top of page
Search

Zorgonderneming van de week: Residentie Beaulieu in Vilvoorde

Updated: Jan 9, 2023U bent?

Mijn naam is Frieda Verhoeven. Ik ben sinds juni 2018 directeur van Residentie Beaulieu, een woonzorgcentrum met assistentiewoningen in Vilvoorde. We maken deel uit van de Orpea groep.


Hoe voelt u zich vandaag en waarom?

Na een moeilijk Covid jaar kijken we met hernieuwde energie uit naar de komende periode waarin we hopelijk weer allemaal leuke dingen kunnen doen.

Dit vooruitzicht zorgt dat we weer bruisen van energie.


Waarom werkt u in de ouderenzorg?

Het sociaal contact met de verschillende mensen maakt dat het werk nooit verveelt. Er is niet alleen het contact met de bewoners en hun familie maar ook het contact met externen, de collega’s en ons team en dat maakt dat elke dag er anders uitziet.


Hoe lang werkt u al in/voor uw woonzorgvoorziening?

Ik ben reeds 4 jaar actief binnen dit WZC, eigenlijk reeds van bij de opening van het WZC op 3 april 2017. Ik ben gestart als hoofdverpleegkundige en ben doorgegroeid naar de functie van directeur.

We trachten een wezenlijk onderdeel van de stad te zijn. Wij willen een dorp in de stad zijn

Omschrijf uw woonzorgvoorziening.

Wij willen dat onze residenten zich hier goed voelen. We willen ook dat onze medewerkers, 50 in totaal, zich hier thuis voelen omdat de warme en respectvolle omgang met onze residenten centraal staat. Ons multidisciplinair team werkt naast een zorgplan ook een welzijnsplan uit.


Alle kamers, zowel voor echtparen als voor alleenstaanden, zijn uitgerust met een badkamer met inloopdouche, een hoog-laag bed, een oproepsysteem, een telefoon- en een tv- en internetaansluiting. Om een vertrouwde omgeving te creëren, mogen de bewoners kleine meubels en decoratievoorwerpen meebrengen.


De residentie Beaulieu heeft ook 23 assistentiewoningen voor mensen die op oudere leeftijd hun vertrouwde levensstijl verder willen zetten maar wel met de gemoedsrust dat zorg en hulp aanwezig zijn in hun residentie. In een assistentiewoning leef je in jouw eigen woning.


De dienstverlening of het zorgpakket zijn niet verplicht. Diensten zoals bijvoorbeeld het restaurant, strijk, was- en poetsdiensten, thuishulp of verpleging worden aangeboden als facultatieve diensten.


Is uw woonzorgvoorziening een afgesloten eiland of een wezenlijk onderdeel van de buurt?

Wij proberen een wezenlijk deel van de stad uit te maken, ons leuze is dat we een dorp in de stad willen zijn. Zo hebben wij niet alleen veelvuldig contact met de dokters en ziekenhuizen in de buurt, maar proberen we de stad ook naar binnen te halen met leuke optredens, de zorgbib van het rode kruis die hier wordt uitgebaat, de lokale supermarkten en het lokaal buurtwerk van het Zennelab in Vilvoorde


Wat is het favoriete gerecht van de bewoners?

Dat zijn voornamelijk de Vlaamse klassiekers zoals witloofrolletjes in de oven of kippenbil met appelmoes en frietjes.Wat is de favoriete activiteit / animatie van de bewoners?

De activiteiten met veel ambiance zoals optredens, liefst nog buiten met mooi weer. Of de activiteiten waar we buiten gaan zoals een wandeling in het park van de 3 fonteinen of bezoek aan de markt. Ook de jaarlijkse activiteit zoals de grote uitstap naar zee trekt altijd veel gegadigden.

De mensen die hier werken doen het stuk voor stuk met hart en ziel en met datzelfde hart op de juiste plaats.

Hoe maakt uw woonzorgvoorziening het positieve verschil qua zorg / ondersteuning naar de bewoners toe?

Doordat wij een relatief kleinschalig woonzorgcentrum zijn, proberen wij zoveel mogelijk op maat van de bewoners te werken. Verder is het ook een voordeel dat we zowel assistentiewoningen als een beschermde afdeling aanbieden, zodat we een heel continuüm van zorg kunnen aanbieden, ongeacht de zorgvraag. Verder kennen wij ook hun familie erg goed, wat maakt dat er een leuke sfeer heerst en mensen snel contact leggen met elkaar.


Op welke verwezenlijking binnen uw woonzorgvoorziening bent u het meest trots?

Op het feit dat we een warme thuis kunnen bieden aan de bewoners, ongeacht hun zorgvraag. Iedereen is welkom bij ons!


Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u blij? Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u kwaad of triest?

Het moeilijk vinden van gemotiveerd en geëngageerd personeel. De positieve keerzijde hiervan is echter dat de mensen die hier werken het stuk voor stuk met hart en ziel doen voor het welzijn van de bewoners en dat ze het hart op de juiste plaats hebben.


Welk idee zou u willen lanceren ter verbetering van de ouderenzorg?

Het intergenerationeel wonen. Zo komen verschillende generaties met elkaar in contact en is er een andere stimulatie.


Noem één regel/richtlijn die u graag zou willen afschaffen?

De rigiditeit quota’s van de FTE per bewoners en zorgprofiel en bijhorende financiering. Het onderscheid in financiering tussen RVT en ROB: in de praktijk zijn de zorgen van bewoners niet een of/of- verhaal, maar een en/en verhaal die zich in een continuüm afspelen.


Wat zou u graag extra willen doen voor uw medewerkers?

Tijd maken voor een collectieve teambuilding zodat we ze eens echt in de watten kunnen leggen voor al hun prestaties dag in, dag uit.


Willy Sommers of The Rolling Stones?

Zeer zeker 'The Rolling StonesWij danken de zorgondernemer voor dit interview. Wij vinden het interessant om verhalen en getuigenissen van Vlozo-leden te delen met onze community.

De antwoorden en standpunten van de geïnterviewde zijn persoonlijk. Indien u vragen en/of opmerkingen heeft over dit interview, kan u via info@vlozo.be contact opnemen.

184 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page