top of page
Search

Zorgonderneming van de week: WZC Brembloem en Residentie Stuivenberg uit Evergem

Updated: Jan 9, 2023



U bent?

Ik ben Veerle Claeys, sinds 05/07/2021 directeur van WZC Brembloem en WZC Residentie Stuivenberg, allebei deel van Vivalto Home, in Evergem.


Hoe voelt u zich vandaag en waarom?

Ik was voorheen 18 jaar zorgverantwoordelijke in een ander woonzorgcentrum. De sector is me dus niet vreemd. Toch is de job nu veel ruimer, met meer verantwoordelijkheden. Regelgeving omtrent financiering, personeelsinzet, preventie, … zijn nog nieuw voor mij. Gelukkig is mijn voorganger doorgegroeid binnen de groep. Hij is er dus steeds om mij met raad en daad bij te staan. Na 3 maanden begin ik de meeste medewerkers te kennen. Ik probeer bij alle nieuwe bewoners eens langs te gaan voor een persoonlijk gesprek. Het gaat in totaliteit over 235 bewoners, het duurt dus wel eventjes voor ik iedereen gesproken heb.


Waarom werkt u in de ouderenzorg?

Ik begon mijn loopbaan op de radiologie van een ziekenhuis. Maar dat wou ik niet blijven doen. Ik wilde een band kunnen opbouwen met de zorgvrager. Dat kan je in de ouderenzorg zeker wel. Ik heb nu bewoners die mij dagelijks een bezoekje brengen en een praatje komen doen. Dat kan gaan over een opmerking, maar evenzeer over het weer, over hoe het met hen gaat, met hun familie. Dat is het leven van elke dag in het woonzorgcentrum. Dat maakt werken in de ouderenzorg zo mooi!


Omschrijf uw woonzorgvoorziening.

Het woonzorgcentrum waar ik het meest ben, nl. WZC Brembloem, beschikt over een nieuwbouw sinds 2016. Toen werden 150 woongelegenheden in gebruik genomen. In 2018 werden met fase 2 nog eens 25 bijkomende woongelegenheden gerealiseerd. In totaliteit gaat het in Brembloem dus over 175 bewoners.


WZC Residentie Stuivenberg ligt een kilometer verder en beschikt over 60 woongelegenheden. Wij bieden enkel residentieel verblijf aan, dus geen kortverblijf noch een centrum voor dagverzorging noch assistentiewoningen.


Is uw woonzorgvoorziening een afgesloten eiland of een wezenlijk onderdeel van de buurt?

WZC Brembloem is gelegen in een rustige woonwijk in Evergem, aan de rand van Gent. WZC Residentie Stuivenberg is iets dichter bij het centrum van Evergem gesitueerd, dichter bij lokale handelaars. Onze buren proberen we zoveel mogelijk te betrekken. Onlangs hadden we een voorstelling van het dementiecabaret, waar ook onze naaste buren op aanwezig waren. Zij zijn altijd welkom in onze cafetaria die dagelijks geopend is.

Wat is het favoriete gerecht van de bewoners?

Dat zijn er natuurlijk wel meerdere. Ik denk dat hespenrolletjes een klassieker is en blijft. Ook de wekelijkse frietjes worden gesmaakt. De bewoners kunnen maandelijks genieten van een heerlijk uitgebreid ontbijtbuffet. Daarnaast bieden we de bewoners af en toe de gelegenheid om hun familie uit te nodigen om samen te eten. Het is altijd fijn om ook de familieleden te mogen ontmoeten op een barbecue of mossellunch.


Wat is de favoriete activiteit/ animatie van de bewoners?

Ik ben hier nog niet zo lang, maar ik zie wel dat muziekactiviteiten veel bijval kennen. Regelmatig wordt een zanger of animator uitgenodigd. Ambiance verzekerd! Veel bewoners kunnen dan niet blijven stil zitten en plaatsen liever een “danske”.


Hoe maakt uw woonzorgvoorziening het positieve verschil qua zorg / ondersteuning naar de bewoners toe?

Wij bereiden heerlijke, zeer gevarieerde, maaltijden. Op iedere afdeling wordt wekelijks een fruitmand voorzien voor de bewoners. Maar ook aan de medewerkers wordt gedacht: ook voor hen staat er in de personeelsruimte een mand met gezonde tussendoortjes ter beschikking.


De kamers van fase 2 noemen wij studio’s. Ze zijn heel erg groot en daarom wordt een deel ervan aangeboden aan koppels. Zij kunnen over een ruime woonruimte, slaapruimte, badkamer met inloopdouche en balkon of terras beschikken.


We vinden het belangrijk dat bewoners niet alleen naar een consultatie in het ziekenhuis moeten gaan. Als de familie of vrijwilliger hen niet kan begeleiden dan laten we een medewerker meegaan.


Op welke verwezenlijking binnen uw woonzorgvoorziening bent u het meest trots?

Ik ben hier natuurlijk nog maar zeer recent. Ik heb alle teamvergaderingen bezocht en geluisterd naar onze medewerkers. Ik heb hen ook gevraagd waar we willen voor staan, voor wie we zorg willen dragen. Binnenkort zal ik hier een analyse van maken om dan met de staf onze prioriteiten te bepalen.


Eén ding wil ik zeker: de gelijkvloerse afdeling moet een volledige afdeling voor mensen met dementie worden. Zij hebben een speciaal plekje in mijn hart. Sommigen kunnen het vaak niet meer verwoorden, maar ik wil hen zoveel mogelijk bewegingsruimte en aangepaste zorg kunnen aanbieden, omringd door medewerkers die voor de doelgroep kiezen en hen nabijheid en liefde willen geven.

