top of page
Search

Zorgonderneming van de week: WZC Hestia uit WemmelBiografie

Mijn naam is Joachim Alsteens. Ik ben de trotse directeur van woonzorgcentrum Hestia uit Wemmel. Ik werk sinds begin deze maand (november 2023) als directeur van dit woonzorgcentrum. Ons woonzorgcentrum maakt deel uit van de woonzorggroep Armonea.Waarom werkt u in de ouderenzorg?

Als jonge adolescent was ik altijd al vastberaden om in de zorgsector te gaan werken. En dit in de brede zin van het woord. Mensen helpen om gezond en gelukkig te zijn zit mij in het bloed. Levensgeluk moeten we hebben en blijven aan werken in elke fase van ons leven.


Tijdens mijn studies werd me duidelijk dat de ouderenzorg voor één van de belangrijkste uitdagingen stond en staat. Mijn carrière ben ik gestart binnen een HR-bedrijf als verantwoordelijke voor het inzetten en inplannen van medisch en paramedisch personeel in ziekenhuizen en woonzorgcentra. Vervolgens heb ik het genoegen gehad om te evolueren naar verschillende functies binnen de wereld van “Personeel & Organisatie”.


Begin 2023 vond ik mijn weg naar de woonzorggroep Armonea als HR Business Partner. De opportuniteit om aan de slag te kunnen gaan als directeur van woonzorgcentrum Hestia, zie ik als een mooie verderzetting van mijn ambitie om binnen de zorg bij te blijven dragen aan het werken met mensen, voor mensen. Werken bij Armonea, betekent voor mij samenwerken aan de toekomst. Tenslotte zijn de jongeren van vandaag onze ouderen van morgen.


Wat zijn de belangrijkste trends die u ziet in de ouderenzorgsector en hoe speelt u daar als directeur op in?

De belangrijkste trend binnen de ouderenzorg, is de trend dat het voortdurend evolueert. De enige constante is dat woonzorgcentra en andere residentiële zorgondernemers hun verantwoordelijkheden opnemen, om aan deze veranderlijke tendens tegemoet te komen. Wij zetten in op innovatieve dienstverlening, zowel op technologisch als persoonlijk vlak. Voorbeelden zijn hiervan onder andere:


· C-me Plan: zorg op maat om een actieve levensstijl te stimuleren

· Fixatievrij beleid: op basis van wetenschappelijk bewezen richtlijnen

· Zorgapps om alle zorg digitaal te registreren en op te volgen

· Uitgebreid gamma activiteiten: muziek, dans, culturele uitstappen, culinaire verwennerijen, zwemclub, …


Mee zijn met de tijd, doen we niet alleen. Armonea is heel duidelijk over haar beleidspolitiek. Zo spreken we niet meer over bewoners, maar over mentors. Het zijn zij als ervaringsdeskundigen die ons coachen/begeleiden, om de kwalitatieve dienstverlening steeds op hoog niveau te houden. Dit kan enkel door in eerste instantie naar hen te luisteren.


Zo spreken we ook niet meer over collega’s, als zorgverstrekkers, maar over talenten. De krapte op de arbeidsmarkt is een feit. Talenten aantrekken, binden en behouden is een uitdaging. Elke dag zetten onze talenten zich in om, de “Armonea experience” te verzekeren. Een persoonsgerichte aanpak met oog op zorg op maat. Als management team zijn we zeer attent op het dagelijks bijdragen aan een goede thuis- en werksfeer. Iedereen is medeverantwoordelijk voor de werking van het huis. “Op geluk staat geen leeftijd” en “Gelukkig zijn werkt beter”.Omschrijf uw woonzorgvoorziening

Hestia biedt 196 woongelegenheden en 6 kortverblijven aan. Het huis is een mooie rustgevende woonst in een groene omgeving, met een toegankelijke tuin, waar u kunt genieten van aangepaste zorg- en dienstverlening. In Hestia kunt u terecht voor dagopvang, kortverblijf of permanent wonen. We zitten op een boogscheut van het UZ Jette.


De dorpskernen van Wemmel, Meise en Strombeek-Bever zijn vlakbij. De moderne infrastructuur draagt ertoe bij dat Hestia openheid uitstraalt. We zijn goed bereikbaar en hebben een ruime parking. Iedereen is steeds welkom!


Hoe maakt uw woonzorgvoorziening het positieve verschil qua zorg naar de bewoners toe?

We hebben alle talenten in huis, een zeer hecht en sterk team, om op elk vlak tegemoet te komen aan de vraag van onze mentors.


Welke ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u blij?

We kijken naar de toekomst!


Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u kwaad of triest?

Elke dag zijn er warme top initiatieven in alle woonzorgcentra. Jammer genoeg krijgen deze nog steeds te weinig aandacht door de media en zijn het vooral de enkele negatieve nieuwsitems die de pers halen. Dit zorgt ervoor dat de sector niet in een positief daglicht komt te staan. Uiteraard moeten sommige zaken beter en werken we dagdagelijks aan het optimaliseren van processen: met één doel voor ogen: de kwaliteit van leven voor onze mentoren (residenten), hun families en onze talenten (medewerkers) te verbeteren.


Welk idee zou u willen lanceren ter verbetering van de ouderenzorg?

Hierin zie ik heel wat mogelijkheden. Zo gaan we binnenkort inzetten op het opleiden van een leesbegeleider in samenwerking met Het Lezerscollectief, het verder digitaliseren,…


Hoe belangrijk is het om als woonzorgcentrum te innoveren en nieuwe zorgconcepten te introduceren?

Voortdurend innoveren en verder nadenken hoe we processen kennen verbeteren is van cruciaal belang om de ouderenzorg verder te verbeteren. Zo is robotisering en verder digitaliseren met behoud van het warme menselijke aspect belangrijk. Zo zetten we bijvoorbeeld in Hestia een poetsrobot in en bekijken we binnen Armonea wat de mogelijkheden zijn binnen valdetectie.


Wat zou u graag extra willen doen voor uw medewerkers?

Het belangrijkste is om regelmatig te communiceren met je medewerkers om te begrijpen wat hun behoeften en verwachtingen zijn, en om een werkomgeving te creëren waarin ze zich gewaardeerd, ondersteund en betrokken voelen. Hiervoor hebben we binnen Armonea alle tools in handen.

De mogelijkheid om zich persoonlijk en professioneel te ontwikkelen. Dit kan variëren van het aanbieden van trainingen en workshops tot het ondersteunen van verdere educatie of certificering waar we eveneens zeer sterk op inzetten. Dit niet alleen ten behoeve van hun huidige functie, maar ook met het oog op toekomstige groeimogelijkheden binnen de organisatie.


Wij danken de zorgondernemer voor dit interview. Wij vinden het interessant om verhalen en getuigenissen van Vlozo-leden te delen met onze community.


De antwoorden en standpunten van de geïnterviewde zijn persoonlijk. Indien u vragen en/of opmerkingen heeft over dit interview, kan u via info@vlozo.be contact opnemen.

119 views0 comments
jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page