top of page
Search

Zorgondernemer van de week: Dilhome uit Dilbeek

Updated: Jan 10, 2023U bent?

Mijn naam is Ann De Mol, ik ben directeur van het woonzorgcentrum Dilhome uit Dilbeek. Wij maken deel uit van de Orelia groep.

Hoe lang bent u al directeur?

Ik ben in Dilhome begonnen in april 2010 als zorgcoördinator. Sinds juni 2018 ben ik directeur.


Hoe voelt u zich vandaag en waarom?

Ik voel mij goed. Onze bewoners zijn tevreden, het personeel is gelukkig. De bezoekregeling werd onlangs opnieuw versoepeld en families komen weer vaker op bezoek. Kortom het woonzorgcentrum herleeft weer.


Waarom werkt u in de ouderenzorg?

Ik ben toevallig in de ouderenzorg terechtgekomen. Ik had eigenlijk niet verwacht om de sector zo leuk en uitdagend te vinden. Na mijn studies als verpleegkundige heb ik een licentie ziekenhuiswetenschappen gedaan. Ik werkte toen in het UZ-VUB op de dienst cardiologie, heel technisch, heel snel. Patiënten komen en gaan. Op een bepaald moment (in 2000) verscheen er een vacature voor een hoofdverpleegkundige in een rusthuis in de buurt. Op aandringen van mijn moeder heb ik gesolliciteerd, want zelf was ik niet helemaal overtuigd.


Eenmaal aangenomen viel ik voor de warmte, de gezelligheid en de vriendschap die je van bewoners en families krijgt. Je bouwt langdurige relaties op. Je leert je bewoners kennen, weet hoe je ze moet aanpakken. Ik werk nu 22 jaar in de ouderenzorg en ik heb mij dit nog steeds niet beklaagd. Met sommige families heb ik sindsdien mooie vriendschapsrelaties opgebouwd. Ik vind het ook een voordeel dat ik werk in dezelfde gemeente waar ik woon. De drempel om mij aan te spreken is heel laag.


Hoe lang werkt u al in/voor uw woonzorgvoorziening?

Ik werk sinds april 2010 in Dilhome als zorgcoördinator. Ik heb samen mee de opstart gedaan van het woonzorgcentrum zoals het nu is. Voordien was Dilhome een klein rusthuis van zo'n dertig bewoners. In 2010 is er een nieuw gebouw bijgekomen. Dilhome heeft vandaag een capaciteit van 94 bewoners waarvan 62 RVT-bedden.


Omschrijf uw woonzorgvoorziening?

Dilhome is een groot modern woonzorgcentrum met veel lichtinval en ruime kamers en leefruimtes. Hoewel we in het centrum van Dilbeek gelegen zijn, is het er rustig.

We hebben een grote tuin met en mooi terras.


Is uw woonzorgvoorziening een afgesloten eiland of een wezenlijk onderdeel van de buurt?

Ons woonzorgcentrum ligt in het centrum van Dilbeek, op loopafstand van het gemeentehuis. In de zomermaanden gaan we vaak met onze bewoners naar de markt. Ook de jaarmarkt is een vaste uitstap. Dilbeek is een grote gemeente waar de seniorenwerking goed is uitgebouwd. Wij doen heel graag mee met hun activiteiten. Zo zijn we elk jaar van de partij in cultureel centrum De Westrand voor het sinterklaasfeest en andere optredens georganiseerd door de seniorenraad. Okra Dilbeek houdt zijn ledenvergaderingen ook in ons rusthuis. Een win-win situatie. Zij mogen gebruik maken van de ruimte en de infrastructuur. Onze bewoners mogen mee deelnemen aan de activiteiten. In de buurt zijn ook twee scholen. Vooral met de Regina Caeli school onderhouden we goede banden.

Vaak worden er gezamenlijke activiteiten georganiseerd.

Wat is het favoriete gerecht van de bewoners? We hebben een eigen keuken en onze bewoners krijgen via de gebruikersraad inspraak in het menu. Er is dagelijks keuze uit twee schotels, ’s avonds kunnen ze kiezen uit vier soorten beleg. Elke donderdagavond is er een speciale maaltijd, bv. croque, pizza, frietkoteten, …

Hun lievelingsgerecht is mosselen met frietjes. Onze feestmenu’s zijn ook altijd een groot succes.


