top of page
Search

Zorgonderneming van de week: Residentie Paaleyck uit Kapelle-op-den-Bos

Updated: Jan 10, 2023U bent?

Mijn naam is Dorien Belis. Ik ben directeur van Residentie Paaleyck te Kapelle-op-den-Bos. Onze residentie maakt deel uit van de Care-ion woonzorggroep.


Hoe lang bent u al directeur?

Ik ben sinds oktober 2019 gestart in de functie van directeur bij Care-ion waarvan ik nu anderhalf jaar in Residentie Paaleyck werk.Waarom werkt u in de ouderenzorg?

Ik ben van opleiding logopediste. Tijdens mijn eerste werkstages ben ik in contact gekomen met ouderenzorg, dat was een heel positieve match. Ik heb enkele jaren een eigen praktijk uitgebaat als zelfstandige logopediste waar ik voornamelijk kinderen behandelde. Na een tweetal jaren ben ik tot het besef gekomen dat ouderenzorg mij meer aan het hart ligt.

Mijn eerste job in de ouderenzorgsector dateert ondertussen al van elf jaar geleden. In 2011 ben ik gestart als logopediste een woonzorgcentrum. Als logopediste maakte ik deel uit van het animatieteam. Ik heb van mijn collega’s zoveel geleerd met betrekking tot beleving en geluk, en hoe positiviteit door te geven aan de bewoners en residenten. Het zijn zaken die ik vandaag de dag nog altijd gebruik, zowel voor de beleving van de bewoners als die van het team.

Hoe lang werkt u al in/voor uw woonzorgvoorziening?

Ik ben sinds oktober 2019 gestart in de functie van directeur bij Care-ion waarvan ik nu anderhalf jaar in residentie Paaleyck werk.


Omschrijf uw woonzorgvoorziening?

Residentie Paaleyck is een woonzorgcentrum gelegen aan de rand van het dorp Kapelle-op-den-Bos. Wij zijn gelegen aan het einde van een doodlopende straat, het is hier lekker rustig wonen en toch gemakkelijk bereikbaar met trein en bus door het nabij gelegen treinstation.


In februari van dit jaar zijn we gestart met de uitbreiding van ons woonzorgcentrum, zodat we binnenkort vier verschillende woonvormen kunnen aanbieden. Naast herstel- en woonverblijven, worden bijkomend ook assistentiewoningen gebouwd. Binnen ons vast woonverblijf zullen we een beschermde afdeling creëren voor personen met dementie. Het bestaande woonzorgcentrum wordt uitgebreid met 56 woongelegenheden (waarvan 18 op een beschermde afdeling), 30 herstelverblijf kamers, 11 GAW en een ondergrondse kelder met gemeenschappelijke functies.


We werken nauw samen met de gemeente van Kapelle-op-den-Bos om activiteiten te organiseren voor onze bewoners, maar ook voor mensen uit de omgeving die nood hebben aan sociaal contact. Zo kwam de organisatie de “Verveel-je-nietjes” aan het licht: zij organiseren 2x/maand een activiteit om mensen uit hun isolement te halen. Wij hebben ons huis bewust opengezet voor dit soort activiteiten. We willen een familiaal, uitnodigend en open huis zijn. Iedereen die bij ons binnenkomt, willen wij meteen een warme welkom geven. Daar bouwt ons voltallige personeelsteam aan mee, van het zorgteam tot het animatie-, poets- en keukenteam. Onze bar, het restaurant en onze binnentuin staan open voor buurtbewoners en familieleden.


Hoe maakt uw woonzorgvoorziening het positieve verschil qua zorg / ondersteuning naar de bewoners toe? Op welke verwezenlijking binnen uw woonzorgvoorziening bent u het meest trots?

Zoals ik daarnet vertelde, zijn we volop bezig met onze uitbreiding. We behoren tot zorggroep Care-ion en zij kiezen bewust om te investeren in de zorg binnen hun woonzorgcentra. En dit jaar is het aan ons! (glimlacht) Niet enkel krijgen we er een mooie uitbreiding bij, maar er gaan ook verschillende innovatieve zorgmiddelen geïntroduceerd worden, waardoor we nog meer kunnen inzetten op kwaliteit op de werkvloer. Zo zal er opnieuw meer tijd vrijkomen voor de belangrijkste geluksmaker van het leven, zijnde meer warm en menselijk contact.


