Search

Covid-19 in woonzorgcentra: veel besmettingen, mild ziekteverloop maar grotere personeelstekorten.

Updated: Mar 24


Foto: Viktor Forgacs van Unsplash

De omikronvariant van het coronavirus krijgt meer en meer greep op de Vlaamse besmettingscijfers. Ook in de woonzorgcentra krijgt deze variant meer en meer voet aan de grond. In de laatste week van 2021 waren er nog maar 32 instellingen getroffen, vorige week waren het 66 en sinds deze week wordt dagelijks melding gemaakt van 30 nieuwe woonzorgcentra die met uitbraken te maken krijgen. Tamelijk wat zorgverleners zijn afwezig door, al dan niet milde, besmetting of door een hoogrisicocontact.

Johan Staes: “In 29 woonzorgcentra is sprake van heel grote uitbraken met 30 tot 50 bewoners die positief getest hebben”, zegt Johan Staes van het Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk (Vlozo). “Het goede nieuws is dat wie positief test doorgaans geen al te ernstig ziektebeeld heeft.” (HLN, 13/01/2022)

Klik hier voor artikel HLN


Johan Staes: "Ik ben ervan overtuigd dat de FFP2-maskers veel doeltreffender zijn dan de gewone chirurgische maskers. Maar die zijn ook duur. In de apotheek kosten die 3 euro, als de overheid een miljoenenbestelling zou doen, kan die prijs zakken. Ik wil het sowieso niet laten doorrekenen naar de bewoners of de personeelsleden. Ook vraag ik om extra zelftests én om extra ventilatiemateriaal. Maar het kabinet van minister Beke leek niet direct enthousiast." (VRT, 13/01/2022)

Klik hier voor artikel op VRT NWS

Klik hier voor heruitzending VRT NWS nieuws van 13u00
242 views0 comments
Nobi_Banner.png