top of page
Search

Zorgonderneming van de week: WZC Dageraad uit Antwerpen

Updated: Jan 10, 2023U bent?

Ik ben Nancy Mertens, reeds 13 jaar directeur van WZC Dageraad van de groep Armonea.


Hoe voelt u zich vandaag en waarom?

Het is begin september en ik heb het gevoel dat de lente begonnen is. De zon schijnt, onze bewoners zitten te keuvelen in de tuin, de kippen kakelen. Ik heb de technische man net om raad gevraagd om een nieuw kleurtje op de muur te zetten. Het gaat een constructieve week worden.


Waarom werkt u in de ouderenzorg?

Ik heb 20 jaar in een ziekenhuis gewerkt. Het contact met de ‘patiënt’ werd hoe langer hoe ‘professioneler’: vriendelijk, maar zakelijk en kort. In de ouderenzorg kan je een grote meerwaarde betekenen naar de klant toe, het is een andere setting.


In het ziekenhuis ben je als patiënt een klant. Je verblijft in een niet vertrouwde omgeving die soms beangstigend kan overkomen. Je bent omringd door mensen die een andere taal, vaak vakjargon genoemd, spreken.


In een WZC ben je thuis. De medewerkers zijn daar om ondersteuning te bieden. Je hebt nog steeds een keuze om al dan niet deze aangeboden hulp te aanvaarden of te weigeren.


Als directeur heb je ook een brede waaier van verantwoordelijkheden.


Hoe lang werkt u al in/voor uw woonzorgvoorziening?

Ik ben mijn 14de jaar bezig als directeur bij Armonea. In 2016 ben ik naar het WZC Dageraad gekomen.


Omschrijf uw woonzorgvoorziening?

Dageraad is een modern gebouw gelegen achter het centraal station van Antwerpen. Het is een klein WZC met 94 woongelegenheden en een gezellige stadstuin. Het personeel en onze artsen komen bijna allen ofwel met de fiets ofwel met het openbaar vervoer naar het WZC. We hebbeneveneens een ondergrondse parking met het voordeel dat er steeds parkeerplaats is voor onze familieleden.


Ons personeel is extra geschoold om te werken met bewoners die een psychische kwetsbaarheid hebben. We werken dan ook nauw samen met het PZ Multiversum, die ons bedruipen met hun expertise en kennis.


Is uw woonzorgvoorziening een afgesloten eiland of een wezenlijk onderdeel van de buurt?

We liggen midden in een Marokkaanse gemeenschap. We hebben hier wel contacten mee, maar die zijn op dit moment nog beperkt.

De ouderenzorg is zeer gunstig geëvolueerd: frisse gebouwen, mooie huiselijke kamers en buffetten van vers bereide voeding.

Wat is het favoriete gerecht van de bewoners?

Dat zijn zonder twijfel de mosselen met frietjes en kip met zoet-zure saus en rijst en als lievelingsdessert staat chocolade moelleux helemaal bovenaan op het lijstje te pronken.

Deze foto is pre-covid-19Wat is de favoriete activiteit / animatie van de bewoners?

Het groepsturnen scoort momenteel nummer 1. Vooral bij goed weer, wanneer dit in de tuin kan plaatsvinden. Ook de kookactiviteiten scoren hoog. Daarnaast is er een zeer gedreven handwerkgroep.


Hoe maakt uw woonzorgvoorziening het positieve verschil qua zorg / ondersteuning naar de bewoners toe?

We hebben een aantal bewoners met gedragsstoornissen en/of verslavingsproblematiek waar we samen met de bewoner, zijn familie, de psycholoog en de hoofdverpleegkundige een individueel plan opstellen om binnen een uitgetekend kader te kunnen functioneren.


Een psychiater komt om de 3 maanden, hier in huis, consultaties uitvoeren zodanig dat er een optimale begeleiding gegarandeerd wordt en de levenskwaliteit van onze bewoners op die manier mee geoptimaliseerd wordt en blijft.


Zowel het zorgpersoneel als het schoonmaak -en keukenteam hebben de mogelijkheid om in de site een tweewekelijkse bijscholing te volgen die gegeven wordt door PZ Multiversum en dit met als doel gedragingen te kunnen herkennen, rapporteren en begrijpen.


Psychisch kwetsbare personen gaan ook op jongere leeftijd naar een WZC. Hier krijgen ze terug structuur en een regelmaat, wat ze nodig hebben. We trachten voor hen een thuis te creëren binnen een uitgetekend kader.


Om deze jongere ouderen ook een zinvolle dagbesteding te kunnen aanbieden, geven we de mogelijkheid om zelf hun kleding te laten wassen, te drogen en te strijken. Dit geeft een stuk zelfstandigheid en is voor hen ook kostenbesparend .


Op welke verwezenlijking binnen uw woonzorgvoorziening bent u het meest trots?

De vriendelijkheid van mijn personeel


Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u blij? Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u kwaad of triest?

Toen ik 36 jaar geleden stage liep in de ouderenzorg, was dit een zeer triestige plaats: donkere ruimtes, stinkende geur, meerdere ouderen op 1 kamer met enkel een paravan tussen. Voorgesmeerde boterhammen, die zonder vragen ontkorst werden. Ronduit een triestige bedoeling, waar ik nooit zou gaan werken.


Maar de ouderenzorg is zeer positief geëvolueerd: mooie frisse gebouwen, huiselijke kamers, lekker vers gekookt eten, buffetten tijdens het ontbijt en avondmaal en vriendelijk personeel.


Welk idee zou u willen lanceren ter verbetering van de ouderenzorg?

De financiering is niet correct. De KATZ schaal dekt niet altijd de lading.

Bij het bepalen van het zorgpersoneel kijkt men nog te eng naar zorgkundige en verpleging.


Ik denk dat er ook een meerwaarde is in de inschakeling van orthopedagogen, psychologen, ergotherapeuten, logistieke medewerkers en andere profielen waarvan ik waarschijnlijk de meerwaarde nog niet ken.


Het opleidingsniveau van zorgkundige en verpleegkundige zou terug moeten opgetrokken worden.


Noem één regel/richtlijn die u graag zou willen afschaffen?

Het verschil, vooral op vlak van financiering dan, tussen openbare en privé WZC.


Wat zou u graag extra willen doen voor uw medewerkers?

Nu, na de zware coronaperiode, nog eens een spetterend personeelsfeest geven in het najaar.


Willy Sommers of The Rolling Stones?

Natuurlijk The Rolling StonesWij danken de zorgondernemer voor dit interview. Wij vinden het interessant om verhalen en getuigenissen van Vlozo-leden te delen met onze community.

De antwoorden en standpunten van de geïnterviewde zijn persoonlijk. Indien u vragen en/of opmerkingen heeft over dit interview, kan u via info@vlozo.be contact opnemen.

362 views0 comments

Comments


jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page