Eén van de innovaties die zal worden geïmplementeerd is het volledig nieuwe telefoonsysteem waardoor we met smartphones gaan werken waarop we het zorgdossier op elk moment kunnen raadplegen. Ook de slimme Nobi-lamp is één van de projecten die er staat aan te komen. Nobi staat voor valdetectie en -preventie en zorgt ervoor dat ons personeel na een val meteen op de hoogte is en snel hulp kan bieden. De lamp werkt ook samen met toestellen zoals bloeddrukmeters en weegschalen waardoor lichaamsparameters automatisch kunnen toegevoegd worden aan het medisch dossier van bewoner. Begin dit jaar rustten onze collega's van woonzorgcentrum Gerstjens als eerste woonzorgcentrum in Vlaanderen een hele afdeling uit met deze slimme lampen. Deze innovaties worden nu ook verder geïmplementeerd binnen de andere Care-ion huizen.


Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u blij?

Ik word blij van allerlei dagelijkse dingen. Ik ben zonet enkele weken met vakantie geweest. Toen ik terugkwam op kantoor, zijn de hele dag bewoners in mijn bureau gekomen om te vragen hoe mijn vakantie was geweest, om te zeggen dat ze mij gemist hadden, of om te vertellen wat er de afgelopen weken was gebeurd met hen en wie er op bezoek was geweest. Zulke zaken maken mij gelukkig. Het menselijke contact en de sociale en emotionele connectie die we voor elkaar kunnen betekenen. Gewoon er kunnen zijn voor onze bewoners, een luisterend oor zijn voor hen die er nood aan hebben.Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u kwaad of triest?

Het negatieve beeld dat de media creëert rond woonzorgcentra. Het is vaak al zo moeilijk om jongeren te motiveren om te starten aan een opleiding in de zorg. Nog te vaak wordt de ouderensector afgeschreven als een 'slecht betaalde job' waarbij je hard moet werken en weinig ruimte hebt om te groeien. Ik ben het daar helemaal niet mee eens. Deze zaken liggen al lang in het verleden. Sinds de IFIC barema’s is de verloning duchtig veranderd. Hard werken, ja misschien wel, maar dit is grotendeels omdat je een job in de zorgsector niet kan doen zonder volledig betrokken te zijn. Daarbovenop krijg je zoveel kansen om persoonlijk en professioneel door te groeien. Ik ben hier een mooi voorbeeld van.

Welk idee zou u willen lanceren ter verbetering van de ouderenzorg?

Ik zou graag het werken in de ouderenzorgsector positiever in beeld laten komen. Ik hoop ook dat de innovatieve zorgmiddelen blijven evolueren en streven naar verbetering zodat ze ons steeds beter kunnen ondersteunen in het dagelijkse leven.

Noem één regel/richtlijn die u graag zou willen afschaffen?

Ik vind niet zozeer dat er iets dient afgeschaft te worden, maar ik zou het fijn vinden dat de overheid meer tot het besef komt, dat er steeds meer verwacht wordt van het zorgpersoneel. Het herbekijken van de personeelsfinanciering zou volgens mij al veel kunnen oplossen aan de dagelijkse frustraties van de mensen die werken in de ouderenzorgsector.Wat zou u graag extra willen doen voor uw medewerkers?

Ik wil blijven werken aan een fijne en leuke werkomgeving. Met de uitbreiding van onze residentie, is de zoektocht naar het vinden kwalitatief zorgpersoneel een belangrijke aandachtspunt voor mij en mijn team. Er is niets zo leuk om met fijne collega’s te kunnen lachen en plezier maken en daarnaast professioneel samen te zorgen voor ouderen die hulp nodig hebben. Ik zal mij hier hard voor inzetten en inspannen de komende weken en maanden.Wij danken de zorgondernemer voor dit interview. Wij vinden het interessant om verhalen en getuigenissen van Vlozo-leden te delen met onze community.

De antwoorden en standpunten van de geïnterviewde zijn persoonlijk. Indien u vragen en/of opmerkingen heeft over dit interview, kan u via info@vlozo.be contact opnemen.

302 views0 comments

Comments


jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page