top of page
Search

Zorgonderneming van de week: WZC De Wyngaert uit Rotselaar

Updated: Oct 26, 2023Biografie

Mijn naam is Karine Vandevelde. Ik ben een trotse directeur van woonzorgcentrum De Wyngaert te Rotselaar. Ik werk er sinds oktober 2021. Ons woonzorgcentrum maakt deel uit van de groep Armonea.


Waarom werkt u in de ouderenzorg?

Als kind ging ik bij de senioren in de buurt langs voor een gezellige babbel, om te kaarten, boodschappen te doen. Na een carrière van 20 jaar in de thuisverpleging was het tijd voor verandering en ben ik als hoofdverpleegkundige gaan werken in een woonzorgcentrum. Werken in een woonzorgcentrum geeft me veel voldoening: omgaan met kwetsbare ouderen, hun verhalen en levenswijsheid delen en er kunnen zijn voor hen zodat ze van hun leeftijd kunnen genieten.


Wat is de grootste les die u heeft geleerd sinds u begonnen bent met werken in de ouderenzorgsector?

Respect voor ouderen begint met eenvoudige gebaren zoals beleefdheid, vriendelijkheid en oprecht luisteren naar hun verhalen en ervaringen. Ouderen hebben vaak unieke perspectieven en levenservaringen waar de jongere generatie nog iets kan van leren. Geef hun tijd en ruimte om te doen wat ze nog kunnen, ook al gaat dit wat trager. Dat een lach en optimisme vele deuren opent. En dat de manier waarop je met mensen omgaat een glimlach op hun gezicht tovert.

Omschrijf uw woonzorgvoorziening

Het woonzorgcentrum De Wyngaert heeft 127 woongelegenheden in het woonzorgcentrum en 12 assistentiewoningen. Wij liggen in de groene gordel van Rotselaar. Wie aan een wijngaard denkt, denkt automatisch aan het goede leven. Onze bewoners zijn echte levensgenieters. Onze chef-kok verwent hen dagelijks met lekkere gerechten op basis van verse, lokale en seizoensgebonden producten. Traditiegetrouw organiseren wij jaarlijks een kaas- en wijnavond met een ruim assortiment kaas en charcuterie.


In ons woonzorgcentrum kunnen onze bewoners makkelijk doorheen de gangen bewegen door het vele licht. Dit zorgt voor een vrolijke en lichte sfeer in het huis. Elke afdeling heeft een eigen restaurant om zo de restaurant beleving zo dicht mogelijk bij de resident te brengen. Men ervaart een gevoel van thuiskomen in een groen, ontspannen kader vlakbij het natuurgebied De Gevel. We zijn vertegenwoordigd in de seniorenraad, bieden een middagrestaurant aan en leveren maaltijden aan huis.

Buurtbewoners worden uitgenodigd op onze activiteiten en doen vrijwilligerswerk in ons huis. Dagelijks zijn er twee activiteiten in de site gaande van handverzorging, bingo, zangstonde, darts, pétanquen, crea, krantenuurtje, reminiscentieactiviteiten,… Uitstappen en grote festiviteiten worden steeds gedeeld op onze app My Armonea. Zo is iedereen op de hoogte van het reilen en zeilen in onze site.


Hoe maakt uw woonzorgvoorziening het positieve verschil qua zorg naar de bewoners toe?

Via het C-me plan peilen we bij de intake naar de wensen en behoeften van onze nieuwe resident om zo persoonsgerichte zorg aan te bieden. Dit betekent dat de medewerkers de tijd nemen om de bewoners te leren kennen waardoor we een zorgplan kunnen opstellen dat specifiek op hen wordt afgestemd.


Ik ben trots op mijn team; ieder met zijn eigen talenten. De manier waarop onze medewerkers dagelijks paraat staan ondanks een tekort aan handen, positief blijven en goede zorg leveren.


Ik ben trots op onze vrijwilligers. Zij spelen een belangrijke rol in het woonzorgcentrum. Door de tijd die ze met onze bewoners doorbrengen, met hen praten, wandelingen maken en nog veel meer, zijn ze de kers op de taart.


Welke ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u blij?

Ik vind het heel fijn dat wij binnen Armonea op een andere manier willen kijken naar en nadenken over fixatie en het fixeren van mensen. Deze manier van werken is geen evidentie. Het vraagt een grote aanpassing in de denkpatronen van medewerkers en familie. Armonea heeft zich als streefdoel gesteld om volledig fixatievrij te zijn in al haar woonzorgcentra. De bewoner staat centraal in onze visie. Ook streven onze medewerkers ernaar om het dagelijkse leven van de bewoners zo goed mogelijk te maken.


Welk idee zou u willen lanceren ter verbetering van de ouderenzorg?

Een positieve campagne rond de woonzorgcentra en het leven zoals het is, zodat het werken in ouderenzorg aantrekkelijker wordt.


Wat zou u graag extra willen doen voor uw medewerkers?

Ik zou graag de zekerheid en het vertrouwen kunnen bieden dat het terug beter wordt.Wij danken de zorgondernemer voor dit interview. Wij vinden het interessant om verhalen en getuigenissen van Vlozo-leden te delen met onze community.

De antwoorden en standpunten van de geïnterviewde zijn persoonlijk. Indien u vragen en/of opmerkingen heeft over dit interview, kan u via info@vlozo.be contact opnemen.

301 views0 comments

Comentarios


jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page