zouden gebleven zijn omdat de bewoners na een val nog zelfstandig hebben kunnen rechtstaan worden nu gerapporteerd in het zorgdossier.

Mathieu Dewulf: “Deze data geven ons de mogelijkheid om onze zorg aan te passen aan de noden van de bewoners. Zo bekijken we of we bewoners die het risico lopen om te vallen niet kunnen helpen met een heupairbag en kunnen onze ergotherapeuten met behulp van slimme technologie stappatronen evalueren en oefentherapie hierop aan te passen om zo het risico op vallen te verkleinen.

Meer informatie over de slimme Nobi lamp kunt u op de officiële website vinden of via hun blogpost.

194 views0 comments

Comments


jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page