Zorgverleners hebben een zwaar belastend beroep, zowel op fysiek als op mentaal vlak. Onze zorg stopt nooit. Werkbaar werk is niet eenvoudig te realiseren in de zorg.

Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u blij? Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u kwaad of triest?

Ik denk dat de 100% uitrol van IFIC een zeer goede zaak is. Ook de doelstelling van het VIA6-akkoord is nobel. Alleen is het jammer dat de norm nu voor iedereen nog hoger komt te liggen, waardoor we als woonzorgcentra allemaal in de dezelfde put aan het vissen zijn.


Helaas zijn er nog steeds veel te weinig mensen die voor de zorg kiezen en dat ook blijven doen met hart en ziel. Bovendien wil ik graag pleiten voor de inzet van logistieke medewerkers voor de jobs waar je niet per definitie een zorgopleiding moet voor gevolgd hebben. Ik denk dan aan de bedeling van de persoonlijke was, het ronddelen van drank, het personaliseren van de maaltijden op afdelingsniveau, het begeleiden van een bewoner bij een doktersbezoek, … Het is een gemiste kans dat deze functie niet is opgenomen binnen het normpersoneel.


Daarnaast zindert het optrekken van de pensioenleeftijd nog na. Er zijn een aantal jaren weinig mensen met pensioen kunnen gaan, de pauzeknop werd even ingedrukt. Maar nu vinden wij bijna geen mensen om die vrijgekomen plaatsen in te vullen. De pauzeknop werd ook nog niet zo lang geleden voor een jaar ingedrukt bij het verlengen van de opleidingstijd voor bachelor verpleegkundigen van 3 naar 4 jaar. Er kwamen toen een jaar lang geen bachelors op de arbeidsmarkt.


Persoonlijk ben ik ook geen voorstander van de razendsnelle opkomst van interim-bureaus voor de zorg. Laten we eerlijk blijven: wij zijn geen sector met kortlopende projecten, zoals dat in de industrie of buiten de sociale sector soms wel het geval is. Afgestudeerden worden dan aangetrokken door hele mooie voorwaarden: je mag zelf zeggen wanneer je wil werken, je krijgt in vele gevallen een bedrijfswagen en GSM. Helaas kunnen wij dat niet aan onze medewerkers bieden. Onze medewerkers moeten dan de minder aantrekkelijk avonddiensten invullen, terwijl de collega van het interim-bureau met zijn/haar bedrijfswagen de parking afrijdt. Ik zou liever al die mensen in die projecten rechtstreeks ter beschikking hebben van de zorg, en niet via een hele dure omweg van interim-bureaus. We willen met gelijke middelen op het veld staan.


Bovendien betreur ik het dat wij geen vrijwilligers mogen inschakelen, omdat we geen vzw zijn.


Welk idee zou u willen lanceren ter verbetering van de ouderenzorg?

Wij kunnen gelukkig rekenen op een zeer goede CRA. Maar toch is het moeilijk om een medisch beleid uit te werken met 35 bezoekende huisartsen. Ik denk dat de Covid-periode dat heeft bevestigd. Graag zou ik pleiten voor een specialisatie “rust-huisartsgeneeskunde” (in Nederland bestaat een opleiding “verpleeghuisarts”). Deze arts zou dan in dienst zijn van het woonzorgcentrum (zoals zoveel specialisten dat zijn in een ziekenhuis) en al onze bewoners opvolgen. Hij/zij zou dan thuis moeten zijn in de geriatrie, palliatieve zorg, zorg voor mensen met dementie, zorg voor mensen met een psychiatrische voorgeschiedenis, wondzorg, multipathologie, multifarmacologie, … Doordat die arts dan dagelijks in het woonzorgcentrum aanwezig is, zou hij/zij echt deel uitmaken van het multidisciplinair team.


Ik zou dan ook willen pleiten voor het invoeren van een voorschrift met stopdatum, zodat er niet telkens voor een doosje medicatie een nieuw voorschrift moet zijn. Dit zou pas een administratieve vereenvoudiging zijn; en tevens ook een besparing voor de overheid.


Noem één regel/richtlijn die u graag zou willen afschaffen?

Zorgverleners hebben een fysiek en mentaal zwaar belastend beroep. Ik vind dan ook dat de pensioenleeftijd bij die beroepsgroep terug naar beneden moet. Wij zien nu vaak uitval bij onze oudere medewerkers: wie een volledige carrière in de zorg gewerkt heeft, krijgt vaak te kampen met klachten t.h.v. nek, rug, schouders, knieën, polsen, …. of een burnout. In onze sector is werkbaar werk niet eenvoudig te realiseren.


Wat zou u graag extra willen doen voor uw medewerkers?

Ik zou hen graag wat extra verlof kunnen geven, ook al bij het begin van hun carrière. Werken in de zorg vraagt veel van het sociaal leven. Ons werk stopt niet in het weekend, of op feestdagen, tijdens schoolvakanties, tijdens de nacht, … Als er bij ons iets fout gaat, dan hebben we het over menselijk leed. Onze mensen moeten er dus altijd ten volle staan. Ik vind dat 4 weken vakantie op een jaar echt wel minimaal is.


Willy Sommers of The Rolling Stones?

Voor mij persoonlijk geen van beide. Maar als ik onze bewoners in gedachten houd, dan denk ik dat Willy Sommers in onze woonzorgcentra met open armen zou worden ontvangen.



Wij danken de zorgondernemer voor dit interview. Wij vinden het interessant om verhalen en getuigenissen van Vlozo-leden te delen met onze community.

De antwoorden en standpunten van de geïnterviewde zijn persoonlijk. Indien u vragen en/of opmerkingen heeft over dit interview, kan u via info@vlozo.be contact opnemen.

656 views0 comments
jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page