top of page
Search

Zorgonderneming van de week: WZC Huize Wispelaere uit Lebbeke




U bent?

Mijn naam is Geert Vanbiervliet. Ik ben directeur van woonzorgcentrum Huize Wispelaere uit Lebbeke. Ons huis maakt deel uit van de Cura-Care woonzorggroep.


Hoe lang bent u al directeur?

Ik ben sinds 2014 directeur van een woonzorgcentrum waarvan de laatste vier jaar binnen de kleinschalige en familiale groep Cura-Care.



Waarom werkt u in de ouderenzorg?

Als directeur van een woonzorgcentrum heb je een divers takenpakket. Het is zeer interessant om tussen mensen te werken, zoals het coachen en motiveren van medewerkers; of ten dienste staan van bewoners en hun familie maakt het werk zeer uitdagend en variërend. Achter de schermen bepaal je als directie een eigen visie en stippel je een kwaliteitsvolle dienstverlening uit, samen met het personeel.

Hoe lang werkt u al in/voor uw woonzorgvoorziening?

Ik werk reeds vier jaar binnen Cura-Care waarvan drie jaar in woonzorgcentrum De Zwaluw te Vollezele. Sinds het najaar van 2021 werk ik in Huize Wispelaere te Lebbeke.


Omschrijf uw woonzorgvoorziening?

Ons woonzorgcentrum is gelegen binnen de mooie landelijke gemeente Lebbeke en tevens ook een reusvriendelijke gemeente. Onze voorziening biedt 83 bedden woonzorgcentrum, 10 bedden kortverblijf en 15 assistentiewoningen.


Wij focussen ons vooral op het familiale, huiselijke en het menselijk aspect zodat onze bewoners zich hier ‘thuis’ voelen. Zo heeft iedere bewoner ook de mogelijkheid om zijn kamer zelf te in te richten en te 'bemeubelen' om zo een echt thuisgevoel te kunnen creëren. Tijdens onze activiteiten proberen wij zo veel mogelijk de buurt te betrekken.


Tijdens de lokale reuzenstoet, die jaarlijks tijdens de zomer doorgaat, houden onze reuzen een tussenstop bij het woonzorgcentrum. Ook hebben wij een eigen 'huisfanfare’ die wekelijks samenkomen en oefenen binnen het woonzorgcentrum. Ze treden regelmatig op voor onze bewoners tijdens speciale gelegenheden zoals bijvoorbeeld op ons tuinfeest of tijdens de kerstmarkt.


Hoe maakt uw woonzorgvoorziening het positieve verschil qua zorg / ondersteuning naar de bewoners toe?

Wij zijn een innoverende organisatie. Wij hebben onlangs 'Watcherr' geïmplementeerd. Dit is een intelligent verpleegoproepsysteem die ook dwaal- en valdetectie integreert, het registreert afwijkingen van de vitale functies (dankzij data-inzichten), het registreert bewegingen, spraak terug spraak… Het geeft een volledig beeld van de gezondheidstoestand van onze bewoners en helpt om zo gezondheidsrisico's te voorkomen en te detecteren. Dit brengt het veiligheidsgevoel van onze bewoners en hun families naar hogere regionen.


Welke ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u blij?

Vooral de uitrol van het doelbarema IFIC, waardoor toch wat loonwaardering was. Wel ziet men dat vooral de hogere functies er veel baat bij hadden. Het VIA6-akkoord is een goed initiatief maar hierbij stel ik me wel de vraag bij de verhoging van de norm. Hoe kunnen we dit realiseren wanneer elke zorgvoorziening in dezelfde vijver vist, met een tekort aan 'vissen'?


Welke ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u kwaad of triest?

Wat mij vooral triest maakt is de steeds negatieve blik op de residentiële zorg, dit vanuit de media waardoor onze sector een negatief imago krijgt en het helemaal niet evident wordt/is om medewerkers te rekruteren of dergelijke studies aan te gaan. Iedereen binnen onze sector doet zijn uiterste best om onze bewoner(s) een aangename en een kwalitatieve dag te bieden.


Welk idee zou u willen lanceren ter verbetering van de ouderenzorg?

Ik stel voor om zo veel mogelijk zorgkundigen te laten omscholen tot basis verpleegkundigen waardoor er geen onderscheid meer bestaat tussen zorgkundigen en verpleegkundigen. Hiermee zou je eventuele personeelstekorten mee kunnen oplossen.


Noem één regel/richtlijn die u graag zou willen afschaffen?

Vandaag de dag is er zeer veel bureaucratie waarbij tal van administratieve verplichtingen op tijd in orde moeten worden gebracht. Hierdoor verliezen we echter de essentie uit het oog: het ‘menselijke’ aspect. Onze medewerkers voeren steeds meer administratieve taken uit waardoor handen aan het bed en persoonlijke aandacht voor onze bewoners sterk gereduceerd wordt. Ik vind dit een zeer jammerlijke tendens.


Wat zou u graag extra willen doen voor uw medewerkers?

Ik ben ongelooflijk trots op onze medewerkers hoe zij zich dag in, dag uit inzetten voor onze bewoners. Woorden van dankbaarheid schieten tekort. Het is zeker geen evidentie om een goed evenwicht te kunnen vinden tussen privé en werk. Wat onze mensen verdienen is een opwaardering van loon: loon naar werken.



Wij danken de zorgondernemer voor dit interview. Wij vinden het interessant om verhalen en getuigenissen van Vlozo-leden te delen met onze community.

De antwoorden en standpunten van de geïnterviewde zijn persoonlijk. Indien u vragen en/of opmerkingen heeft over dit interview, kan u via info@vlozo.be contact opnemen.

231 views0 comments
jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page