top of page
Search

Zorgonderneming van de week: WZC Sorgvliet uit Linter

Updated: Jan 10, 2023U bent?

Mijn naam is Sofie Marckx. Sinds maart 2019 ben ik directeur van WZC Sorgvliet dat deel uitmaakt van de Korian groep.


Hoe voelt u zich vandaag en waarom?

Ik voel mij gelukkig op dit moment omdat ik gezond ben.


Na een hectisch jaar vol adrenaline heb ik echt genoten van mijn verlof dat ik net achter de rug heb. Het viel me ontzettend moeilijk om het woonzorgcentrum even los te (durven) laten na zo’n periode, toch heeft de rust erg deugd gedaan en kunnen we er nu weer tegenaan!


Waarom werkt u in de ouderenzorg?

Het is een veelzijdige job. Geen dag is hetzelfde, geen bewoner is hetzelfde. Elke keer sta je voor nieuwe uitdagingen om de bewoner te leren kennen, de passende zorg te bieden, te waken over het welzijn van de mensen. De job is ook meer dan zorgzaam zijn en geduld hebben. Je stimuleert, troost, verbindt, stimuleert en improviseert. Soms is het zwaar, maar toch maak je elke dag het verschil.


Hoe lang werkt u al in/voor uw woonzorgvoorziening?

Ondertussen 8 jaar. In maart 2019 heb ik de opportuniteit gekregen om door te schuiven van de sociale dienst naar de functie van directeur. Een kans die ik met beide handen gegrepen heb.


Omschrijf uw woonzorgvoorziening?

In woonzorgcentrum Sorgvliet hangt een gastvrije en gezellige sfeer, met fijne kansen voor nieuwe vriendschappen. Daar zorgen de vele dagelijkse contacten voor.


Is uw woonzorgvoorziening een afgesloten eiland of een wezenlijk onderdeel van de buurt?

Het woonzorgcentrum Sorgvliet is een hedendaags gebouw met aandacht voor heel wat huiselijkheid. De inrichting met stijlvol meubilair zorgt voor een fijne en warme sfeer.

Het woonzorgcentrum is gelegen in een groene omgeving met een vlotte verbinding tussen Tienen en Sint – Truiden. Zo is het huis een centrale ontmoetingsplaats geworden, waar oude vriendschappen nieuw leven krijgen.


De inwoners van de nabij gelegen dorpen, zoals Wommersom, Drieslinter of Neerlinter, vinden hier een nieuwe (t)huis. We staan in nauw contact met de lokale verenigingen wat zorgt voor boeiende samenwerkingen. Hiernaast hebben we ook een groot vrijwilligersnetwerk. Deze vele handen maken het werk heel wat lichter. We hebben ondertussen een wandelclub, een kaartclub en een tuinclub, maar ook een vrijwilliger die instaat voor het verwenontbijt of de maaltijdbegeleiding ’s avonds.

In WZC Sorgvliet hangt een gastvrije en gezellige sfeer, met fijne kansen voor nieuwe vriendschappen.

Wat is het favoriete gerecht van de bewoners?

Mosselen met frietjes is een klassieker, maar veel bewoners worden hier gelukkig van.

Recent nog werd een bewoner 100 jaar en haar wens was “mosselen met frietjes” op het menu. Zij heeft veel andere bewoners en medewerkers blij gemaakt met deze keuze!


Wat is de favoriete activiteit / animatie van de bewoners?

Dat zijn voornamelijk de dagelijkse activiteiten, de sociale contacten en het algemene ‘leven in de brouwerij’, kortom de kleine dingen die het leven in ons woonzorgcentrum mooi maken. De wekelijkse lotto, de misviering, samen zingen en spelen met de kaarten zijn activiteiten waar de bewoners graag aan deelnemen.


Hoe maakt uw woonzorgvoorziening het positieve verschil qua zorg / ondersteuning naar de bewoners toe?

Het gaat bij ons niet enkel om kwaliteit van zorg, maar zeker ook om kwaliteit van leven en wonen.

