top of page
Search

Zorgonderneming van de week: WZC Quietas uit Dilbeek

Updated: Jan 10, 2023




U bent?

Mijn naam is Jessica Vandenbroucke. Ik ben directeur van het woonzorgcentrum Quietas te Dilbeek. Ons woonzorgcentrum maakt deel uit van de groep Armonea.


Hoe lang bent u al directeur?

Ik ben sinds 2017 directeur in een woonzorgcentrum.



Waarom werkt u in de ouderenzorg?

Tijdens mijn opleiding verpleegkunde heb ik bewust gekozen om in mijn laatste jaar voor de optie Geriatrie te kiezen. Dit was een zeer bewuste keuze nadat ik ervaring opgedaan had tijdens mijn stages en studentenjobs in verschillende woonzorgcentra. Het was voor mij heel snel duidelijk dat mijn hart bij de ouderenzorg lag. Ik ben na mijn studies, in 2003 dan ook onmiddellijk aan de slag gegaan als verpleegkundige in een Brussels woonzorgcentrum. Ik heb de kans gekregen om binnen die organisatie door te groeien met de jaren. In 2017 mocht ik de functie van directeur op mij nemen. Dit was een zeer boeiende en leerrijke ervaring. Deze ervaring mag ik nu verder ontwikkelen binnen Armonea.

Hoe lang werkt u al in/voor uw woonzorgvoorziening?

Ik werk sinds januari 2022 bij Armonea als directeur van het woonzorgcentrum Quietas. Voordien heb ik 18 jaar gewerkt voor een woonzorgcentrum in Brussel.


Omschrijf uw woonzorgvoorziening?

Woonzorgcentrum Quietas is gelegen vlak naast het centrum van Dilbeek, in een woonwijk. We hebben het geluk om in een rustige groene omgeving gelegen te zijn, waar het aangenaam wandelen is. We hebben daarbovenop een grote tuin die het hele gebouw omringt.


De structuur van het gebouw maakt dat het woonzorgcentrum een huiselijke, familiale sfeer uitstraalt. Als men binnenkomt, valt men letterlijk het leven binnen van het woonzorgcentrum. Wij bieden plaats aan 124 bewoners. Ook bewoners met dementie kunnen bij ons terecht op de twee beschermde afdelingen.


Onze bewoners staan centraal en onze medewerkers hechten veel belang aan het creëren van een warme, aangename omgeving waar de bewoners zich kunnen thuis voelen en rustig kunnen genieten van het leven. Wij organiseren vele evenementen waar ook de families, vrienden en buren welkom zijn. Zo organiseren we een jaarlijkse barbecue waar iedereen welkom is. Tijdens de Tour de France organiseren wij de Tour de Armonea waar zowel bewoners, personeel als families zich inzetten om zo veel mogelijk kilometers te fietsen.


Het behouden van de sociale contacten voor de bewoners is van uiterst groot belang om isolement tegen te gaan. Daarom heeft Armonea in al zijn woonzorgcentra de “Portal plus” gelanceerd. Dit zijn interactieve toestellen die gemakkelijk in gebruik zijn, en die de bewoners de mogelijkheid geven om te videobellen met hun familie. Naast videobellen, kunnen ze er ook muziek op beluisteren, boeken beluisteren, spelletjes spelen….

Portal plus geeft de mogelijkheid om te videobellen of spelletjes te spelen.

Hoe maakt uw woonzorgvoorziening het positieve verschil qua zorg / ondersteuning naar de bewoners toe? Op welke verwezenlijking binnen uw woonzorgvoorziening bent u het meest trots?

Ik ben vooral zeer trots op het volledige team waarmee ik werk binnen het woonzorgcentrum. Allemaal stuk voor stuk prachtige mensen die werken met de zelfde doelstelling; de bewoners een uitstekende zorg bieden binnen een familiale sfeer en hen een warme thuis bieden.


Een zorgonderneming draait optimaal als alle medewerkers met hun neuzen in de zelfde richting staan. Met trots mag ik zeggen dat ik dat gevoel zeker heb binnen ons woonzorgcentrum. Er heerst een goede sfeer binnen de teams, maar ook interdisciplinair. We kunnen allemaal op elkaar rekenen en er is een goede samenwerking.

