Search

Het WZC van de week: WZC Dageraad in Antwerpen

Updated: Sep 10U bent?

Ik ben Nancy Mertens, reeds 13 jaar directeur van WZC Dageraad van de groep Armonea


Hoe voelt u zich vandaag en waarom?

Het is begin september en ik heb het gevoel dat de lente begonnen is. De zon schijnt, onze bewoners zitten te keuvelen in de tuin, de kippen kakelen. Ik heb de technische man net om raad gevraagd om een nieuw kleurtje op de muur te zetten. Het gaat een constructieve week worden.


Waarom werkt u in de ouderenzorg?

Ik heb 20 jaar in een ziekenhuis gewerkt. Het contact met de ‘patiënt’ werd hoe langer hoe ‘professioneler’: vriendelijk, maar zakelijk en kort. In de ouderenzorg kan je een grote meerwaarde betekenen naar de klant toe, het is een andere setting.


In het ziekenhuis ben je als patiënt een klant. Je verblijft in een niet vertrouwde omgeving die soms beangstigend kan overkomen. Je bent omringd door mensen die een andere taal, vaak vakjargon genoemd, spreken.


In een WZC ben je thuis. De medewerkers zijn daar om ondersteuning te bieden. Je hebt nog steeds een keuze om al dan niet deze aangeboden hulp te aanvaarden of te weigeren.


Als directeur heb je ook een brede waaier van verantwoordelijkheden.


Hoe lang werkt u al in/voor uw woonzorgvoorziening?

Ik ben mijn 14de jaar bezig als directeur bij Armonea. In 2016 ben ik naar het WZC Dageraad gekomen.


Omschrijf uw woonzorgvoorziening?

Dageraad is een modern gebouw gelegen achter het centraal station van Antwerpen. Het is een klein WZC met 94 woongelegenheden en