We willen heel graag de bewoners benaderen vanuit een warme omgeving waarbij we de wensen en behoeftes van bewoners willen leren kennen, hen een stem geven en hen laten deelnemen aan het dagelijkse leven. Dit zorgt ervoor dat we de focus kunnen leggen op wat wel nog kan, de mogelijkheden, de activiteiten die nog zinvol zijn. Dit geeft positieve energie zowel bij personeel als bij bewoners.


Op welke verwezenlijking binnen uw woonzorgvoorziening bent u het meest trots?

We zijn heel erg trots dat we tweemaal per jaar op vakantie gaan met onze bewoners. Door een diverse doelgroep bieden we twee soorten vakanties aan: zo hebben we een vakantie voor onze zelfstandige bewoners.


Daarnaast is er ook plaats voor een vakantie voor onze bewoners met meer zorgen. We bieden verschillende bestemmingen aan. Zo zijn we al naar de zee gegaan, maar ook de rust en de natuur is al aan bod gekomen.


De verhuis naar een woonzorgcentrum heeft een grote impact en daarom betekenen deze vakanties veel voor de bewoners. Tijdens zo’n reis is er de tijd en ruimte om nog meer af te stemmen op de wensen van de bewoners en dit doet hen duidelijk deugd! Niet alleen de bewoners kijken hier naar uit, maar ook de medewerkers staan in een rij om mee te gaan.

Welk idee dat ik zou lanceren ter verbetering van de ouderenzorg? Meer inzetten op kleinschalig wonen!

Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u blij? Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u kwaad of triest?

Binnen de maatschappij is er een positieve evolutie over het idee van een woonzorgcentrum. We zijn er nog niet, maar het gaat wel al een goede kant uit. Er wordt meer aandacht geschonken aan positieve verhalen binnen de woonzorgcentra via sociale media en natuurlijk is de mond-aan-mond reclame van essentieel belang.


Er is een vergrijzing, dat staat vast, en de zorg wordt complexer door de jaren heen. We krijgen dagelijks meer te maken met diverse ziektebeelden waarbij wij niet over genoeg know-how beschikken. Er zou meer geïnvesteerd moeten worden in diverse opleidingen en medewerkers met specifieke opleidingen (bv. psycholoog, diëtist, logopedist).


Het is een cliché maar we blijven toch met het gevoel zitten dat er nog te grote verschillen zijn, in vergelijking met ziekenhuizen bijvoorbeeld, qua personeelsbezetting en middelen en dat is jammer, want onze sector heeft het eveneens broodnodig.


Welk idee zou u willen lanceren ter verbetering van de ouderenzorg?

Meer inzetten op kleinschalig wonen. Bijvoorbeeld: een herenhuis verbouwen en hier samen met 8 tot 10 bewoners in wonen. Dit zou hetzelfde gevoel kunnen veroorzaken dat we ervaren als we met onze bewoners op vakantie zijn.


Noem één regel/richtlijn die u graag zou willen afschaffen?

De werkuniformen in vraag stellen sluit mooi aan bij het bovenstaande onderwerp: inzetten op huiselijkheid en persoonsgerichte zorg.


Wat zou u graag extra willen doen voor uw medewerkers?

Na zo’n heftig jaar met veel verandering en beweging zou ik graag nog eens met alle medewerkers op teambuilding gaan of hen eens lekker in de watten leggen met een groot feest met alles op en aan. Even alles vergeten en gewoon gezellig samenzijn. Door Corona is het al even geleden, maar dit was iets wat jaarlijks op de planning stond.

Hopelijk kunnen we dit nog realiseren in het najaar!


Willy Sommers of The Rolling Stones?

Geef mij maar Willy Sommers: “laat de zon in je haaaaaaaaaaaart...”Wij danken de zorgondernemer voor dit interview. Wij vinden het interessant om verhalen en getuigenissen van Vlozo-leden te delen met onze community.

De antwoorden en standpunten van de geïnterviewde zijn persoonlijk. Indien u vragen en/of opmerkingen heeft over dit interview, kan u via info@vlozo.be contact opnemen.

652 views0 comments

Bình luận


jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page