top of page
Search

Geen energiecheque en btw-verlaging voor woonzorgcentra: "165.000 Belgen blijven in de kou staan"

Updated: Jan 5, 2023

VRT nieuws publiceerde twee nieuwsartikels over de stijgende energieprijzen waarin Johan Staes werd geciteerd. Gemeenten, scholen, bedrijven en woonzorgcentra krijgen geen compensatie voor stijgende energieprijzen. De VRT nieuwsitems kan u hier (Wim De Maeseneer op 01/02/2022) en hier (Judit Verstraete op 02/02/2022) nalezen.


Gisteren werd al duidelijk dat de bewoners van woonzorgcentra geen recht hebben op de maatregelen om de hoge energiefactuur de compenseren. Het Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk (Vlozo) vreest dat de woonzorgcentra hun hoge energiekosten gaan doorrekenen aan de bewoners.


"De 165.000 Belgen die in een woonzorgcentrum of serviceflat wonen, blijven in de kou staan", zegt Johan Staes, gedelegeerd bestuurder van Vlozo. "De bewoners van woonzorgcentra hebben geen recht op de energiecheque van 100 euro, omdat er voor het hele woonzorgcentrum maar één elektriciteitsaansluiting is, terwijl er wel veel verschillende mensen wonen."

Woonzorgcentra kunnen ook niet genieten van de btw-verlaging op elektriciteit, omdat die enkel geldt voor gezinnen en niet voor bedrijven. "Maar in tegenstelling tot een bedrijf kan een woonzorgcentrum de btw ook niet recupereren", zegt Staes.


Vlozo vreest dat de hoge energieprijzen zullen zorgen voor hogere dagprijzen voor de bewoners. "Het is altijd heel warm in een woonzorgcentrum en nu moet er ook goed geventileerd en verlucht worden in de strijd tegen het coronavirus", zegt Staes. "Er moet dus extra veel gestookt worden."


"Als de energieprijzen zo hoog blijven, dan gaan de woonzorgcentra dat vroeg of laat moeten doorrekenen naar de bewoners. Ik vrees dat de dagprijs daardoor met 2 tot 3 euro zal stijgen."

63 views0 comments

Comments


jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page