Wat is de favoriete activiteit / animatie van de bewoners?

Pétanque. We hebben een jaarlijks petanquetoernooi met vijf woonzorgcentra uit Dilbeek. Elke twee maanden organiseert elk woonzorgcentrum een toernooi. Op het einde van het seizoen wordt de winnaar bekendgemaakt en krijgt deze de wisselbeker. Verder hebben alle muziekactiviteiten evenals de bingo veel succes. Ook onze huisdieren zijn erg geliefd. We hebben onze papegaai Coco, twee poezen Mila & Cava en vier adoptiekippen gered uit de legbatterij.Hoe maakt uw woonzorgvoorziening het positieve verschil qua zorg / ondersteuning naar de bewoners toe?

Mijn ploeg. Ik heb een heel goede equipe. Stuk voor stuk zijn het mensen met het hart op de juiste plaats die erg begaan zijn met onze bewoners. Ze zijn vriendelijk, behulpzaam en empathisch. Ze proberen iedereen zo individueel mogelijk te benaderen. De meeste onder hen zijn ook steeds bereid om net dat ietsje meer te doen.

Op welke verwezenlijking binnen uw woonzorgvoorziening bent u het meest trots? Ik heb twee moeilijke momenten meegemaakt. Ten eerste: de opstart. Ik ben in Dilhome begonnen toen er niets was. Elke week werd er iets afgewerkt. Eerst de kamers en de keuken, nadien de gemeenschappelijke ruimten, dan de gemeenschappelijke badkamers, het kapsalon, … Ik heb de organisatie van de zorg mee bepaald en mee vorm gegeven, zowel de organisatie van de diensten als die van de uurroosters. Ik was vanaf de start betrokken bij de aanwerving van nieuwe personeelsleden.


Het tweede moeilijke moment was de corona-pandemie. We hebben tijdens de eerste golf een uitbraak gehad op onze gesloten afdeling toen er nog geen testmateriaal of beschermingsmateriaal was. Best een heftige periode voor zowel bewoners als personeel.

Ik ben er trots op dat we na deze eerste golf geen uitbraken meer gehad hebben en dat we er als team sterker zijn uitgekomen.


Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u blij? Welke gebeurtenis / ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u kwaad of triest? Wat mij triest maakt is de negatieve berichtgeving in de pers naar woonzorgcentra toe. Wat mij dan weer blij maakt is de positieve respons die wij alle dagen krijgen van zowel onze bewoners als onze families.


Welk idee zou u willen lanceren ter verbetering van de ouderenzorg?

We hebben tijdens de corona gemerkt hoe belangrijk vrijwilligers zijn voor een woonzorgcentrum. Ik zou graag de vrijwilligerswerking in woonzorgcentra stimuleren en verder kunnen uitbouwen.

In het teken van de ‘Week van de Vrijwilliger’ werd Marie-Thérèse in de bloemetjes gezet (5 Maart 2022).

Noem één regel/richtlijn die u graag zou willen afschaffen? Minder administratie zodat er meer tijd overblijft voor “het zorgen voor” onze bewoners.


Wat zou u graag extra willen doen voor uw medewerkers?

Ik zou het heel leuk vinden om vaker een teambuilding te kunnen organiseren in de vorm van een escaperoom, bowling of etentjes. Nu organiseren we dit slechts één keer per jaar en elke keer kunnen er een aantal medewerkers niet aanwezig zijn omdat ze moeten werken. Het zou fijn zijn om echt eens iedereen samen te kunnen brengen.


Willy Sommers of The Rolling Stones?

Zonder twijfelen Willy Sommers. Ambiance verzekerd voor jong en oud.

Bijkomend voordeel : Willy Sommers is van de streek.Wij danken de zorgondernemer voor dit interview. Wij vinden het interessant om verhalen en getuigenissen van Vlozo-leden te delen met onze community.

De antwoorden en standpunten van de geïnterviewde zijn persoonlijk. Indien u vragen en/of opmerkingen heeft over dit interview, kan u via info@vlozo.be contact opnemen.

225 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page