top of page
Search

Zorgonderneming van de week: WZC De Zwaluw in Vollezele

Updated: Jan 9, 2023U bent?

Ik ben Vanbiervliet Geert, directeur van WZC De Zwaluw, onderdeel van de groep Cura-Care, in Vollezele


Hoe lang bent u al directeur?

Ik ben nu 7 jaar directeur waarvan 3 jaar in dit prachtige WZC.


Hoe voelt u zich vandaag en waarom?

Ik voel me gelukkig omdat ik mijn werk met hart en ziel doe. Iedere dag geeft nieuwe uitdagingen. Het verschil kunnen maken voor de bewoners voelt zo verrijkend aan.


Waarom werkt u in de ouderenzorg?

Ik werk in de ouderenzorg omdat ik een meerwaarde wil zijn voor onze ouderen. Ik wil hen een aangename oude dag aanbieden waarbij zij merken dat deze bewonersgericht is en dat de klemtoon in onze zorg ligt op de kwaliteit waar we elke dag naar streven.


Omschrijf uw woonzorgvoorziening?

Ons WZC is gericht op het creëren van een huiselijk gevoel waarbij het aspect 'menselijkheid' hoog in het vaandel gedragen wordt.Is uw woonzorgvoorziening een afgesloten eiland of een wezenlijk onderdeel van de buurt?

Ons woonzorgcentrum is echt een (onder)deel van de gemeenschap: letterlijk iedereen is er welkom. Zo werken wij met heel wat organisaties samen zoals de Okkernoot, een erkende en vergunde zorgaanbieder die personen met een beperking ondersteunt, de gemeente, de verschillende scholen…

Ons WZC is gericht op het creëren van een huiselijk gevoel waarbij het aspect 'menselijkheid' hoog in het vaandel gedragen wordt.

Wat is het favoriete gerecht van de bewoners?

Ongetwijfeld deze Belgische klassieker: friet met stoverij.


Wat is de favoriete activiteit / animatie van de bewoners?

De bewoners genieten voornamelijk van onze muzische activiteiten en van de uitstappen die we organiseren.


Hoe maakt uw woonzorgvoorziening het positieve verschil qua zorg / ondersteuning naar de bewoners toe?

Wij proberen onze zorg zeer individueel en bewonersgericht toe te passen. Als er bijvoorbeeld een bewoner om 10u gewassen wenst te worden, gaan we hier ook rekening mee houden. Ze moeten zich thuis kunnen voelen. Ze moeten keuzevrijheid hebben. Ze moeten zoveel mogelijk kunnen kiezen hoe ze hun oude dag willen invullen. We hebben daar enorm veel respect voor.


Op welke verwezenlijking binnen uw woonzorgvoorziening bent u het meest trots?

Waar ik persoonlijk het meest fier op ben is de herstructurering van onze afdelingen.

Terwijl er vroeger slechts 1 gebouw was zijn dat er nu 2. Hier spreken we spreekwoordelijk van 'oudbouw' en 'nieuwbouw'.

Terwijl er vroeger 2 hoofdverpleegkundigen waren waarvan één iemand voornamelijk administratieve opdrachten had, is dat er nu 1 voor elke bouw, met dezelfde balans aan zorg- en administratieve opdrachten. Dit komt ten goede van onze bewoners, onze eindgebruikers, waarvoor we het uiteindelijk allemaal doen.

De verhoging van de personeelsnorm wil zeggen dat we meer middelen en meer handen kunnen inzetten om de kwaliteit van leven van onze bewoners te optimaliseren.

Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u blij? Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u kwaad of triest?

Wat me blij maakt is de verhoging van de personeelsnorm. We kunnen meer middelen en dus meer handen inzetten om de kwaliteit van leven van onze bewoners te gaan optimaliseren.

Wat me boos maakt is de vaak onterechte negatieve kritiek in de media over onze ouderenzorg. Wij zijn allemaal mensen met een hart en met dezelfde missie: onze bewoners zo gelukkig mogelijk maken en houden zodat ze van hun oude dag kunnen genieten.


Welk idee zou u willen lanceren ter verbetering van de ouderenzorg?

Wat ik als prioriteit zie is de opwaardering van het 'zorgkundig beroep' om zo minder beroep te moeten doen op verpleegkundigen. Vaak is de verpleegtechnische vraag hoger dan het aanbod. Als we hen kunnen ontlasten met enkele zorgkundige diensten wint iedereen tijd, wat wederom ten goede komt van onze eindgebruiker: de bewoner.


Noem één regel/richtlijn die u graag zou willen afschaffen?

Zeker weten is dat de planningsvergunning voor de erkenning van rustoordbedden daar ik weet dat dit een pure besparingsmaatregel is van de overheid.


Een andere regel die ik veranderd zou willen zien is de regelgeving rond kortverblijf. We worden regelmatig geconfronteerd met bewoners die we naar huis moeten sturen waarbij dit eigenlijk niet meer mogelijk is. Denk maar aan mensen met dementie die terug een nieuwe verblijfplaats moeten zoeken tot ze ergens vast kunnen verblijven. Dit is mijn inziens helemaal niet OK.


Wat zou u graag extra willen doen voor uw medewerkers?

Ik zou hen graag een ticket willen aanbieden voor een festival of een gastronomisch etentje. Zoals zij zich het laatste anderhalf jaar gegooid en opgeofferd hebben, dat is nooit eerder gezien.


Willy Sommers of The Rolling Stones?

Geef mij maar het gitaarwerk van The Rolling Stones …Wij danken de zorgondernemer voor dit interview. Wij vinden het interessant om verhalen en getuigenissen van Vlozo-leden te delen met onze community.

De antwoorden en standpunten van de geïnterviewde zijn persoonlijk. Indien u vragen en/of opmerkingen heeft over dit interview, kan u via info@vlozo.be contact opnemen.

361 views0 comments
jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page