top of page
Search

Zorgonderneming van de week: WZC Overbeke uit Wetteren

Updated: Jan 10, 2023



U bent?

Mijn naam is Isabel De Coessemaeker. Ik ben directeur van woonzorgcentrum Overbeke in Wetteren. Ons huis maakt deel uit van de Armonea woonzorggroep.


Hoe lang bent u al directeur?

Ik ben reeds vier jaar directeur van een woonzorgcentrum, waarvan anderhalf jaar in Overbeke.



Waarom werkt u in de ouderenzorg?

Elke dag opnieuw kan ik een verschil maken voor zowel mijn bewoners als voor mijn medewerkers. Het geeft mij ontzettend veel voldoening om te luisteren naar mijn bewoners, en om hen te zien genieten van alle momenten waarop ze hun dag zinvol beleven.


In mijn functie draag je ook zorg voor je medewerkers, zij zijn het uithangbord van ons woonzorgcentrum. Voelen zij zich gewaardeerd en gelukkig binnen hun job, dan zorgen ze nog beter voor onze bewoners. Tevreden medewerkers zijn de kracht van onze kwaliteit.

Hoe lang werkt u al in/voor uw woonzorgvoorziening?

Ik werk sinds juni 2021 als directeur in woonzorgcentrum Overbeke. Hiervoor werkte ik vier jaar als directeur in een ander woonzorgcentrum van de woonzorggroep Armonea in de regio Brugge. Ik ben ook onafhankelijk consulent psychotherapie- psychosociaal welzijn in bijberoep.


Omschrijf uw woonzorgvoorziening?

Ons woonzorgcentrum is een bruisende site. Maandelijks organiseren we een grote activiteit waarbij buren en families van onze bewoners welkom zijn. Zo namen we ook op 18 november deel aan de derde editie van de 'City Nightrun Wetteren'. Op een parcours van 7 km lopen (of wandelen) de deelnemers een aantal gebouwen binnen en buiten. Meer dan 1.500 lopers passeerden die dag door ons huis. Samen met de buurt, de bibliotheek, de school en regionaal landschap bouwen we ook mee aan de realisatie van een groene ruimte voor jong en oud op het verbindingsplein. Zo hebben we ook een kinderboerderij aan onze site, waar de kinderen uit de wijk welkom zijn.


Vanaf januari starten we het project 'Meals on wheels' op, waarbij we maaltijden aanbieden aan onze buurtbewoners. Onze warme maaltijden zijn steeds afgestemd op het seizoen én zijn voldoende gevarieerd. We integreren ook zoveel mogelijk voedingsstoffen die de spijsvertering bevorderen. Nog een manier om een positief verschil te maken voor ouderen en zorgbehoevenden in onze buurt.


Wij organiseren regelmatig evenementen waar families, vrienden en buren welkom zijn. Zo organiseerden we tijdens de Tour de France ook de 'Tour d'Armonea' waar zowel bewoners, personeel als families zich konden inzetten om zo veel mogelijk kilometers te fietsen. Voor het behalen van de groene trui kreeg het winnende huis een hometrainer, voor het behalen van de gele trui ontving het winnende huis een Fietslabyrint met 600 routes. Met het Fietslabyrint programma kunnen we fictieve fietstochten maken waardoor bewoners nog eens door hun vroegere woonomgevingen fietsen. Een heel leuke manier om te blijven bewegen en dit ook de stimuleren.



Hoe maakt uw woonzorgvoorziening het positieve verschil qua zorg / ondersteuning naar de bewoners toe?

We hebben een unieke samenwerking met alle scholen uit Wetteren. Wij bieden de leerlingen een stageplaats en of een ruimte voor zingeving aan. Zo begeleiden we ook de GIP’s (GeÏntegreerde Proeven, nvdr) van de zesde- en zevendejaars van Campus Kompas en Sint-Jozef. De leerlingen werken een project uit samen met onze bewoners. Onze hoofdverpleegkundigen geven ook informatie over hun beroepskeuze in de scholen om zo de jongeren warm te maken voor de zorg. De jongeren van vandaag zijn onze toekomstige medewerkers.


Naast een samenwerking met de scholen begeleiden we ook leerlingen binnen het inburgertraject van Wetteren. De leerlingen begeleiden we binnen hun taalstage. Na de taalstage kunnen ze de overstap maken naar een opleidingstraject van de VDAB en zich bijscholen tot zorgkundige.


