top of page
Search

Zorgonderneming van de week: WZC Benaja in Oostvleteren

Updated: Jan 9, 2023U bent?

Ik ben Marinus Jacob, directeur van WZC Benaja, een onafhankelijk WZC in Oost-Vleteren.


Hoe lang bent u al directeur?

Ik ben reeds 26 jaar aan de slag als directeur


Hoe voelt u zich vandaag en waarom?

Het ideaalbeeld dat ik 26 jaar geleden had en datgene ik wilde bereiken is niet uitgekomen. Wel blijf ik er elke dag naar streven. De inzet toen is te vergelijken met mijn inzet van nu omdat zorgen voor ouderen, toch een zwakkere groep in onze maatschappij, belangrijk is.Waarom werkt u in de ouderenzorg?

Mijn schoonvader heeft me de inspiratie gegeven om een WZC op te starten. Dit doe je natuurlijk niet zomaar, daarvoor is opleiding en kennis belangrijk en noodzakelijk.

Door zijn inspiratie en het volgen van opleidingen in die sector kreeg ik plots de microbe te pakken. Deze microbe, en liefde voor de ouderenzorg, is nog steeds belangrijk, zeker nog na 25 jaar ervaring.


Hoe lang werkt u al in/voor uw woonzorgvoorziening?

Vanaf het prille begin, van bij het ontstaan van de vereniging. De aanvraag van de vergunningen, het zoeken naar de geschikte gronden en financiële middelen, een geschikte architect vinden, de zoektocht naar een aannemer, de bouw op zich opstarten en opvolgen, het aanwerven van personeel,... Het was en is nog steeds een ontzettend boeiende ervaring. Ik heb het gevoel alles gezien en meegemaakt te hebben.


Omschrijf uw woonzorgvoorziening?

We zijn een familiaal, gezellig en huiselijk WZC waarvan we een huis en thuis van geborgenheid en veiligheid willen maken voor onze bewoners, waar iedereen elkaar respecteert en kent. We dragen ook veel zorg voor onze medewerkers, het is een hechte groep, want als zij gelukkig zijn heeft dit impact op de te geven zorgen.


Is uw woonzorgvoorziening een afgesloten eiland of een wezenlijk onderdeel van de buurt?

Gedeeltelijk, en ongewild, zijn we afgesloten maar toch open. Jammer genoeg krijgen we al jaren geen reactie op de vraag naar samenwerking door en met het plaatselijk OCMW doordat wij een onafhankelijk woonzorgcentrum zijn.


Door onze verkochte gronden, ontwerptekeningen en vergunningen aan het OCMW indertijd hebben zij serviceflats kunnen realiseren. Ondertussen hebben zij in dezelfde straat ook nog een dag verzorgingscentrum bijgebouwd en dit zonder enige communicatie noch samenwerking.


Daarnaast hebben we wel een goede relatie met de huisartsengroep welke zich vlak naast ons WZC bevindt.


We werken geregeld samen met de plaatselijke school waarbij we jong en oud samenbrengen door middel van spelletjes en sportactiviteiten.


Wat is het favoriete gerecht van de bewoners?

Verse hutsepot van de chef.


Wat is de favoriete activiteit / animatie van de bewoners?

De ‘Pannekoekenbak’: niet alleen gezellig maar ook heel lekker.


Hoe maakt uw woonzorgvoorziening het positieve verschil qua zorg / ondersteuning naar de bewoners toe?

Door extra tijd te investeren in de verzorging en de animatie. Momenteel kan dit bij ons enkel en alleen maar door het inschakelen van hulpmiddelen en tools voor onze medewerkers aangezien ze enorm veel administratieve taken en opdrachten te verwerken krijgen.

Op welke verwezenlijking binnen uw woonzorgvoorziening bent u het meest trots?

De laatste 2 jaren hebben we heel wat geïnvesteerd in onze infrastructuur: onze bioscoop, extra grote Tv-schermen op de kamers, IP-telefoons met weergave van het weerbericht op de kamer, de nieuwe badkamers met inloopdouche en bubbel relaxbad en onze grote mooi onderhouden tuin.


Volgende zomer plannen we een bollenbaan, een nieuw oproepsysteem en een optimalisatie in onze volledige communicatie naar bewoners en collega’s toe en smartphones en iPads voor de medewerkers zodat ze onze digitale zorgsoftware kunnen (leren) gebruiken.

Ik ben het meeste trots op mijn medewerkers want het zijn zij die alles doen en dragen.


Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u blij? Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u kwaad of triest?

Waar ik me het meeste zorgen om maak is dat er in 25 jaar tijd zoveel regels en administratie bij zijn gekomen en dat slorpt ons helemaal op.


Hoofdverpleegkundigen, verpleegkundigen, zorgkundigen en ja, zelfs ik, moeten soms zodanig veel tijd besteden aan administratie. Waar we vroeger meer met de kwaliteit van leven van de bewoners bezig waren, zitten we nu in ons bureau opgesloten. Er worden hier ook te weinig middelen voor gegeven. Toch spelen we het klaar om de gepaste zorgen te verlenen. Dit geheel te danken aan de inzet van ons team, mensen met het hart op de juiste plaats en daarbovenop meestal geheel vrijwillig. Dit wordt vergeten. Ik vind dat zij passend beloond en gewaardeerd moeten worden.


Welk idee zou u willen lanceren ter verbetering van de ouderenzorg?

Alles wat met administratieve vereenvoudiging te maken heeft. Schaf overbodige regeltjes en administratieve taken af zodat we terug meer tijd hebben en krijgen om aan de bewoners te schenken.


Wat zou u graag extra willen doen voor uw medewerkers?

Ik zou mijn sterk team extra in de bloemetjes willen zetten door een etentje of een concert aan te bieden. Echt 'quality time' gunnen en geven want zij verdienen dat.


Willy Sommers of The Rolling Stones?

Wij bevinden ons in het hartje van Westvlaanderen tussen Ieper en Veurne, een steenworp van de abdij van Westvleteren. Natuurlijk Willy Sommers.Wij danken de zorgondernemer voor dit interview. Wij vinden het interessant om verhalen en getuigenissen van Vlozo-leden te delen met onze community.

De antwoorden en standpunten van de geïnterviewde zijn persoonlijk. Indien u vragen en/of opmerkingen heeft over dit interview, kan u via info@vlozo.be contact opnemen.

211 views0 comments

Kommentare


jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page