top of page
Search

Zorgonderneming van de week: Zonnesteen uit Zemst

Updated: Jan 10, 2023U bent?

Mijn naam is Danny Coremans, ik ben directeur van het woonzorgcentrum Zonnesteen uit Zemst. Wij maken deel uit van de Anima groep.

Hoe lang bent u al directeur?

Ik oefen de functie van directeur reeds 14 jaar uit, waarvan een jaar in WZC Zonnesteen.Hoe voelt u zich vandaag en waarom?

Deze nieuwe uitdaging bij WZC Zonnesteen die ik ben aangegaan in februari vorig jaar, heeft mij, ondanks een carrière van 41 jaar in de zorg, een extra boost gegeven.

De Anima visie is ‘ We zien u graag gelukkig ‘ en daar draait het eigenlijk allemaal om. Wij dromen van een wereld waar oud worden en gelukkig zijn hand in hand gaan. Dit heeft betrekking op de bewoners, maar ook op de medewerkers. Deze visie past volledig bij mijn kijk op de ouderenzorg.


Waarom werkt u in de ouderenzorg?

Als jonge knaap ben ik beginnen te werken als jobstudent in een WZC. De contacten met de bewoners en het zorg dragen voor hen, raakten mij enorm. Ik ben mijn toenmalige studies van computerprogrammeur gestopt, en heb mij geheroriënteerd naar de opleiding verpleegkunde. Na mijn studies ben ik in datzelfde WZC als verpleegkundige aan de slag gegaan. Mijn ambities lagen echter hoger. Ik wou en zou doorgroeien naar een beleidsfunctie. Na 15 jaar dienst als verpleegkundige, hoofdverpleegkundige en operationeel verantwoordelijke, ben ik aan de slag gegaan als directeur.

Bewoners gelukkig maken en een team coachen als 'kapitein van een schip', is al meer dan 40 jaar mijn doel.


Hoe lang werkt u al in/voor uw woonzorgvoorziening?

Ik ben sinds 1 februari 2021 aan de slag in WZC Zonnesteen. Wij zijn een team van toffe, bevlogen collega’s, en er is een mooie samenwerking met de hoofdzetel en directies over het gemeenschappelijke beleid.


Omschrijf uw woonzorgvoorziening?

Woonzorgcentrum Zonnesteen baat naast een woonzorgcentrum en kortverblijf, ook assistentiewoningen uit. Naast het algemene zorgaanbod (verpleging, verzorging, kinesitherapie, ergotherapie, palliatieve zorg en animatie), worden er ook bijkomende diensten aangeboden zoals een kapper, een pedicure, een was- en strijkdienst, een schoonmaakdienst, een religieuze dienst, de nachtwacht enz. Andere aanvullende diensten zijn: een gezellig 'Grand Café', een salon, een ontspanningsruimte, de tuin en het terras (toegankelijk voor rolstoelgebruikers), de fitness en een pétanquebaan.


De kamers zijn luxueus ingericht en bieden alle comfort, aangepast voor elke bewoner.

In WZC Zonnesteen willen wij 'het verschil maken' door alle bewoners het naar hun zin te maken, naar hen te luisteren, en ervoor zorgen dat het leven elke dag aangenaam is.

Hiervoor hebben we een fantastisch team, dat een warme band heeft opgebouwd met de bewoners.


Ouderenzorg is een specifiek gebeuren. Je moet het met hart en ziel willen doen. Werken in een woonzorgcentrum is een soort van ‘roeping’. En laat ons niet het belang van vrijwilligers uit het oog verliezen. Zij zijn een grote meerwaarde voor onze bewoners en voor ons zorgpersoneel!

Is uw woonzorgvoorziening een afgesloten eiland of een wezenlijk onderdeel van de buurt?

Ik ben van mening dat een woonzorgcentrum een draaischijf is, en deel moet uitmaken van het sociale leven. Goede integratie in de buurt en met haar bewoners, en samenwerking met externe zorgverstrekkers zoals de eerstelijnszorg, zijn van primordiaal belang.

