top of page
Search

Zorgonderneming van de week: Residentie Vuerenveld in Wezembeek-Oppem

Updated: Apr 4Biografie

Mijn naam Mohity Assli Pendar, ik ben sinds februari 2023 directeur van Residentie Vuerenveld. Dit woonzorghuis behoort tot de woonzorggroep Vulpia. Ik heb passie voor werken met mensen. Werken als directeur is een uitdagende job, het maakt niet uit hoe je je agenda ingesteld heb, er komt altijd van alles tussen. Die uitdaging boeit me.Wat is de grootste les die u heeft geleerd sinds u begonnen bent met werken in de ouderenzorgsector?

De mentaliteit van mensen verandert in de loop der jaren, en als medewerkers in de zorg moeten we ons aanpassen aan deze veranderingen. De zorgsector ondergaat een grote evolutie, met nieuwe benaderingen van verzorging en opvolging. De behoeften en verwachtingen van onze bewoners zijn anders dan tien jaar geleden. Zorg is dynamisch en constant in ontwikkeling. Wij als zorgprofessionals groeien en leren elke dag mee met deze veranderingen.


Omschrijf uw woonzorgvoorziening

Vuerenveld brengt vooral rust en groen in Wezembeek-Oppem. Er zijn leuke activiteiten op wandelafstand: het museum van Midden-Afrika, het prachtige Park van Tervuren alsook de tennis net om de hoek. Naast het woon- en zorghuis, bieden wij ook assistentiewoningen en erkende kortverblijven aan.Ik werk sinds februari 2023 in Vuerenveld. Ik weet niet goed hoe de relatie met de buurt vroeger was, maar vandaag streven we ernaar om de bekendheid van het huis te vergroten en het verder te integreren in de lokale gemeenschap, zodat buurtbewoners en families er meer bij betrokken raken. Dit vinden wij een heel belangrijke stap en prioriteit.


Onlangs heb ik contact opgenomen met een animator van de gemeente Wezembeek om onze bewoners in te schrijven voor deelname aan hun activiteiten, met als doel het vergroten van hun sociale contacten in de buurt. Daarnaast ben ik in contact gekomen met de organisator van het buurtcomité, wij zullen hier in de toekomst actiever deel van uitmaken.


Ook zijn we volop bezig met een benefit project voor een eigen duofiets. Wij geloven sterk in de kracht van beweging. Om deze reden zijn mijn collega Judi (onze kinesitherapeut) en ikzelf op een radio uitzending gekomen om het project kenbaar te maken (herbeluister het audio fragment 'Le coup de pouce' op La Première - RTBF Auvio - 24/11/2023)


In december 2023 hebben wij een foto tentoonstelling georganiseerd van Anne-Sophie Costenoble. Fotografie nodigt uit tot het ontwikkelen van een dieper begrip van de wereld. Haar creaties worden gepresenteerd in een verhalende en poëtische vorm.Hoe maakt uw woonzorgvoorziening het positieve verschil naar de bewoners toe?

Vuerenveld staat voor open communicatie en aangepast zorg dat wil zeggen, naargelang de noden van de bewoner. We willen beschikbaar zijn en ook alles bespreekbaar maken. We doen er alles aan om het afstand tussen bewoners en medewerkers/ directieteam te verkleinen. We hebben daarom verschillende werkgroepen opgericht zoals het bewonerscomité, het maaltijdcomite, de bewonersraad en de familieraad om bewoners en families betrekken en hun te informeren.


Welke ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u blij?

Ik vind het goed dat er aandacht voor ouderenzorg is en dat bepaalde zaken zoals - meer persoonsgerichte zorg - opgevolgd worden. Zorg die meer wordt afgestemd op de individuele behoeften, voorkeuren en levensgeschiedenis van elke oudere persoon. Dit kan resulteren in een verbetering van de kwaliteit van leven, meer autonomie voor de oudere en een betere ervaring voor zowel de bewoner als de zorgverlener.


Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u kwaad of triest?

Dat er niets gedaan wordt voor de overbodige groei van interims en freelancers. Tijdens de coronaperiode was er een noodzaak, wat begrijpelijk is. Echter, achteraf moest er een limiet worden gesteld. Het is vergelijkbaar met wanneer iemand ziek wordt en antibiotica voorgeschreven krijgt. Hij hoeft deze medicatie niet zijn hele leven te nemen, maar slechts voor een week of twee.


De toename van interim werkers en freelancers brengt ons in een lastige situatie. Personeel weigert vaste contracten aan te nemen omdat ze beter verdienen met zelfstandige of freelance contracten. Daarnaast leidt het werken met zelfstandigen en freelancers tot gebrekkige opvolging van bewoners of patiënten, aangezien deze personen slechts voor een paar dagen werken en dan vertrekken. Dit heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van de zorgverlening.


Welk idee zou u willen lanceren ter verbetering van de ouderenzorg?

De groei van interim werkers en freelancers tegen te gaan.


Hoe belangrijk is het om als woonzorgcentrum te innoveren en nieuwe zorgconcepten te introduceren?

Ik ben altijd bereid om deel te nemen aan nieuwe verbeteringsprojecten in de zorg. Deze projecten moeten zo worden georganiseerd dat er meer tijd beschikbaar komt voor de medewerkers, zodat zij meer tijd kunnen besteden aan de bewoners.


Wat zou u graag extra willen doen voor uw medewerkers?

Ik koester mijn medewerkers het hele jaar door, als waardering voor hun harde werk en de passie die ze dagelijks met een stralende glimlach op het werk brengen, zelfs tijdens uitdagende momenten. Het is belangrijk om meer aandacht te schenken aan hun welzijn.

Om enkele voorbeelden te noemen: iedere medewerker heeft voor Valentijnsdag een roos gekregen, voor de Dag van de Zorg een cadeautje, voor Nieuwjaar twee zakjes fruit, enz.

We hebben een etentjes en feestjes georganiseerd. We proberen hen onze dankbaarheid te beteigen doorheen het hele jaar.


Ook onze vrijwilligers verdienen onze erkenning; zij zijn eveneens meermaals in de bloemetjes gezet en hebben cadeautjes ontvangen. Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag ontvingen alle vrouwen en vrijwilligers een prachtige sjaal. Het zijn deze gebaren die onze waardering en dankbaarheid tonen voor hun onschatbare inzet.

 

Wij danken de zorgondernemer voor dit interview. Wij vinden het interessant om verhalen en getuigenissen van Vlozo-leden te delen met onze community.

De antwoorden en standpunten van de geïnterviewde zijn persoonlijk. Indien u vragen en/of opmerkingen heeft over dit interview, kan u via info@vlozo.be contact opnemen.

114 views0 comments

Comments


jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page