Ik ben ook trots op ons medewerkers beleid. Samen met de 2 kinesisten hebben we een sport@work, gezond@work en happy@work programma opgemaakt. Maandelijks organiseren onze kine’s een sportactiviteit voor de medewerkers. Per sportactiviteit ontvangen ze een bonuspunt op hun sportkaart. De volle sportkaart kunnen ze inruilen voor een cadeaubon. In het project happy@work organiseren we activiteiten voor de medewerkers, een familienamiddag, een cocktailavond in de cafetaria, het personeelsfeest, een nieuwjaarsdrink,... Via gezond@work stimuleren we onze medewerkers om gezond te eten, zo kunnen ze maandelijks gezonde recepten delen en zelfs een fruitmand winnen.



Welke ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u blij?

Er is meer aandacht voor het individu. Hierop hebben wij onze visie opgebouwd. Onze visie omtrent een persoonsgerichte aanpak vertalen we in de praktijk in een persoonlijk woonzorgleefplan dat we binnen Armonea benoemen als het “C-Me plan”. Onze persoonsgerichte aanpak ondersteunt onze bewoners en stelt ze in staat de controle en regie over hun leven in ons huis op te bouwen en te behouden. Ons voltallige team heeft een verantwoordelijkheid hierin en organiseert zich zo om de bewoner echt te leren kennen en de persoonlijke doelstellingen van elke bewoner te begrijpen, vast te leggen en afspraken te maken omtrent de keuzes die voor elke resident (en zijn familie) van belang zijn in het C-Me plan.



Welke ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u kwaad of triest?

Collega's uit de zorg hebben dit al aangehaald tijdens eerdere interviews. De hoeveelheid aan administratieve taken binnen onze job maakt mij bij momenten triest. De tijd die we hierin steken, is tijd die we niet kunnen vrij maken voor onze bewoners.


Welk idee zou u willen lanceren ter verbetering van de ouderenzorg?

Het zou ons vooruit helpen mocht de mogelijkheid bestaan om ons zorgpersoneel te werk te stellen met een contract als flexi-job. Een tijdje geleden werd beslist het systeem van de flexijob uit te breiden naar de ondersteunende functies binnen de zorg. Het is jammer dat dat alleen kan voor ondersteunende functies zoals onderhoud, schoonmaak of keuken en niet voor zorgfuncties zelf. Een verpleegkundige kan in het woonzorgcentrum wel een flexijob doen in de keuken, maar niet in de zorg.


Noem één regel/richtlijn die u graag zou willen afschaffen?

Het is belangrijk om te focussen op kwalitatieve zorg voor al onze residenten. We willen dit ook efficiënt kunnen uitvoeren, vastleggen en aantonen. Administratieve vereenvoudiging bij het aantonen van onze acties is wel noodzakelijk.


Wat zou u graag extra willen doen voor uw medewerkers?

Ik zou graag meer medewerkers aanwezig hebben, zodat onze zorgmedewerkers meer tijd hebben voor individuele momenten met de bewoners. Een zorgmedewerker kiest voor de zorg omdat ze een hart hebben voor ouderen en omdat ze dagelijks een verschil willen maken voor hun bewoners. Het zou fijn zijn mochten we hen deze tijd kunnen schenken.



Wij danken de zorgondernemer voor dit interview. Wij vinden het interessant om verhalen en getuigenissen van Vlozo-leden te delen met onze community.

De antwoorden en standpunten van de geïnterviewde zijn persoonlijk. Indien u vragen en/of opmerkingen heeft over dit interview, kan u via info@vlozo.be contact opnemen.

 
 
 

Comments


jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
logo-vlozo.png

Het Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk is een onafhankelijke federatie die sinds 1992 de belangen van openbare en private zorgorganisaties verenigt en behartigt.
 

Als netwerk van vooruitstrevende organisaties geloven we sterk in een duurzame en ondernemende aanpak binnen de zorg- en welzijnssector.
 

Onze standpunten zijn gebaseerd op wetenschappelijke inzichten en diepgaande expertise.
 

We voorzien onze leden van actuele informatie over sectorspecifieke regelgeving en vertegenwoordigen hen in het sociaal overleg en diverse adviesorganen die door de overheid zijn opgericht

NUTTIGE LINKS

ADMIN

Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk vzw

Koningsstraat 55 bus 6 

1000 Brussel

info@vlozo.be 

Schrijf je in als je op de hoogte gehouden wil worden

Hartelijk dank voor de inschrijving

©2025 VLOZO vzw. All rights reserved  webdesign by SlimICT

bottom of page