Wat is het favoriete gerecht van de bewoners? Mosselen met friet, gepresenteerd op de aloude wijze: in een zwarte ‘kasserollen’ met lekkere, ambachtelijke mosselsaus.


Wat is de favoriete activiteit / animatie van de bewoners?

Natuurlijk de typische bingo, maar ons animatie – en ergo team biedt ook andere activiteiten aan, wel of niet toegespitst naar een bepaalde doelgroep, of op vraag van de bewoners.Hoe maakt uw woonzorgvoorziening het positieve verschil qua zorg / ondersteuning naar de bewoners toe?

Bewonersgeluk begint bij ‘het naar de zin maken‘. Wij stellen ons dagelijks de vraag 'hoe kunnen we het leven van elke dag aangenamer maken?' We motiveren onze bewoners om dit te delen met het zorgpersoneel, het keukenteam, de schoonmaakploeg, en met de directie. De stem van de bewoner telt ook mee in de bewonersraden, waar er aandachtig geluisterd wordt naar de verzuchtingen, bemerkingen, en suggesties.

Iedere keer opnieuw wordt er op basis van deze items een actieplan opgesteld en uitgevoerd, gevolgd door een moment voor feedback.


Op welke verwezenlijking binnen uw woonzorgvoorziening bent u het meest trots? Het creëren van een samenhorigheidsgevoel tussen de zorgverstrekkers en de bewoners.

Ik heb het geluk om te mogen werken met een bevlogen team dat er 100% voor wil gaan!


Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u blij? Welke gebeurtenis / ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u kwaad of triest? Ouderenzorg is een specifiek gebeuren. Je moet het 'met hart en ziel' willen doen. Werken in een WZC is een soort van ‘roeping’. Laat ons ook niet het belang van vrijwilligers uit het oog verliezen. Zij betekenen een zeer grote meerwaarde voor onze bewoners en voor ons zorgpersoneel! Ik ben enorm blij met de dagdagelijkse hulp van alle vrijwilligers in ons woonzorgcentrum. Vrijwilligers zijn een onmiskenbare schakel in de zorg.


Wat me wel verontrust is de schaarste aan hulpverleners: verpleegkundigen, zorgkundigen… Ik ben van mening dat de overheid hier sterk moet over nadenken hoe we deze problematiek kunnen aanpakken. Een optie zou kunnen zijn: de mogelijkheid te hebben om taken door te schuiven naar de logistieke medewerkers, zodat het zorgpersoneel zich meer kan bezighouden met het globaal zorgaspect van een bewoner.


Welk idee zou u willen lanceren ter verbetering van de ouderenzorg?

Zoals ik net zei, is het zoeken naar oplossingen voor de schaarste aan hulpverleners een absolute prioriteit.


Noem één regel/richtlijn die u graag zou willen afschaffen? De huidige methodiek van de Vlaamse zorginspectie. Het is een binaire evaluatie die geen tot weinig rekening houdt met de omstandigheden en de manier van werking in een WZC.


Wat zou u graag extra willen doen voor uw medewerkers?

De laatste jaren heeft Covid zeer zwaar ingebeukt op het algemeen welzijn van onze medewerkers. Ik hoop dat we zo snel mogelijk eens goed ‘uit de bol’ kunnen gaan tijdens een gezellig samenzijn.


Willy Sommers of The Rolling Stones?

The Rolling Stones. Lets rock!Wij danken de zorgondernemer voor dit interview. Wij vinden het interessant om verhalen en getuigenissen van Vlozo-leden te delen met onze community.

De antwoorden en standpunten van de geïnterviewde zijn persoonlijk. Indien u vragen en/of opmerkingen heeft over dit interview, kan u via info@vlozo.be contact opnemen.

338 views0 comments

Comments


jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page