top of page
Search

Zorgonderneming van de week: WZC en Zorgflats Eau de Gand uit Gent

Updated: Jan 10, 2023



U bent?

Ik ben Alice Bruyneel, reeds 2 jaar directeur van Zorgflats en WZC Eau de Gand, groep NV Curavi te Gent.


Hoe voelt u zich vandaag en waarom?

Trots op de realisatie van het afgelopen jaar. Trots op het team van Eau de Gand.


We hebben als team voor grote uitdagingen gestaan, net zoals elk ander woonzorgcentrum met continu veranderende spelregels … En een jaar en een half later kan ik terugblikken op een grote flexibiliteit en groot hart van de medewerkers, bewoners en familie.


Maar ik ben ook vermoeid: het blijven opleggen van regels, het blijven opletten, in spanning leven is in een scherp contrast met het vrij kunnen bewegen als gemeenschap met onze bewoners, familieleden, mantelzorgers en de medewerkers.


De beperkingen die opgelegd zijn door het COVID-19 virus zijn bij ons nog scherper voelbaar omdat het ‘gewone’ leven in een woonzorgcentrum echt op zijn kop is gezet. Een wandeling maken, even naar het buurthuisje, op bezoek bij familie … de weinige maar zo belangrijke extra’s die een resident heeft zijn heel plots en hard weggenomen. Vele hebben daar onder geleden. En dat lijden eist een tol.

Door de verhuis en de lockdown zijn we nog meer naar elkaar toe gegroeid. Dit heeft er voor gezorgd dat beslissingen echt samen werden genomen.

Waarom werkt u in de ouderenzorg?

Hier kan ik een verschil maken voor mensen die hun hele leven hebben gewerkt, hun leven hebben gegeven, kinderen hebben opgevoed, … Hen een kans te geven om een kwaliteitsvolle, individuele afgestemde zorg te kunnen ontvangen hen het nodige respect te kunnen betuigen.


Hoe lang werkt u al in/voor uw woonzorgvoorziening?

Ik heb de kans gekregen in januari 2020 om directeur te mogen worden van de Zorgflats en WZC Eau de Gand.


Omschrijf uw woonzorgvoorziening.

We zijn pas verhuisd naar een nieuw gebouw waar rekening is gehouden met kleinschalig leven, wat meer ruimte biedt aan het creëren van een 'thuis'. Hierin wou Curavi een antwoord bieden op het veranderende landschap in de ouderenzorg. Kleinschalig leven met aandacht op het individu.


Hiernaast hebben we ons ook toegelegd op het specialiseren in het wonen en leven voor mensen met dementie. Op dat vlak kunnen we rekenen op een samenwerking met het expertisecentrum Paradox dat ons begeleidt, onderwijst en de weg wijst.


We zijn vooral een warm huis, waar ieder zichzelf kan en mag zijn. Dit geldt voor iedereen die onze deuren komt binnenwandelen.


Is uw woonzorgvoorziening een afgesloten eiland of een wezenlijk onderdeel van de buurt?

Het verhuizen van locatie, vlak voor de start van de lockdown in maart 2020, is een uitdaging geweest om U tegen te zeggen. Maar dat heeft ons niet weerhouden om contacten te leggen met het café om de hoek, een praatje te slaan met de buren, mee te helpen in de buurtwerking, … Hierin gaan we de komende weken en maanden nog meer investeren zodat ons huis een deel is van en voor de buurt …


Wat is het favoriete gerecht van de bewoners?

Scampi’s a la Zaneta. Onze chef, Zaneta, maakt deze lekkernij en er wordt vaak gevraagd hoe ze dit doet. Maar zelfs voor onze chef-kok Olivier blijft het recept geheim!


Wat is de favoriete activiteit / animatie van de bewoners?

We gaan twee maal per maand op bezoek in het Buurthuisje, bij ons om de hoek. Daar drinken we een koffie, nuttigen we een stukje taart en ondertussen spelen we een gezelschapsspelletje. Zo integreren we onze bewoners in de dagelijkse werking.

Zorgen voor ouderen niet spannend? Zorgverstrekkers in de ouderenzorg krijgen een waaier aan uitdagingen. Wij dienen van alle markten thuis te zijn!

Hoe maakt uw woonzorgvoorziening het positieve verschil qua zorg / ondersteuning naar de bewoners toe?

We houden het hart in de zorg. We zijn mensen die zorgen voor mensen en voor elkaar.


Op welke verwezenlijking binnen uw woonzorgvoorziening bent u het meest trots?

