Biografie
Mijn naam is Christophe Fillieux. Ik ben directeur van woonzorgcentrum De Vlaamse Ardennen alsook van WZC en assistentiewoningen Groendorp uit Horebeke uit de provincie Oost-Vlaanderen. Ons huis maakt deel uit van de Korian groep. Ik werk sinds 1999 als directielid in een woonzorgcentrum, eerst in WZC Wielant en sinds 2016 in WZC De Vlaamse Ardennen. Steeds wel bij dezelfde werkgever, eerst was dit een private speler en vervolgens zijn wij aangesloten bij Korian sinds 2011.
Waarom werkt u in de ouderenzorg?
Het sociale en verbindende aspect in de mens heeft mij altijd geboeid. Dankzij mijn studies als kinesitherapeut ben ik in de ouderenzorgsector terecht gekomen. Ik heb zo mee de opstart van een nieuwe zorgvoorziening kunnen realiseren. Daarnaast vind ik het ook fijn om te werken in team verband. Samen als team iets te kunnen betekenen voor onze ouderen blijft een continue stimulans doorheen mijn werkervaring.
Wat is de grootste les die u heeft geleerd sinds u begonnen bent met werken in de ouderenzorgsector?
De grootste les die ik heb geleerd is dat iedere bewoner/familie zijn levensverhaal heeft en dat iedereen uniek is. Dit maakt de sector ook zo boeiend om steeds op zoek te gaan naar de individuele behoeften en dit steeds op maat van onze bewoner.
Door de talrijke regelgevingen - die niet altijd zijn mee geëvolueerd met de dagelijkse uitdagingen - is het belangrijker geworden om het creatief denken te stimuleren om tot oplossingen te komen. Ouderen in de laatste fase van hun leven verzorgen en begeleiden is een hele uitdaging. Werken in ouderenzorg is meer dan behulpzaamheid, zorgzaam zijn en geduld hebben. Deze oplossingen liggen niet altijd voor de hand.
In deze post-corona periode krijg ik de indruk dat we in een totaal andere wereld zijn terecht gekomen met een harde focus op controle. Ik denk dat we de focus opnieuw moeten heroriënteren. De grote uitdaging is momenteel de zoektocht naar mensen en medewerkers met een hart op de juiste plaats.
Omschrijf uw woonzorgvoorziening?
Ons woonzorgcentrum is gelegen in het hartje van de mooie Vlaamse Ardennen, in het rustige Horebeke. Voor mij heeft de streek een echt vakantiegevoel. Ons huis is rustig gelegen in de groene natuur.
Het allerbelangrijkste is dat onze bewoners en hun familieleden/ buren, vrienden, ... zich thuis voelen. Daar zetten wij op in, met het ganse team, met hart en ziel. Want de stap naar een woonzorgcentrum is ingrijpend. Bij ons kom je terecht in een rustige en warme woonomgeving. In onze leefruimtes kan iedereen kennismaken met de andere bewoners waarmee men gezellig kan praten, kaarten, lachen, ... Wij organiseren tal van activiteiten waaraan ieder volgens behoefte kan deelnemen, alles gebeurt op eigen ritme. En wie weet komen ze hier wel oude vrienden of buren tegen wat het allemaal nog gezelliger maakt. We proberen steeds om de bewoner centraal te plaatsen. De kwaliteit van leven staat voor ons op nummer 1.
Hoe maakt uw woonzorgvoorziening het positieve verschil qua zorg/ ondersteuning naar de bewoners toe?
In De Vlaamse Ardennen bieden wij een kwaliteitsvol leven dankzij onze ‘Positive care' filosofie’(*): wij focussen op de persoonlijke wensen en mogelijkheden en niet alleen op wat er eventueel wat minder gaat. De autonomie staat centraal: iedereen krijgt de kans om zelf te bepalen wat men belangrijk vindt. We zorgen voor zinvolle activiteiten afgestemd op de eigen persoonlijke interesses.
Verblijven gaat niet enkel over een zorgplan maar gaat eveneens over een leefplan. Daarom organiseren wij allerlei vormen van lichaamsbeweging, muziek, dans, maar ook culturele activiteiten en evenementen waarop familie en vrienden welkom zijn. We hanteren daarbij het motto: "Niets moet, veel kan, als u er zin in heeft".
Plaatselijke vrijwilligers en/of verenigingen uit de buurt steken ons dikwijls een handje toe. Daarnaast investeren we ook in niet-medicamenteuze behandelingen zodat we op een alternatieve manier aan preventie en gezondheidszorg doen. We maken daarbij gebruik van innovatieve toepassingen. Voorbeelden daarvan zijn Silverfit en De Tovertafel. Ook met onze duo fiets trekken wij er regelmatig op uit. Bovendien willen we ook in de buurt een belangrijke actieve en sociale speler zijn. Dat doen we door regelmatig activiteiten te organiseren zodat bewoners een band houden met hun thuisomgeving.
(*) Positive care behoort tot het Active Ageing concept van de Wereldgezondheidsorganisatie dat verouderen ziet als een positief gegeven
Welke ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u blij?
Samen met onze bewoners, hun familieleden en het team hebben wij verschillende rebranding-sessies gegeven om te kijken hoe we ons woonzorgcentrum een nieuwe look konden geven. Ondertussen zijn verschillende leefruimtes gewijzigd dankzij deze werkgroep en heeft ons huis een nog warmer gevoel.
Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u kwaad of triest? Ik ben bekommerd door het tekort aan handen op de werkvloer. De meeste collega’s doen hun werk goed, maar door het tekort aan mankracht verliezen deze mensen ook de moed. Ik hoop dat er vanuit de overheid gekeken kan worden om bepaalde taken los te koppelen van verplichte visums ed. En dat deze mensen ook kunnen meegefinancierd worden. Ook kan (langdurig) werken met interim personeel negatieve gevolgen hebben voor de toekomst.
Welk idee zou u willen lanceren ter verbetering van de ouderenzorg?
Wij hebben echt nood om ouderenzorg aantrekkelijker maken en de zorg in een positiever daglicht te plaatsen in plaats van te focussen op het negatieve nieuws. We moeten de vele positieve verhalen naar buiten brengen. Vanuit deze positieve verhalen moeten we verder aan de slag te gaan om ons klaar te maken voor de opkomende vergrijzing. Ook samen met de toekomstige ouderen moeten we ideeën tot ontwikkeling laten komen van wat er zal verwacht worden binnen enkele jaren.
Noem één regel/richtlijn die u graag zou willen afschaffen?
Het vele verplichte papierwerk dat soms ten koste gaat van het dagelijkse leef en zorg plan.
Wat zou u graag extra willen doen voor uw medewerkers?
Ik zou graag alle medewerkers naast hun dagelijkse zorg, meer tijd willen kunnen geven om naast het zorgplan ook andere activiteiten uit te voeren, zoals bijvoorbeeld eens one-on-one met een bewoner op stap te kunnen gaan. Meer tijd voor de medewerkers en de bewoners.
Wij danken de zorgondernemer voor dit interview. Wij vinden het interessant om verhalen en getuigenissen van Vlozo-leden te delen met onze community.
De antwoorden en standpunten van de geïnterviewde zijn persoonlijk. Indien u vragen en/of opmerkingen heeft over dit interview, kan u via info@vlozo.be contact opnemen.
Comments