Een deel van het team waar we trots op zijn

Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u blij?

Wat ik toch wel positief vind, is dat er een positieve evolutie is geweest wat de lonen van onze medewerkers betreft. Het implementeren van de IFIC-verloning heeft er toch voor gezorgd dat er een opwaardering is van de zorgberoepen binnen de woonzorgcentra.


Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u kwaad of triest?

Wat mij vooral triest maakt, is het gebrek aan gekwalificeerd personeel; dan heb ik het vooral over verpleegkundigen, ergotherapeuten, maar ook zorgkundigen in bepaalde regio’s. Het is tegenwoordig zeer moeilijk om gekwalificeerd personeel te vinden. En wat mij het meeste stoort, is dat hier toch wel misbruik van gemaakt wordt door uitzendkantoren en project-sourcing-bureaus. Deze bureaus bieden voordelen aan werknemers aan, waar wij financieel niet tegen op kunnen. Wij kunnen personeel inschakelen via deze bureaus, maar aan onbetaalbare tarieven. Dit gegeven maakt het onze sector nog moeilijker.


Welk idee zou u willen lanceren ter verbetering van de ouderenzorg?

Alle beroepen binnen de ouderenzorg aantrekkelijker maken zodat wij meer gemotiveerd en gekwalificeerd personeel op de werkvloer zouden kunnen inzetten. Men voelt dat werken in de ouderenzorg nog steeds onaantrekkelijk klinkt bij sommige mensen.

Charlie, ons nieuw huisvriendinnetje dat regelmatig aanwezig zal zijn. De bewoners waren alvast enthousiast!

Noem één regel/richtlijn die u graag zou willen afschaffen?

Tegenwoordig zijn er zo veel administratieve verplichtingen. Sommige registraties zouden kunnen verminderd worden door op één centrale plaats te registreren. De zorgmedewerkers willen graag terug meer tijd om de essentie van hun job uit te oefenen, tijd doorbrengen met de bewoners, en niet achter een scherm zitten. Hier zou door de overheid wat creatiever nagedacht moeten worden om de administratieve taken te verminderen, maar toch nog de nodige informatie te bekomen.


Wat zou u graag extra willen doen voor uw medewerkers?

Na een aantal moeilijke jaren door corona, wens ik hen vooral voldoende collega’s om de werkdruk een beetje te verlagen en hun job nog beter te kunnen uitoefenen. Maar vooral om terug meer tijd te kunnen nemen om onze bewoners nog meer in de watten te leggen en nog meer fier te kunnen zijn op hun job. Na de corona voelen we echt het tekort aan zorgmedewerkers op de arbeidsmarkt en is het niet gemakkelijk om nieuwe collega’s te vinden.

Zo wens ik hen ook dat we in de toekomst terug meer rekening kunnen houden met het evenwicht tussen werk en privé. Ook dit is belangrijk om zich goed te kunnen voelen in de job.



Wij danken de zorgondernemer voor dit interview. Wij vinden het interessant om verhalen en getuigenissen van Vlozo-leden te delen met onze community.

De antwoorden en standpunten van de geïnterviewde zijn persoonlijk. Indien u vragen en/of opmerkingen heeft over dit interview, kan u via info@vlozo.be contact opnemen.

 
 
 

Bình luận


jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
logo-vlozo.png

Het Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk is een onafhankelijke federatie die sinds 1992 de belangen van openbare en private zorgorganisaties verenigt en behartigt.
 

Als netwerk van vooruitstrevende organisaties geloven we sterk in een duurzame en ondernemende aanpak binnen de zorg- en welzijnssector.
 

Onze standpunten zijn gebaseerd op wetenschappelijke inzichten en diepgaande expertise.
 

We voorzien onze leden van actuele informatie over sectorspecifieke regelgeving en vertegenwoordigen hen in het sociaal overleg en diverse adviesorganen die door de overheid zijn opgericht

NUTTIGE LINKS

ADMIN

Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk vzw

Koningsstraat 55 bus 6 

1000 Brussel

info@vlozo.be 

Schrijf je in als je op de hoogte gehouden wil worden

Hartelijk dank voor de inschrijving

©2025 VLOZO vzw. All rights reserved  webdesign by SlimICT

bottom of page