Door de verhuis en de lockdown zijn we nog meer naar elkaar toe gegroeid. Dit heeft er ook voor gezorgd dat de meeste beslissingen echt samen zijn genomen. Onze bewoners hebben mee beslist in de kleur van de muur in de tuin, welke dieren erbij zouden komen, hebben kunnen deelnemen aan stafvergaderingen, … We willen dit nog meer gaan uitbreiden in de volgende jaren!


De staf die vandaag voor het woonzorgcentrum werkt, is een sterk en gepassioneerd team die dit zeker zal en wil verwezenlijken!



Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u blij? Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u kwaad of triest?

Ik vermoed dat bijna iedereen hierop het VIA6 akkoord zal antwoorden. Voor mij gaat het niet om wat er precies beschreven staat in dit akkoord, wel om de erkenning. Dat het gezien is en erkend is dat om correcte zorg te kunnen verlenen, meer handen nodig zijn aan bed. Dat de overheid een duidelijk signaal geeft naar de samenleving dat de zorg in een woonzorgcentrum extra handen nodig heeft.


Het is niet zozeer een gebeurtenis of ontwikkeling dat me triest maakt, wel een ongeschreven regel. 'Zorg in de ouderenzorg' wordt als minderwaardig aanzien dan bijvoorbeeld 'zorg in een ziekenhuis'.


Dit is opvallend aangezien wij hier net merken dat we op alle vlakken van zorg kennis moeten hebben: van infusie tot gesprekvoering, van educatie tot medicatie …. We zorgen niet enkel voor het lichaam, maar ook voor het mentale welzijn van onze bewoners. We ondersteunen de bewoner die in het midden staat van zijn of haar wereld met daarin kinderen, kleinkinderen, vrienden, mantelzorgers. Elke bewoner komt met zijn of haar eigen verhaal bij ons toe en vaak hangt hier nog een verwerkingsproces aan vast.


Dus het beeld dat ouderenzorg niet ‘spannend’ is maakt me triest. Want wij, zorgverstrekkers die dagelijks in de ouderenzorg staan, krijgen net een waaier aan uitdagingen, wij zijn van alle markten thuis!


Welk idee zou u willen lanceren ter verbetering van de ouderenzorg?

Gemeenschapsleven. Bij onze geboorte en tijdens ons leven zijn we voortdurend in contact met alle lagen van de bevolking, met mensen van elke leeftijd. Ik heb nooit begrepen waarom dit verandert op het moment dat we oud worden.


Mijn droom is om een huis te kunnen (bege)leiden naar een plek waar er samen geleefd wordt met alle generaties, welke geur of kleur dan ook. Dat er een solidariteit onstaat tussen die groepen waar de klemtoon op 'elkaar helpen' ligt.


Ik wil het concept van woonzorgcentrum herleiden naar een kleine weerspiegeling van onze samenleving.


Noem één regel/richtlijn die u graag zou willen afschaffen?

Het is niet zozeer een regel die ik zou willen afschaffen maar ik wil wel een andere, meer efficiënte, manier van aanpak aanbevelen.


Vandaag verliezen we in de zorg enorm veel tijd op vlak van administratie. Deze tijd zouden we zoveel liever spenderen aan onze bewoners en hun familieleden.


Dus de persoon die het idee lanceert om dit automatisch te laten gebeuren, heeft mij al als fan!


Wat zou u graag extra willen doen voor uw medewerkers?

Ik zou graag extra opleiding willen voorzien wat betreft het omgaan met bewoners met dubbele diagnostiek. We merken een kentering in de profielen van onze bewoners. Tamelijk wat bewoners komen bij ons toe met een gecombineerde diagnose van dementie met een andere psychiatrische problematiek. Dit zorgt voor de nodige uitdagingen in het omgaan met deze specifieke doelgroep aangezien de individuele zorg dient aangepast te worden aan de noden van de hulpvrager.


Hierin wil ik heel graag onze medewerkers extra ondersteunen om hen handvaten te geven om hiermee correct te kunnen omgaan.


Willy Sommers of The Rolling Stones?

The Rolling Stones zonder twijfel!



Wij danken de zorgondernemer voor dit interview. Wij vinden het interessant om verhalen en getuigenissen van Vlozo-leden te delen met onze community.

De antwoorden en standpunten van de geïnterviewde zijn persoonlijk. Indien u vragen en/of opmerkingen heeft over dit interview, kan u via info@vlozo.be contact opnemen.

610 views0 comments
jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page